Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η διαχείριση της πολιτικής συναίνεσης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν θέλουμε σήμερα να κρίνουμε τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Μπορεί να ήταν απαραίτητα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και άδικα. Εκείνο πάντως που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πειστεί ο μέσος ΄Ελληνας ότι και οι νέες θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες. Ότι θα συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας μας. Ότι δεν θα γίνουν πολυτελή αυτοκί-νητα των κρατούντων. ΄Η ότι, ακόμη χειρότερα, δεν θα καταλήξουν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων.



Συνεπώς, το πρώτο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποδείξει τις προθέσεις της και τις ικανότητές της στο να χειριστεί το προϊόν των θυσιών στις οποίες η ίδια υποβάλει όλες τις κοινωνικές ομάδες και κυ-ρίως τις ασθενέστερες.


Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση κινείται με την άνεση που της παρέχει η ουσια-στική στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Χρειάζεται, άραγε, να υπενθυμίσουμε την αντίστοιχη στάση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο τότε Πρωθυπουρ-γός, κ.Κώστας Καραμανλής, είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία της χώρας την χάραξη μιας εθνικής γραμμής σε βασικά οικονομικά θέματα; Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις αντιδράσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την πολιτική του κ .Γιώργου Παπανδρέου, που μοναδικό της στό-χο είχε την κατάκτηση, με κάθε μέσο, της εξουσίας; Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τα προεκλογικά μεγάλα λόγια του σημερινού Πρωθυπουργού, τότε, που παρά το γεγονός ότι γνώριζε από «πρώτο χέρι» την οικο-νομική κατάσταση της χώρας, διαβεβαίωνε ότι λεφτά υπάρχουν και υποσχόταν τα πάντα στους πάντες;


Προεκλογικά, ο κ. Κώστας Καραμανλής, είχε περιγράψει με κάθε ειλικρίνεια την κατάσταση και είχε προ-τείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το εκλογικό σώμα δεν ενέ-κρινε τις προτάσεις του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη μεγάλη ήττα στις εκλογές.


Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, υπό το νέο αρχηγό της, συνεχίζει με μια πολιτική διαφορετική από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας εθνική στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των Ελληνικών θέσεων, στο εξωτερικό. Κόντρες, όμως, δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και από τα «δεξιότερα», αφού οι σχέσεις της με το κόμμα του κ. Γ.Καρατζαφέρη, που προεκλογικά χαρακτη-ριζόταν από το ΠΑΣΟΚ ως ακροδεξιό, είναι όχι απλώς άριστες, αλλά θυμίζουν … εφηβικό έρωτα.


Όλα, λοιπόν, πια, είναι στα χέρια του κ. Γιώργου Παπανδρέου. ΄Εχει τις ικανότητες που απαιτούν οι συν-θήκες; Μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση; ΄Εχει τα κουράγια που οι συνθήκες προϋπο-θέτουν; ΄Η απλώς κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, για να διαχειριστεί την κατάσταση σύμφωνα με τις υποδείξεις;


Αχιλλέας Τζοάννος

Δεν υπάρχουν σχόλια: