Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Δεν είναι απλά, όσο νομίζει ο Ρεν»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ υπογραμμίζει, πάντως, ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν
Συντέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτιν Σουλτς στην Ξενια Κουναλακη
«Είμαι εδώ για να μεταφέρω την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πιστεύω ότι τη χρειάζεται». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η Αθήνα παρά τις μαζικές αντιδράσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτό δεν είναι όμως τόσο απλό όσο το φαντάζεται ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος θέλει να μεταφέρει νέα βάρη στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης», σπεύδει να προσθέσει ο κύριος Σουλτς, η επίσκεψη του οποίου συνέπεσε με εκείνη του Ολι Ρεν.
«Το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει μια σαφή θέση στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης και κανένα ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων ή της Αριστεράς δεν έχει ταξιδέψει στην Αθήνα», υπογραμμίζει.
Στην παρατήρηση ότι «βρίσκεται εδώ ο ηγέτης του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, Λόταρ Μπίσκι», το σχόλιο του είναι μάλλον ειρωνικό: «Ναι αλλά δεν νομίζω να βοηθήσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση με την παρουσία του».
«Βλέπουμε τη δύσκολη θέση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενδιαφερόμαστε για την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των μέτρων και ο Παπανδρέου προσπαθεί να διατηρήσει αυτήν την κοινωνική ισορροπία. Ως σοσιαλδημοκράτες έχουμε συμφέρον να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη», επισημαίνει ο ηγέτης του ΕΣΚ. Εκτιμά ότι είναι ανάγκη να θεσπιστούν έλεγχοι για να σταματήσει η δραματική κερδοσκοπία στην οποία είναι εκτεθειμένη όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ε.Ε. «Είμαι στενοχωρημένος που ενώ βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της αναίσχυντης κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει ούτε στο συμβούλιο κορυφής ούτε στην Κομισιόν ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο να υλοποιήσουμε έστω όψιμα ελέγχους, παραδέχεται ο κύριος Σουλτς. «Πρέπει να βιαστούμε και ανεξάρτητα από τη βραχυπρόθεσμη επίλυση της ελληνικής κρίσης, να θεσπίσουμε κανόνες στις αγορές», τονίζει.


Το πρώτο βήμα


Υιοθετώντας τη γραμμή Μέρκελ ότι η Αθήνα πρέπει να μελετήσει στο σπίτι, λέει πως «η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει μόνη της ένα μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων που δημιούργησε μόνη της».


«Νομίζω ότι η χώρα είναι έτοιμη. Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την κατάσταση στην Ελλάδα. Υπάρχουν μεν απεργίες, αλλά βλέπω στις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία δείχνει κατανόηση για τα μέτρα της κυβέρνησης. Είναι μία πολύ σημαντική ψυχολογική αφετηρία. Η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει μια προθυμία στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας να προβεί σε θυσίες», παρατηρεί ο κύριος Σουλτς και συνεχίζει: «Τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα, τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ώστε να διατυπωθούν οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από την Ενωση. Ως Ευρωπαίος προτιμώ να λύνονται τα προβλήματά μας μέσα στο δικό μας σπίτι. Και το θεωρώ εφικτό. Γιατί σε περίπτωση που εμφανιστεί αδύναμη να αποπληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για τις οικονομίες και των υπολοίπων χωρών, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης. Γιατί η Ελλάδα έχει ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις σε πολλές γερμανικές τράπεζες».


Καλούμενος να περιγράψει το είδος της ευρωπαϊκής ή γερμανικής βοήθειας αρκείται να πει: «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες».



Δεν υπάρχουν σχόλια: