Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Οι οικονομικές μας πολιτικές είναι θέμα κοινού ενδιαφέροντος

"Τα μέλη της ευρωζώνης μοιράζονται μια κοινή ευθύνη όσον αφορά τη σταθερότητα του ευρώ. Οι οικονο-μικές μας πολιτικές είναι θέμα κοινού ενδιαφέροντος. Το σημαντικότατο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βαθύτερη και ευρύτερη εποπτεία των οικονομικών πολιτικών, περιλαμβανομέ-νου του έγκαιρου εντοπισμού και της αντιμετώπισης των ανισορροπιών, ώστε να διαφυλαχθεί καλύτερα η μακροδημοσιονομική σταθερότητα στη ζώνη ευρώ. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει σύντομα προτά-σεις περαιτέρω ενίσχυσης του συντονισμού και της εποπτείας των εθνικών οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη", απήντησε η Κομισιόν στην πρόταση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Παπαστάμκου για την "καθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.



Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Παπαστάμκος υπογράμμισε ότι "Η επίλυση του δημοσιονο-μικού προβλήματος της Ελλάδος αφορά στην ίδια. Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων αφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. "Δράστες" και "φύλακες" ταυτίζονται ως προς την ευθύνη. Η ΕΕ ομολογεί την ευθύνη της μέσω αλλεπάλληλων τροποποιήσεων του κανονιστικού της πλαισί-ου. Τελευταία τροποποιητική πράξη η πρόταση κανονισμού της 15ης Φεβρουαρίου 2010 "για την τροπο-ποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2009 όσον αφορά την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος".


Πέραν των αντικειμενικών ορίων του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, τη θέση της Ελλάδος την έχει, δυστυχώς, αποδυναμώσει και η άκριτη (ενδεχομένως ένσκοπη) ρητορική οικονομικοπολιτικών παραγό-ντων εκτός συνόρων, τροφοδοτούμενη και από την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάς τρέχει ως εθνικό οικονομικό σύστημα πίσω από την γλώσσα των αριθμών. Δεν πολιτικο-ποίησε εξαρχής το οικονομικό πρόβλημα. Το πολιτικό κράτος μέλος "Ελλάς" απουσίασε παντελώς. Απου-σίασε παντελώς και η αναφορά στο δομικό έλλειμμα της ίδιας της ΟΝΕ, δηλαδή στην προφανή ασυμμε-τρία μεταξύ του Οικονομικού και του Νομισματικού πυλώνα της ΟΝΕ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: