Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

H S&P 'ΓΛΥΚΑΝΕ' ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το γεγονός ότι η Standard & Poors δεν υποβάθμισε την Ελλάδα έγινε αιτία να αλλάξει το κλίμα για όλους τους ελεγκτικούς οίκους. Ουσιαστικά υπάρχει κλίμα αναθεώρησης των υποβαθμίσεων που είχαν γίνει πριν λίγο καιρό από άλλους οίκους.
Σ' αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο χθεσινό Ecofin, όπου βρέθηκαν πάρα πολλοί απ' όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και Έλληνες θεσμικοί και πολιτικοί, υπήρξε κλίμα κατανόησης με πολλές διαφοποιήσεις βέβαια.
Όταν το πρώτο θέμα συζήτησης επι μακρόν ήταν οι επιβολή κανόνων λειτουργίας των Hendge Funds έμμεσα αναγνωρίστηκε το πρόβλημα που συναντά η Ελλάδα στη δανειοληψία της.
Η S&P βρέθηκε στην Ελλάδα και 'ξεσκόνισε' όλα τα υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στη συνέχεια αξιολογώντας την έρευνα αποφάσισε να μην υποβαθμίσει την Ελλάδα αποτελεί μήνυμα θετικό όχι μόνο στους άλλους επενδυτικούς οίκους αλλά και στην Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε στη σύσκεψη χθες στο Ecofin με θετικό τρόπο δε το αντιμετώπισαν.
Γι' αυτό και ο κ. Παπακωνσταντίνου σε κάποιο διάλλειμα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναδανειστεί ακριβά. Απ' την άλλη βέβεαι δήλωνε ότι ''θα πρέπει να έχει κανείς ένα γεμάτο πιστόλι στο τραπέζι των συζητήσεων'' δείχνοντας να κατανοήσουν κάποιοι ότι και θα πρέπει να καταλάβουν την ευρύτητα του προβλήματος που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη.
Τα σημάδια φαίνονται θετικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ετοιμάζονται όλοι για την σύσκεψη κορυφής όπου θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, οι οποίες εμείς εκτιμούμε ότι θα είναι καλές για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το συμπερασμα αυτό βγάλαμε απ' όλο το κλίμα που αναπτύχθηκε, απο τις δηλώσεις που ήταν μισόλογα, από τις θέσεις που παίρνουν κα΄ποιοι οίκοι, από το κλίμα στις αγορές ομολόγων (να σημειώσουμε ότι χθες ήταν από τις λίγες συνεδριάσεις στα ομόλογα που υπήρξε μάχη μεταξύ πωλητών και αγοραστών), από την αδράνεια των επενδυτών (που σημαίνει δεν προχώρησαν σε πωλήσεις όπως στο παρελθόν) απο τη μεγάλη συμμετοχή στο Ecofin (άσκηση πιέσεων) και ακόμη από το κλίμα που δημιουργήθηκε χθες στις ΗΠΑ και κυρίως στη FED που δεν μετέβαλε τα επιτόκια και έμμεσα παρότρυνε τους επενδυτές να επενδύσουν χωρίς φόβο στις αγορές χρήματος.
Όμως υπομονή μέχρι τη σύνοδο κορυφής.
Ίδομεν!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: