Στους νέους δήμους μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των νομαρχιών που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Όπως έχει γράψει και η αυτοδιοίκηση gr στο σημερινό ρεπορτάζ της (κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6085) στους νέους δήμους μεταφέρονται οι αρμοδιότητες τις οποίες ο υπουργός Εσωτερικών προσδιόρισε ως εξής:
- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: Οι πολεοδομικές αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται στο Β’ Βαθμό, μεταφέρονται στον Α’. Έτσι, παραδείγματος χάριν, η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος μελετών, αλλά και κάθε συναφούς χαρακτήρα αρμοδιότητες και πράξεις εφαρμογής μεταφέρονται στους δήμους.
Για το σκοπό αυτό ενισχύονται και από το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται και το προσωπικό τους μεταφέρεται στους δήμους. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός, "σε όσους δήμους δεν λειτουργεί, που δεν θα μπορεί να λειτουργεί από 1/1/11, Πολεοδομία, σε αυτούς θα παρέχεται πλήρης διοικητική υποστήριξη από τους δήμους τους οποίους θα λειτουργεί πλήρως στελεχωμένη σχετική υπηρεσία."
- ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ: Πολιτικές για την πρόνοια, καθώς και οι προνοιακές υπηρεσίες που σήμερα ασκούνται στον Β’ Βαθμό, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν, παραδείγματος χάριν, την έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, την χορήγηση κάρτας αναπηρίας, την καταβολή επιδομάτων, την χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία. Την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών. Το ίδιο ισχύει στον τομέα της υγείας και της δημόσιας υγιεινής. Οι δήμοι αναλαμβάνουν τις σχετικές αρμοδιότητες, εποπτικές και άλλες, όπως την οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλους φορείς ή και χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-ΠΑΙΔΕΙΑ: Στον τομέα της παιδείας, το σχολείο γίνεται αποκλειστικά υπόθεση του Δήμου. Αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες για ανέγερση σχολείων και την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Από τον Β’ Βαθμό οι δήμοι αναλαμβάνουν την μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης. Εντός των διοικητικών τους ορίων μπορούν να αποφασίζουν την διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών. Αποκτούν, επίσης, αρμοδιότητες στον τομέα της δια βίου μάθησης, όπως τη δυνατότητα ίδρυσης της λειτουργίας και εποπτείας κέντρου δια βίου μάθησης, όπως σχολές γονέων και κέντρα κατάρτισης ανηλίκων.
-ΕΜΠΟΡΙΟ: Στον τομέα του εμπορίου, οι δήμοι αναλαμβάνουν τη δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την συγκρότηση επιτροπών για τον έλεγχο των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και άλλα.
-ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας που αφορούν στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, κτηνοτροφία και αλιεία. Και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία. Αναλαμβάνουν την άσκηση εποπτείας των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.
-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Στον τομέα των μεταφορών, αναλαμβάνουν όσες αρμοδιότητες εμπίπτουν με τις αστικές τοπικού επιπέδου αρμοδιότητες, όπως παραδείγματος χάριν τα σχετικά με τις γραμμές των λεωφορείων.
Επίσης, στους δήμους μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες του Β’ βαθμού στα ζητήματα αστικής και δημοτικής κατάστασης, ενώ , όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, "στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, ο Α’ βαθμός θα αποκτήσει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στη βάση της προσέγγισης που θέλει το νησιωτικό δήμο, λόγω της φύσης της γεωγραφικής των νησιών, πραγματικό κυβερνείο", ενώ αναφορικά με τις μητροπολιτικές λειτουργίες στην Αττική και την Θεσσαλονίκη θα προστεθούν παραδείγματος χάριν αρμοδιότητες για το υπερτοπικό πράσινο αλλά και τους μητροπολιτικούς οδικούς άξονες.
Επίσης μεταφέρονται στους δήμους οι αρμοδιότητες για το Κτηματολόγιο, όχι όμως από το 1/1/2011, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά την αποκομιδή, καθώς ο περιφερειακός σχεδιασμός θα γίνεται από τις αιρετές περιφέρειες. Πρόκειται στην ουσία για το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων που ζητούσε η ΚΕΔΚΕ, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, είναι πιθανόν να μεταφερθούν και άλλες από το υπουργεία, σύμφωνα με τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού. "Όπως διαπιστώθηκε και στην επιτροπή παρακολούθησης, αγαπητές και αγαπητοί μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, υπάρχει σύγκλιση στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που αποδίδονται στον Α’ βαθμό, αφού όλες οι παραπάνω θέσεις της ΚΕΔΚΕ, γιατί στην πραγματικότητα αυτό σας ανέφερα, ενσωματώνονται στο νόμο", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Δίνονται τα 240 εκ. ευρώ από 2008 και 2009
Στην ωριαία και πλέον ομιλία του ο κ. Ραγκούσης που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εσωτερικώn Γιώργο Ντόλιο και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Στεφάνου επανέλαβε πως μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» ύψους 4 δις και των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται εκτός από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που ήδη υφίσταται, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, πρόκειται μετά την λεπτομερειακή κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την λειτουργία των νέων δήμων. «Θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δήμους οι κύριοι Ραγκούσης και Ντόλιος τόνισαν ότι ήδη βρίσκεται στις τελικές υπογραφές η ΚΥΑ ( για να διαβάσετε την Κοινή Υπουργική Απόφαση κάντε κλικ εδώ kya_sata_aftodioikisi.doc) για τους επενδυτικούς πόρους της Τ.Α. για το 2010 και σύντομα θα εκταμιευτούν στα ταμεία των ΟΤΑ της χώρας, τα 77 εκ. Ευρώ (υπόλοιπα της ΣΑΤΑ του 2009), τα 62,665 εκ. Ευρώ (υπόλοιπα της ΣΑΤΑ του 2008), ενώ 99,072 εκ. ευρώ θα πάνε στο άδειο καλάθι του ΘΗΣΕΑ και θα αποτελούν την πρώτη οικονομική ενίσχυση του προγράμματος, για το 2010. Επίσης γίνεται σαφής αναφορά ότι τα χρήματα αυτά, δηλαδή τα 240εκ. ευρώ αφορούν το έτος 2009, όπως ακριβώς επεσήμανε και η ΚΕΔΚΕ σε σχετικές αποφάσεις του δ.σ. και του τακτικού της συνεδρίου. Τέλος σύμφωνα με το γνωστό μοντέλο κατανομής που ισχύει, θα προγραμματιστούν για κατανομή και τα υπόλοιπα 820 εκ. Ευρώ.
Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών υπογράφηκε μία νέα προγραμματική σύμβαση με τίτλο. Συν – κοινωνία (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειτια για 31 εκ ευρώ), ενώ ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε ότι για τα 80 εκ. από το πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων που ακυρώθηκε θα υπάρξει πρόβλεψη μέσα στο νομοσχεδιο. Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν ήδη αποδοθεί τα δωδεκατημόρια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου από τους ΚΑΠ του 2010 για τους οποίους έχει γίνει σχετική κατανομή για κέθ δήμο για ολόκληρο το έτος με βάση την πρόταση της ΚΕΔΚΕ
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ανακοινώσεις για πόρους και αρμοδιότητες ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης αναγνώρισε ότι «ο υπουργός έβαλε ψηλά τον πήχη», προσθέτοντας πως «αν τον χαμηλώσει θα μας βρεί αντίθετους».
Οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν
Παράλληλα στην ομιλία του ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και επανέλαβε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ. Είπε επίσης ότι εγκρίθηκαν 9.000 θέσεις συμβασιούχων για τους Ο.Τ.Α., 5.000 εξ αυτών ορισμένου χρόνου και 4.000 εξ αυτών συμβάσεις έργου, ενώ περάν αυτών που θα εγκριθούν βεβαίως για τις περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, το αργότερο τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η κατανομή τους στους δήμους βάσει των τελικών εγκρίσεων συμβάσεων έργου από το ΑΣΕΠ, που για πρώτη φορά τίθενται στην κρίση του.
Αναφορικά με τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τα όσα είχε πει το Σάββατο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Β΄ Αθήνας, και το πρωί στη συνέντευξή του στο Mega δηλαδή ότι οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν, ενώ επανέλαβε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370. "Σας λέω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό που το χρησιμοποιούμε σε αντίστοιχες συζητήσεις. Εάν είχαμε ποτέ στο μυαλό μας ότι το μοντέλο που πρέπει στη χώρα, είναι να πάμε είτε για παράδειγμα σε πολύ μεγάλους δήμους, είτε να πάμε σε συνενώσεις πολύ μεγάλων δήμων, των 100.000, των 70 – 75.000, δεν θα προέκυπτε ως τάξη μεγέθους ένας τέτοιος αριθμός σαν αυτόν που σας έχουμε αναφέρει, το μέχρι 370, αλλά θα πηγαίναμε σε αυτή τη περίπτωση σε προσεγγίσεις του τύπου, ότι ο νέος χάρτης αυτοδιοίκησης της χώρας θα περιλαμβάνει έως 150 δήμους", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση: "Δεν θα έχουμε λοιπόν μικρές ενότητες που ήδη σήμερα δυσλειτουργούν και αδυνατούν να υπηρετήσουν τον πολίτη αλλά και να βοηθήσουν την αναπτυξιακή προσπάθεια, μέγα ζητούμενο για την Ελλάδα". Πάντως ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου, είτε αυτή αφορά την ιστορική μνήμη, είτε αφορά την παράδοση, ενώ μίλησε για τη νησιωτικότητα (κάθε νησί και ένας δήμος), για την ορεινότητα αλλά "και τα όρια τα οποία μας θέτει η υπάρχουσα διοικητική διάρθρωση σε περιφέρειες και νομούς."
Ένταση για το χρονοδιάγραμμα
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο, θα ακολουθήσει η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός Μαίου. «Ο «’Καλλικράτης’ θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Αν και η συζήτηση κινήθηκε γενικά σε χαμηλούς τόνους ένταση επικράτησε όταν δήμαρχοι της ΝΔ με επικεφαλής τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο (Θεσσαλονίκης) και Λάζαρο Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα του χρονοδιαγράμματος όσον αφορά το χωροταξικό. Ωστόσο, και παρά τις έντονες πιέσεις, ο υπουργός Εσωτερικών δεν απάντησε στο πότε θα το δώσει στη δημοσιότητα, ούτε όταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης που μετά τον πόλεμο των προηγούμενων ημερών με τον Γιάννη Ραγκούση γενικά κράτησε ήπια στάση, τον παρακάλεσε να πει αν θα καταθέσει την πρόταση για το χωροταξικό «τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Δευτέρα του Θωμά» . «Είναι ένα θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα δοθεί χρόνος για συζήτηση.
Κακλαμάνης: πάμε σε έκτακτο συνέδριο
Τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου και του χωροταξικού για τον Καλλικράτη, ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης η ΚΕΔΚΕ. Υπενθύμισε δε ότι πριν από αυτό αντίστοιχα συνέδρια θα γίνουν και στις τοπικές ενώσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον Καλλικράτη. Παράλληλα σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι παραμένει η πορτοκαλί κάρτα "όχι διότι δεν κρίνουμε κατ’ αρχήν ικανοποιητικά τα όσα είπε, στην πλειοψηφία τους ο κος υπουργός σήμερα, αλλά επειδή θέλουμε να τα δούμε γραμμένα στο σχέδιο νόμου και πολύ περισσότερο να φέρουν και την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών"), ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα 240 εκ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ aftodioikisi.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου