Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΧΑΝΕΙ Η κ. ΜΕΡΚΕΛ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οι εξελίξεις είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Στην Ευρώπη οι μάχες σε επίπεδο εντυπώσεων επρισσότερο και λιγότερο σε ουσία συνεχίζονται νύχτα και ημέρα. Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής αναπτύσονται σε μεγάλες ταχύτητες. Το κλίμα διαμορώνεται ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα, το ένα υπό την κ. Μέρκελ, η οποία επιμένει όχι μόνο να μην υπάρξει βοήθεια στην Ελλάδα αλλά και να μην συζητηθεί το θέμα αυτό καθόλου. Τούτο σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ότι μάλλον χάνει την μάχη η κ. Μέρκελ από το άλλο στρατόπεδο, που κάθε μέρα ενισχύεται περισσότερο. Στη πλετρά αυτή εντάχθηκε χθες και ο Μπαρόζο, ο οποίος ανοιχτά πια καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στηρίξουν της Ελλάδα στο πρόσωπο της οποία βλέπει την βιωσιμότητα και αξιοπιστία της ίδιαςτης ΕΕ.
Ακόμη και ο κ. Γιούνγκερ, πρόεδρος στο Eurogroup, ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα πρέπει να τύχει της βοήθεας της ΕΕ είτε μέσα απο διμερείς συμφωνίες και στηρίξεις είτε μέσα απο τα όργανα της ΕΕ.
Η κ. Μέρκελ φαίνεται να επιλέγει τον δρόμο να πιέσει να μην συζητηθεί το ζήτημα. Κατανοεί ότι στο βάθος της ουσίας η Ελλάδα έτσι όπως έθεσε το θέμα έχει με το μέρος της το δίκιο όχι τόσο σε οικονομική βοήθεια όσο σε ότι αφορά τη συνοχή της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδόν όλη τη Βουλή μαζί της. Και ο Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης αλλά και τα κόμματα της αριστεράς λίγο ώς πολύ βρέθηκαν να στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους στην Ευρώπη.
Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε τις δικές του απόψεις για τη γεωγραφία που αναπτύσεται στην Ευρώπη και δήλωσε θα δώσει κι εκείνος τη μάχη με τους δικούς του τρόπους να επηρεάσει την Σύνοδο όχι μόνο να συζητηθεί το θέμα αλλά να υπάρξει και θετική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: