Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, καθώς οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις απαιτήσεις έναντι των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από πρόσφατη απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε ερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της ομάδας των ευ-ρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κας Μαριέττας Γιαννάκου σχετικά με την κλιμάκωση των παραβιά-σεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα στην περιοχή του Αιγαίου.



Η κα Γιαννάκου είχε καταθέσει γραπτή ερώτηση προς το Συμβούλιο, μετά την παραβίαση του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ του 1988 και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ανήμερα των Χριστουγέν-νων και της γιορτής των Θεοφανίων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καταγγέλοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στην ερώτηση της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρα-τίας τόνιζε ότι η στάση της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με τις αρχές καλής γειτονίας εκ μέρους μιας υποψή-φιας προς ένταξη χώρας και καλούσε το Συμβούλιο, όχι μόνο να πάρει θέση του για τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και να ενεργήσει άμεσα προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αρχές της καλής γειτονίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα.


Στην απάντηση του το Συμβούλιο, όχι μόνο δηλώνει ότι έχει επίγνωση του προβλήματος, αλλά σημειώνει δεικτικά ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπα-ϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Κατά το Συμβούλιο, έχει ουσιώδη σημασία η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών, ενώ προσθέτει ότι το θέμα καλύπτεται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση.


Επιπλέον, το Συμβούλιο, υπενθυμίζει ότι στα πρόσφατα συμπεράσματά του της 7ης Δεκεμβρίου 2009, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι η Ένωση παρότρυνε για την απο-φυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβών ή πράξης που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.


Το Συμβούλιο καταλήγει στην απάντηση του με τη διαβεβαίωση, ότι το ζήτημα θα εξακολουθήσει να πα-ρακολουθείται και να θίγεται συστηματικά σε όλα τα επίπεδα όπως ενδείκνυται, δεδομένου ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις απαιτήσεις έναντι των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρ-κίας κατά τις διαπραγματεύσεις.


Μετά την έκδοση της εν λόγω απάντησης, η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών, Μαριέττα Γιαν-νάκου, δήλωσε τα εξής: "Η απάντηση του Συμβουλίου έρχεται σε μια περίοδο οπου η τουρκική προκλητι-κή συμπεριφορά κλιμακώνεται ανησυχητικά στην περιοχή του Αιγαίου. Αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση της αλλά και μια επιβεβαίωση του ορθού των ελληνι-κών θέσεων απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα, άλλως η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική τίθεται εν αμφιβόλω..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: