Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ. ΚΑΠΟΙΟ ΦΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Το παζάρι δίνει και παίρνει. Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία εξακολουθούν να επιμένουν αν και τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται μια ευκαμψία. Δέχονται την βοήθεια στην Ελλάδα αλλά θέτουν και όρους. Αν Η γερμανία δεν ήταν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρωζώνη η όποια αντίρρησή της θα περνούσε απαρατήρητη. Το γεγονός οτι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη είναι σημαντική και απ' αυτήν εξαρτώνται πολλά άλλα μέλη την καθιστά ισχυρό αντίπαλο για τα υπόλοιπα κράτη.
Ο κ. Σαρκοζί κατάφερε να βάλει τη Γερμανία στο τραπέζι κι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις πήραν τον δρόμο τους για συζήτησ στην ουσία του ζητήμταος. υπό την έννοια αυτή επετεύχθη ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η μερικώς αποδοχή της Γερμανίας να δεχθεί την βοήθεια στην Ελλάδα έστω και με όρους. Κι αυτό θεωρείται θετικό.
Το γεγονός ότι όλοι συζητούν τούτη την ώρα τον τρόπο της παρεχόμενης βοήθειας στην Ελλάδα είναι μια πρώτη κατάκτηση.
έχει δρόμο, όμως, πολύ ακόμη έως τις πέντε το απόγευμα που αρχίζει η συνεδρίσαη της κορυφής. Στις δύο φθάνει και η κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων εξελίξεων θετικών για την Ελλάδα και ασφαλώς για την ίδια την ΕΕ είναι ο κ. Σαρκοζί, ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Όλι Ρεν και άλλα σημαντικοί αξιωματούχοι της ΕΕ.
Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι αρχίζει να φαίνεται κάποιο μικρό φως στην άκρη του τούνελ.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακόμη μια φορά τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, ζητά όρους δανεισμούς όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ. Έμμεσα ζητά τη διασφάλιση χαμηλών επιτοκίων με την στήριξη της ΕΕ.
Αλλά και ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παράσχει κάθε βοήθεια στον αγώνα της χώρας μας. Στα πλαίσια της διάσκεψης του Λαϊκού Κόμματος είναι ο κεντρικός εισηγητής και αναμένεται να ζητήσει ακριβώς το ίδιο με αυτό που επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά. Παράλληλα έχει συνάντηση με την κ. Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους με σκοπό να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: