Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Διασφάλιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και αντιμετώπιση της φτώχειας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Βασικό άξονα της μελλοντικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει ο συντο-νισμός των πολιτικών απασχόλησης και των γενικότερων κοινωνικών πολιτικών, που πρόκειται να υιοθετηθούν υπό το βάρος των συνεπειών της κρίσης». Αυτό σημείωσε ο Ισπανός υφυπουρ-γός, αρμόδιος για τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Lopez Garrido Diego, στην απάντησή του σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ.Κ. Πουπάκη σχετικά με την διασφάλιση του Ευρωπαϊ-κού Κοινωνικού Μοντέλου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Στη δευτερολογία του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε: «Η ανεργία το 2009 άγγιξε το 10% και αναμένεται σημαντική αύξησή της για τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρό-σφατα στοιχεία το 45% των ευρωπαίων ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον για ένα χρόνο ενώ παράλληλα, η άναρχη επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου θωράκισης της ασφάλειας των εργαζομένων έχουν δημιουρ-γήσει 19 εκατομμύρια φτωχούς εργαζομένους. Απαιτείται, επομένως, από το Συμβούλιο η λήψη συγκεκριμένων μέτρων και η υιοθέτηση καινοτόμων και στοχευμένων πολιτικών απασχόλησης για την ενίσχυση τόσο των ανέργων, όσο και των φτωχών εργαζομένων, οι οποίοι στην Ευρώπη του 2010 αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης».


Ο κ. Lopez Garrido, εκ μέρους της Ισπανικής Προεδρίας, δεσμεύτηκε για υποστήριξη ευρωπαϊ-κών και εθνικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ανέφερε, έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 20% των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με την ταυτόχρονη αύξηση της ενεργούς δραστηριότητας, μέσω εργαλείων όπως η παροχή κονδυλίων για την προστασία του Κράτους Πρόνοιας, καθώς επίσης και την υιοθέτηση πολιτικών απασχό-λησης με σκοπό την αύξηση της απασχολησιμότητας.


Ο κ. Κ. Πουπάκης, σχολιάζοντας την έντονη κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, μέσα από τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει με εν-διαφέρον πάνω στα σημαντικά προβλήματα του κόσμου τις μισθωτής εργασίας, τις αγωνίες και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Απαιτούνται πολιτικές ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, που θα αναβαθμίζουν την κοινωνική προστασία και όχι λογιστικές-αριθμητικές λογικές. H δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει «άλλοθι» για την εφαρμογή πολιτικών, που βυθίζουν την Ελλάδα σε ένα «σύγχρονο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: