Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι από τις κρισιμότερες και σημαντικότερες. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει πρόβλημα που ακουμπά την αξιοπιστία της και ακόμη την βιωσιμότητά της.
Είναι η πρώτη φορά που συναντά μείζον πρόβλημα στα σπλάχνα της και που η ίδια δεν είχε προβλέψει.
Είναι λάθος να χρεώνουμε μόνο την Ελλάδα για το πρόβλημα. Η Ελλάδα ήταν η αφορμή. Τα κενά της ίδρυσης και της θωράκισης της ΕΕ είναι αυτά που κρίνονται την τρέχουσα εβδομάδα. Η Σύνοδος Κορυφής καλέιται να προστατέψει τα κράτη μέλης της της Τετάρτη και Πέμπτη. Αν δεν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό που αιχμή του είναι η Ελλάδα τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα./ Η ΕΕ δεν θέλει να αντιμετωπίσει επι της ουσίας το ζήτημα παρασυρόμενη από το προβλήματα της Γερμανίας.
Το Γερμανικό μπλόκ αν είναι αυτό που θα επηρεάσει τη σύνοδο τότε στην ουσία αυτοαναιρείται ο καταστατικός χάρτης της ΕΕ.
Ο διωγμός ουσιαστικά της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα εξωθήσει και άλλα κράτη μέλη στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έκανε αυτά που μπορούσε να δώσει το μήνυμα ότι η ΕΕ πάσχει. Το Γερμανικό μπλοκ όχι μόνο δεν το πήρε αλλά επιμένει στις αρχικές θέσεις του επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα ένταση. Το πρόβλημα φέρνει αντιμέτωπους την Γαλλία με την Γερμανία. Δυο σχολές, δυο απόψεις. Το Γερμανικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης επηρεάζει όλη την οικονομία της Ευρώπης. Το ζήτημα αυτό η Γερμανία ούτε που το συζητά.
Σήμερα τα spreads άνοιξαν στις 323 μονάδες βάσης για να φθάσουν αυτή την ώρα στις 336 μ.β. Υπάρχουν πωλητές σε όλα τα ομόλογα, 5ετή, 10ετή.
Η πηγή αυτού του καού βρίσκεται στην έλλεψη αξιοπιστίας απο την πλευρά της ΕΕ. Πάνω από δυο μήνες κυλίεται το θέμα της δημοσιονομκής πολιτικής των κρατών μελών. Κι όμως όχι μόνο δεν αποφασίζει αλλά εντείνει το πρόβλημα είτε μεταφέροντας το θέμα σε άλλους οργανισμούς είτε σχεδόν αδιαφορώντας πολιτικά.
Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες, Η Γερμανία χάνει 0,38%, η Αγγλία 0,52% και η Γαλλία 0,56%.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο και πάλι με απώλειες. Ο Γενικός δείκτης χάνει 1,74% στις 2013 μονάδες με τις συναλλαγές στα 1,78 εκατομμύρια τεμάχια και αξίας 9,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ευρώ στο 1,3534 ένανττι του δολλαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: