Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας είχε ένα συμβολικό και έναν ουσιαστικό χαρακτήρα.



Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. Ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας για την παγκόσμια ιστορία και την εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντικός. Το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε μια μεγάλη πρωτοβουλία που αφορά την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας.


Αυτή περιλαμβάνει ένα σύνολο ενεργειών που αφορούν τα σχολεία των αποδήμων σε όλο τον κόσμο, τις έδρες των ξένων γλωσσών, τη χρήση του διαδικτύου στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας στους μετανάστες και το περιεχόμενο στο διαδίκτυο που αφορά μια νέα εποχή και βεβαίως τους νέους .


Η σωστή χρήση της γλώσσας, το να εστιάσουμε στη σωστή διδασκαλία της γλώσσας , είναι μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες και προτεραιότητες μας.


Συμφωνήσαμε με τον κ. Καζάζη, ο οποίος έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία - το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει πλέον αποτελέσματα απτά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο- να υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή και να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα και σε διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε οργάνωση ενός συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της ελληνικής γλώσσας.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρονικό ορίζοντα η Υπουργός απάντησε:


Τον Ιούνιο θα κάνουμε την διοργάνωση και θα ανακοινώσουμε νωρίτερα τη συνολική πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε από κοινού.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την οικονομία και το πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ η Υπουργός απάντησε:


Η χώρα μας βρέθηκε σε δύσκολη θέση, πήρε τα μέτρα και ανακοίνωσε τις πολιτικές που έπρεπε για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα. Θέσαμε με γενναιότητα, με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα τις προτάσεις μας στην ΕΕ και έχουμε κάνει σαφές, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης με προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε κάνει ,επίσης, σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να δανειστεί ξανά με επιτόκια τόσο μεγάλα και τόσο επιβαρυντικά για την οικονομία της.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το θεωρεί απίθανο η Υπουργός απάντησε:


Δεν υπάρχει καμία απόφαση. Έθεσα τα θέματα έτσι όπως έχουν τεθεί από την κυβέρνηση. Δεν είναι κανένας με την πλάτη στο τοίχο, η Ελλάδα έχει επιλογές.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Ευρώπη είναι πίσω από τις ανάγκες;


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργεί στο πλαίσιο μιας συνθήκης, η οποία έχει εγγενείς αδυναμίες όπως έχει δείξει η συνεργασία των χωρών σε οικονομικές πολιτικές . Το ότι η Ευρώπη έγινε νομισματική ένωση με νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική είναι κάτι το οποίο το πληρώνουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: