Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με μικρή άνοδο έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 0,36% και βρέθηκε στις 2123,18 μονάδες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μη συμμετοχή των επενδυτών, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής μη δυνάμενοι να ρισκάρουν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι θολή. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι και αυτά σε μια σύγχυση. Δηλώσεις γίνονται και ανακαλούνται αμέσως.
Χθες στο urogroup πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια σ' αυτή τη φάση. Την ίδια στιγμή άλλοι δήλωναν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ.
Η θολή αυτή κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά την ίδια την Ε.Ε. Έτσι εξηγείται το γεγονός και μόνο.
Η κρίση αυτή δεν  θα αποτελέσει σταθμό για τα Ελληνικά πράγματα, κυρίως τα οικονομικά αλλά θα καθορίσει και την περαιτέρω επιβίωση της ΕΕ. Οι νέες προκλήσεις που γέννησε το ίδιο το σύστημα και η αδυναμία της ΕΕ να προστατέψει τον ίδιο τον εαυτό ή να έχει προβλέψει την όποια αδυναμία του συστήματος φέρνει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. Οι θεσμικοί του χρήματος, οι οποίοι γεννήθηκαν από το ίδιο το σύστημα και που έχουν σκοπό την αποκόμιση κερδών όχι μόνο καιροφυχτούν αλλά επιδιώκουν τη θολή αυτή κατάσταση.
Όμως και αυτοί τη συγκεκριμένη περίοδο αδυνατούν να προβλέψουν και πολύ περισσότερο να ρσισκάρουν. Γι' αυτό και τα spreads παραμένουν στα ίδια επίπεδα δείγμα ότι δεν προχωρά κανείς ούτε σε πωλήσεις ομολόγων ούτε σε αγορές για να δώσουν κάποια κατεύθυνση. Την περίοδο αυτή 'παίζεται' η βιωσιμότητα του συστήματος, η βιωσιμότητα του νομίσματος, η βιωσιμότητα του ταρπεζικού συστήματος.
Οι Ελληνικές τράπεζες βλέπουν το ενδεχόμενο της έλλειψης ρευστότητας να συνεχίζεται και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η Τράπεζε της Ελλάδος ανησυχεί και εντείνει τους ελέγχους προς τις τράπεζες. Η κεφαλαιακή επάρκεια αποτελεί μείζον ζήτημα. Βλέπουμε προσπάθιες συγχώνευσης τραπεζών με πολύ σκεπτικισμό. Η Attica Bank προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις, η νσυμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ αυξήθηκε στο 42% κι έτσι αποκτά ενισχυμένη θέση. Η Ασπις Bank αναδιαρθρώσεις. Όλες οι μικρές τράπεζες προσπαθούν να προστατευθούν απέναντι στους διαφαινόμενους κινδύνους.
Αλλά και οι μεγάλες τράπεζες συναντούν προβλήματα. Η αδυναμία πωλήσεων, παροχή νέων δανείων, η πτώση στη ζήτηση και οι αυστηρότερες συνθήκες και όρους δανειοδότησης στενεύουν τα περιθώρια μιας κερδοφορίας μελλοντικής. Ο δανεισμός τους από μεγαλύτερες τράπεζες είναι άκρως αναγκαίος. Όμως η ευρύτερη δυσκολία στα οικονομικά της χώρας περιορίζει τις δυνατότητές τους. Οι υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από παλαιότερες οφειλές τις οδηγούν στην εξεύρεση λύσεων με ίδιες δυνάμεις, επιδιώκουν ταυτόχρονα τη στήριξη του δημοσίου με τις νέες εκδόσεις ομολόγων για να ξεφύγουν από τη στενωπό.
Σήμερα στο Ecofin αναμένεται μια πιο ξεκάθαρη θέση, μια προοπτική που τη ζητά η αγορά από καιρό. Η θέση αυτή δεν θα αφορά την Ελλάδα μόνο αλλά το σύνολο των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Μπορεί η Ισπανία να μην δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια όπως η Ελλάδα αλλά η καιροσκοπία βρίσκεται στη πόρτα της όπως και στη Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Μ. Βρετανία.
Αν σ' αυτό προσθέσει κανείς και το καθαρό πολιτικό ζήτημα, την επιβίωση των σημερινών κυβερνήσεων, με εκλογές που γίνονται η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Στη Γαλλία ο κ. Σαρκοζί έχασε σημαντικό κομμάτι της αξιοπιστίας του στους Γάλλους και τιμωρήθηκε όπως και στην Ελλάδα μόλις πριν λίγους μήνες. Οι πολίτες αναμένουν ισχυρές αποφάσει χωρίς να θίγονται τα συμφέροντά τους ακόμη μια φορά. Έτσι οι πολιτικοί βρίσκονται ανάμεσα σε συμπλιγάδες. Να ικανοποιήσουν τους λαούς με απροχές ή και συντήρηση ή να δουν το μέλλον της Ευρώπης που απαιτεί περικοπές και στερήσεις;
Η Νέα Υόρκη χθες έκλεισε με μικρά κέρδη 0,16% στις 10642,15 μονάδες. Και εκεί συνατούμε τις επιδράσεις της θολής κατάστασης. Ο Μ. Ομπάμα εν μέσω της σκληρής πραγματικότητας των οικονομιών επιθυμεί να προχωρήσει σε νέες καινοτομίες και αναδιαρθρώσεις που απαιτούν χρήματα και κόστος.
Οι Ελληνικές τράπεζες στα πλαίσια της επιβίωσής τους και προικειμένου να μαζέψουν χρήμα αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων και ιδιατέρως τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Ήδη μια τράπεζε ανακοίνωσε μόλις χθες επιτόκιο προθεσμιακής δύο ετών στο 7% όταν μόλις πριν μια εβδομάδα ήταν 2% η ετήσια απόδοση.
Αναμένουμε σήμερα με ενδιαφέρον τις αποφάσεις του Ecofin αν τελικά υπάρξουν αποφάσεις.
Ίδομεν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: