Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑΑ. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΛΑ...

Με ψυχραιμία αντέδρασε το χρηματιστήριο σήμερα μετά την ανακοίνωση της S&P να μην υποβαθμίσει την Ελληνική οικονομία.
Ο γενικός δείκτης ''παίζει'' γύρω από το χθεσινό κελίσιμο. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 2111 μονάδες με απώλεις 0,12%. Οι συναλλαγές στα 5,8 εκατομμύρια τεμάχια με αξία 32,3 εκατομ. ευρώ. Οι τράπεζες σε θέση αντίδρασης είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Μια μικρή ίσως και ασήμαντη είδηση διαμορφώνει προσωρινά το κλίμα.
Η δήλωση της κ. Μέρκελ ''δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ώς έσχατη λύση η απομάκρυνση χώρας μέλους από την ευρω΄ζώνη'' όχι μόνο δεν βοηθά αλλά οξύνει περισσότερο το αρνητικό κλίμα. Εμείς εκτιμούμε ότι η κ. Μέρκελ δεν εκφράζει την Ευρωζώνη αλλά υπερρασπίζεται τα συμφέροντα της Γερμανίας και κινείται προς την κατεύθυνση εκέινη που η Γερμανία θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στα Ευρωπαϊκά πράγματα. Αυτό αποτελεί μια αντιευρωπαϊκή στάση, κινείται μακριά από τον καταστατικό ευρωπαϊκό χάρτη και είναι μια στάση εντελώς συμφεροντολογική.
Οι δηλώσεις αυτού του τύπου δεν συμβάλουν στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης αλλά απομακρύνει σε κάθε περίπτωση εμμέσως πλην σαφώς την ευρωπαϊκη διεύρυνση διαχωρίζοντας τα κράτη σε μικρά και μεγάλα που κι αυτό είναι άκρως αντίθετο με τις αρχές της σύστασης της ΕΕ.
¨ομως η κ. Μέρκεκλ έχει όχι μόνο εσωτερικούς αντιπάλους αλλά και αντιπάλους στην ίδια την ΕΕ.
Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρουμανία κρύβει πολλά και η διαμόρφωση του τελικού κλίματος δεν θα είναι στα χέρια της κ. Μέρκελ και της Γερμανίας.
Το spread αυτή την ώρα βρίσεκται στις 295 μονάδες βάσης με μάλλον πτωτική ''διάθεση' παρ' όλο που στην αρχή της συνεδρίασης έλλειπαν οι αγοραστές. Οι συναλλαγές της τάξης των 50 εκατομμυρίων δείχνει τη στάση αναμονής και τις επιφυλάξεις των επεπνδυτών και των Hedge Funds να μην τολμήσουν ή να ρισκάρουν περισσότερο.
Το ευρώ με το δολλάριο στο 1,377.
Από τις μετοχέ ςπου ξεχωρίζουν ως τώρα σημειώνουμε την Σταθερότητα της Εθνικής, η οποία σημειωτέον ότι χθες και άντεξε και αγοραστές είχε.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι (το λέγαμε και χθες) υπάρχουν επενδυτές που αυτή την ώρα χτίζουν θέσεις αργά αλλά σταθερά και τολμώντας και βλέποντας ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: