Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

ΑΠΟ ΤΟ aftodioikisi.gr

Θα περιέχει συνενώσεις μικρών δήμων και ελάχιστες προσαρτήσεις σε μεγάλους



Προχωράει η καταγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από τα υπουργεία

Μετά το Πάσχα θα δώσει, τελικά, η κυβέρνηση το χωροταξικό για τον «Καλλικράτη». Αυτό προκύπτει από το α΄ μέρος της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου στην αυτοδιοίκηση gr. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος το υπουργείο θα είναι μεν έτοιμο πριν το Πάσχα, ωστόσο «με την ηρεμία των διακοπών θα γίνουν τα τελευταία χτενίσματα, προκειμένου όταν το δώσουμε να μην υπάρχουν ερωτήματα». Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει πριν από μερικές ημέρες η αυτοδιοίκηση gr  ότι πλην του ότι δεν θα υπάρχουν συνενώσεις μεγάλων δήμων, θα γίνουν και ελάχιστες προσαρτήσεις μικρών.
Επιπλέον, ο κ. Ντόλιος μιλά επίσης για το stop που βάζει το υπουργείο Εσωτερικών στο κύμα σύναψης δανείων που παρατηρείται από δήμους ενόψει του «Καλλικράτη», ενώ, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, με αφορμή την μεταβίβαση μεγάλου μέρους τους από τις νομαρχίες στους δήμους και τις «γκρίνιες» κάποιων νομαρχών, τονίζει ότι θα είναι λάθος οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να διεκδικήσουν ρόλους στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Προσθέτει δε ότι μόνο η αρμοδιότητα διαχείρισης των ΠΕΠ, δηλαδή, ουσιαστικά όλων των δημοσίων επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια, αναδεικνύει το ρόλο τους. Συμπληρώνει, πάντως, ότι προχωράει η καταγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταβιβαστούν από τα υπουργεία, με βάση τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.
Το πλήρες κείμενο του α΄ μέρους της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου μπορείτε να το διαβάσετε σήμερα, ενώ το β΄ μέρος που αφορά, κυρίως, το μέλλον των εργαζομένων στους ΟΤΑ, την Δευτέρα (22/3):
- Κύριε υπουργέ στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με την ΚΕΔΚΕ δημοσιοποιήσατε ένα μεγάλο τμήμα των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων. Έχουν κοστολογηθεί αυτές οι αρμοδιότητες ώστε να προβλεφθούν οι αντίστοιχοι πόροι;
Αυτό που είπαμε στη συνάντηση με την ΚΕΔΚΕ είναι ότι θα τηρηθεί απόλυτα το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται συνοδεύονται από τους αναλογούντες πόρους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια εκτίμηση του κόστους των αρμοδιοτήτων.
- Διαπιστώνουμε ότι στους νέους δήμους μεταβιβάζονται πολλές από τις αρμοδιότητες των σημερινών νομαρχιών. Τελικά, τι μένει για τις αιρετές περιφέρειες; Το ρωτώ αυτό με αφορμή και τις «γκρίνιες» από νομάρχες και του ΠΑΣΟΚ (φαντάζομαι ότι θα έχουν φτάσει και στα δικά σας αυτιά, πόσο μάλλον που είστε και πρώην συνάδελφός τους) ότι η μερίδα του λέοντος των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών μεταβιβάζεται στους δήμους και όχι στις αιρετές περιφέρειες….
Σωστές είναι οι διαπιστώσεις σας. Ο κανόνας που ισχύει είναι ότι οι αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών πάνε στους δήμους- οι αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πάνε στις αιρετές περιφέρεις. Αυτός ο κανόνας δεν επινοήθηκε από εμάς, είναι μια άποψη που προκύπτει από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας. Εκείνο που θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλο λάθος είναι να διεκδικήσουν οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ρόλους που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών και που πρέπει να ασκούνται από όσον το δυνατόν πλησιέστερους προς τους πολίτες φορείς.
- Δηλαδή, ποιες συγκεκριμένα αρμοδιότητες πρέπει να μεταβιβαστούν στις περιφέρειες;
Μιλάμε για αναπτυξιακού χαρακτήρα αρμοδιότητες. Δηλαδή, αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη στο επίπεδο της περιφέρειας. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι μία βασική αρμοδιότητα που αποτελούσε και κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση για την αποκέντρωση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα είναι η διαχείριση των ΠΕΠ. Είναι μέγα ζήτημα. Αφορά την διαχείριση πολύ υψηλών πόρων. Ουσιαστικά όλων των δημοσίων επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια. Αυτή και μόνο η αρμοδιότητα αναδεικνύει το ρόλο των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και κυρίως αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνει το κεντρικό κράτος στους φυσικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας.
- Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε ο «Καλλικράτης» ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες. Έχει προχωρήσει αυτή η καταγραφή;
Είναι μια δουλειά που σε κάποια Υπουργεία έχει προχωρήσει πολύ, σε κάποια υπάρχουν συζητήσεις και ερωτήματα, ερωτήματα που δημιουργούνται και στο δικό μας Υπουργείο για το ποιες αρμοδιότητες πρέπει να αποκεντρωθούν. Πολύτιμη παράμετρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η άποψη και η βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας.
- Ανεξάρτητα του αν έχει προχωρήσει, εσείς και ως πρώην νομάρχης, ποιες αρμοδιότητες θεωρείτε ότι μπορούν να μεταβιβαστούν;
Πιστεύω ότι έχω αρκετά συγκεκριμένη και σαφή άποψη για το ποιες αρμοδιότητες πρέπει να μεταβιβαστούν. Μια άποψη που οφείλεται στο ότι βλέπω το θέμα και από τις δύο πλευρές του λόφου. Διαπιστώνω όμως με ικανοποίηση ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ώριμη να προχωρήσει σε ουσιαστική αποκέντρωση, κάτι που προσέκρουε διαχρονικά στη ζηλότυπη αντίσταση του κεντρικού πολιτικού συστήματος και στην κεντρική κρατική γραφειοκρατία.
- Δεν μας είπατε όμως ποιες είναι….
Είναι οι αποσυγκεντρωμένες αρμοδιότητες. Είναι επιλεγμένος ο όρος. Δεν λέω αποκεντρωμένες. Οι αποσυγκεντρωμένες αρμοδιότητες στην σημερινή κρατική περιφέρεια για τις οποίες δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα η άσκησή τους από μη κρατικούς φορείς, μεταφέρονται στις αιρετές περιφέρειες. Κρατούνται από το κράτος εκτός από αυτές που το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν, κάποιες αρμοδιότητες που θεωρούνται ιδιαίτερες. Π.χ. οι αρμοδιότητες για τα θέματα που έχουν σχέση με την μετανάστευση, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα να ασκούνται από το κράτος αλλά υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που όλοι αντιλαμβάνονται, για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνουν στο κράτος ή στις γενικές διοικήσεις.
Χωροταξικό: πάμε για μετά το Πάσχα
- Ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων των δήμων δόθηκε στη δημοσιότητα. Μένει ωστόσο το χωροταξικό. Προλαβαίνετε πριν το Πάσχα ή πάμε για αμέσως μετά;
Καταρχήν θέλω να σημειώσω ότι και ως προς το κομμάτι των αρμοδιοτήτων ένα μέρος δημοσιοποιήθηκε από τον Υπουργό. Όσον αφορά το χωροταξικό η προσπάθεια μας στοχεύει να τελειώσουμε μέχρι το Πάσχα. Θα χρειαστεί βέβαια πιστεύω κατά την διάρκεια των εορτών με ήρεμο τρόπο να το ξαναδούμε όχι μόνο μια, αλλά αρκετές φορές ακόμα.
- Άρα η δημοσιοποίηση του χωροταξικού θα γίνει μετά το Πάσχα;
Μέχρι το Πάσχα εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε έτοιμοι. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση όμως, επειδή παρακολουθώ το θέμα από πολύ κοντά, θα χρειαστούν μερικά χτενίσματα. Οπότε με την ηρεμία των διακοπών του Πάσχα θα το κάνουμε και αυτό, έτσι ώστε όταν το δώσουμε να μην υπάρχουν ερωτήματα σε μας προπάντων αλλά να είμαστε και έτοιμοι δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που προβλέπουμε ότι θα προκύψουν.
- Άρα πάμε για τη Δευτέρα του Θωμά…
-………….
Ελάχιστες οι προσαρτήσεις μικρών δήμων σε μεγάλους
- Στο σχέδιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών γίνεται λόγος για κάτω από 370 δήμους. Πριν μερικές ημέρες προστέθηκε στο δημόσιο λόγο του και η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν συνενώσεις μεγάλων δήμων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε και προσαρτήσεις μικρών δήμων σε μεγάλους παρά μόνο συνενώσεις μικρών;
Θέλω να σημειώσω το επιχείρημα του Υπουργού στην ενημέρωση της ΚΕΔΚΕ: εάν είχαμε κατά νου να συνενώσουμε μεγάλους δήμους, τότε δεν θα είχαμε ως τάξη μεγέθους το ένα τρίτο περίπου των σημερινών, αλλά πολύ λιγότερους. Ποτέ δεν υπήρξε στην σκέψη μας η συνένωση μεγάλων δήμων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και καμία περίπτωση προσάρτησης μικρού δήμου σε μεγάλο. Δεν θα είναι ωστόσο αυτό ο κανόνας.
- Στο σχέδιο του «Καλλικράτη» προβλέπεται σειρά γενικών κριτηρίων για τη συνένωση των νέων δήμων. Μπορείτε να μας εξειδικεύσετε τα βασικά από αυτά;
Δεν θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμο να το κάνω αυτή τη στιγμή. Είναι καλύτερα να επαναλάβουμε το «βιώσιμα δημοτικά σχήματα» και «επαρκή αναπτυξιακά μεγέθη». Αυτή η προσέγγιση εμπεριέχει όλα τα κριτήρια, όπως θα διαπιστώσετε μόλις δημοσιοποιηθεί ο χάρτης με την νέα αρχιτεκτονική της χώρας.
- Και στο σχέδιο προβλέπεται αλλά και ο υπουργός έχει μιλήσει για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και της ορεινότητας. Παράλληλα, φαντάζομαι, διαφορετικά θα είναι τα κριτήρια (τουλάχιστον τα πληθυσμιακά) σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη και διαφορετικά σε νομούς με μικρό πληθυσμό. Μπορείτε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους όσον αφορά τα πληθυσμιακά κριτήρια που, υποθέτω, θα είναι και ένα από τα βασικά;
Η νησιωτικότητα και η ορεινότητα αποτελούν ιδιαιτερότητες και αντιμετωπίζονται με ξεχωριστό τρόπο στη διαμόρφωση του χάρτη. Το πληθυσμιακό κριτήριο αντιλαμβάνεστε ότι θα αποτελεί μια σοβαρή παράμετρο, δεν θα είναι όμως η μοναδική. Επίσης, θα επηρεάζεται και από άλλα κριτήρια. Επομένως, αν δώσουμε από τώρα μια τάξη μεγέθους φοβάμαι ότι θα προκαλέσουμε την δημιουργία χαρτών που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βέβαια σε μια ενιαία λογική η οποία διαπερνά το σύνολο του σχεδιασμού μας.
- Όσον αφορά το χωροταξικό βλέπουμε ότι κάποιοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις συγχωνεύσεις, απειλώντας μάλιστα με κινητοποιήσεις. Λέτε, μετά τους αγρότες να δούμε δημάρχους να κλείνουν τους δρόμους;
Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και σε πολίτες και σε δημάρχους σε σχέση με αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει πιστεύω όμως -μέσω της συνεννόησης και κυρίως μέσω της συζήτησης που έχει ανοίξει σε όλες τις τοπικές κοινωνίες - να αμβλύνουμε τις όποιες αντιπαραθέσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις που θα οδηγήσουν σε κινητοποιήσεις, έστω και για την τιμή των όπλων.
Βάζουμε stop στο κύμα δανείων από τους δήμους
- Δηλώσατε πρόσφατα στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ότι πολλοί δήμοι που προβλέπουν ότι θα συνενωθούν με διπλανούς μεγαλύτερους ενόψει του «Καλλικράτη» λαμβάνουν αποφάσεις για σύναψη δανείων. Έχετε τάξη μεγέθους για το πόσοι είναι;
Δεν έχω τάξη μεγέθους. Οι πληροφορίες όμως που έχουμε από τους περιφερειάρχες είναι ότι είναι πάρα πολλοί. Εμείς τα αιτήματα αυτά για δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν τα προωθούμε. Υπάρχουν, ωστόσο, αιτήματα που απευθύνονται σε ιδιωτικές τράπεζες. Εκεί έχουμε έναν ενδοιασμό για το τι πρέπει να κάνουμε.
- Μπορείτε να τα κόψετε αυτά;
Ο ενδοιασμός εκεί είναι.
- Ανάλογα αιτήματα για δάνεια υπάρχουν και από τις νομαρχίες;
Ενδεικτικά υπάρχουν και σε νομαρχίες κάποιες τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν θα μπορούσα όμως να έχω άποψη ότι αυτό είναι γενικευμένο και στοχευμένο λόγω του «Καλλικράτ绨. Δεν υπάρχει τέτοια εικόνα για τις νομαρχίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: