Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μια θετική εξέλιξη είχαμε με τη σύσκεψη κορυφής χθες. Είναι γεγονός ότι οι βασικοί κομματικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη συμμετείχαν ενεργότατα στη διαμόρφωση πολιτικών. Το Ευρωπαϊκο Λαίκό Κόμμα και η οι Σοσιαλιστές συνεδρίαζααν παράλληλα με τη σύνοδο. Όλοι οι αρχηγοί των Ευρωπαϊκων κρατών δήλωσαν παρόντες στοςυ αντίστοιχους κομματικούς σχηματισμούς.
Το ΕΛΚ βασικός εισηγητής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διεπίστωσε, δυστυχώς, ότι βρέθηκε μόνος στην προσπάθειά του να επηρεάσει θετικά τα πράγματα για την Ελλάδα. Η εισήγησή του ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της κυβέρνησης. Προηγήθηκε, με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά τηλεφώνημα στο Πρωθυπουργό για να μάθει για τις εξελίξεις και στη συνέχεια ανέπτυξε τις απόψεις του υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι αποκλειστικό, είναι της ίδιας της Ευρώπης και ότι η λύση με ΔΝΤ θα είναι καταστροφική για την ίδια την Ευρώπη. Το κλίμα στο ΕΛΚ ήταν σχεδόν εχθρικό, υατισμένοι η πλειονότητα των ηγετών με την πολιτική Μέρκελ, η οποία ήταν παρούσα στη σύσκεψη- ομιλία.
Φαίνεται να αλλάζει το είδος της πολιτικής στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε μικρούς κλειστούς χώρας, χωρίς να ακούγονται ανοχτά οι θέσεις και οι απόψεις ηγετών και στελεχών. Απο χθες συναντάμε την σημαντική συμμετοχή των ιδεολογιών που κυριαρχούν στην Ευρώπη, με ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά κυρίως το άνοιγμα των θέσεων των κομμάτων προς την κοινωνία.
Στο ίδιο αυτό πλαίσιο κινήθηκε και η Ελληνική αποστολή.
Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική αποστολή σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι ενωμένη, ανεξάρτητα απο τα κόμματα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Αυτό οφείλεται στον Αντώνη Σαμαρά και ασφαλώς στον Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία. Αλλάζει το είδος της πολιτικής, αλλάζει η αντίληψη της διακυβέρνησης, αλλάζει η διαχείριση των σοβαρών θεμάτων που άπτονται τουλάχιστον των οικονομικών και της Εξωτερικής πολιτικής.
Είναι κάτι που όχι μόνο ζητούσε από καιρό ο Έλληνας αλλά ήταν και άμεσης ανάγκης. Ευτύχημα που οι δυο νέοι αυτοί πολιτικοί δίνουν την άλλη αλλά ουσιαστική και παραγωγική άσκηση πολιτικής.
Αλλάζει πια η διαχείριση της πολιτικής. Γίνονται περισσότερο φανερές οι διαφορές των ιδελογιών χωρίς να βαίνει όμως εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Μέγα ζήτημα και απαιτούμενο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: