ΑΠΟ ΤΟ SKAIGR
Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας – ύψους έως 30 δισ. ευρώ - που καταρτίζεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία έχει αρχίσει να λαμβάνει την τελική μορφή του, εν μέσω έντονων ελιγμών από Αθήνα και Βερολίνο σχετικά με το χρόνο και τους όρους, γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα της η ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal. Παρά το ότι έλληνες αξιωματούχοι λένε πως η συμφωνία θα επικυρωθεί την Παρασκευή κατά τη συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου διέψευσε την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία σχολιάζει ότι οι αντιφατικές πληροφορίες αντικατοπτρίζουν τη διστακτικότητα της Γερμανίας να απεμπολήσει όποια επιρροή έχει επί της Ελλάδας πριν η Αθήνα επιδείξει απτή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματός της. Το υπό μελέτη σχέδιο θα περιλαμβάνει την πώληση ελληνικού χρέους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, αλλά και επενδυτές, που θα μοιραστούν ισότιμα τα 20 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ των νέων ελληνικώων ομολόγων, προσθέτει η Wall Street Journal επικαλούμενη έλληνες αξιωματούχους και άλους γνώστες του παρασκηνίου.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι παρά τη φημολογία περί συγκαλυμμένου ενεργού ρόλου του ΔΝΤ στον έλεγχο και τη διαμόρφωση της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οργανισμός πραγματικά περιορίζεται στην παροχή συμβουλών επί τεχνικού επιπέδου. «Αν και το ΔΝΤ θα ήθελε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο, εμποδίζεται από τους ευρωπαίους πολιτικούς», σημειώνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Τα hedge funds έχουν βγάλει εκατομμύρια αγοράζοντας ελληνικό χρέος και προσφέροντας εγγυήσεις σε υπερεκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, γράφουν σε πρωτοσέλιδο θέμα τους οι Financial Times. Σύμφωνα με πηγές του χώρου, τρία ή τέσσερα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό Paulson & Co φέρονται να έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη από τις συναλλαγές που βασίζονται σε εθνικά χρέη. Τα κεφάλαια αυτά, εξηγεί η εφημερίδα, προβλέποντας τη σημερινή κατάσταση κέρδισαν πολλά χρήματα λόγω της έγκαιρης αγοράς ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου (CDS) το 2009, όταν το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο ελληνικό χρέος ήταν χαμηλό. Τώρα είτε πωλούν αυτή την ασφάλεια ακριβά σε άλλους παίκτες στην αγορά, είτε αναζητούν ελλνικό χρέος του οποίου η απόδοση έχει αυξηθεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό, καταλήγει το δημοσίευμα, αντί να ωφεληθούν από μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας, τα hedge funds αυτά θα χρειαζόταν σε ένα τέτοιο σενάριο να πληρώσουν ή να χάσουν τα λεφτά τους από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει.
Σε άλλο άρθρο του ίδιου συντάκτη των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου, προτείνεται η απαγόρευση του εμπορίου CDS χωρίς ιδιοκτησία των τίτλων στους οποίους αναφέρονται αυτά τα ασφάλιστρα, «ιδίως στην ευρωζώνη που δέχεται σειρά κερδοσκοπικών επιθέσεων».
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελλάδα λέγοντας ότι στην αγορά ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια κεφάλαια. Συγκεκριμένα αναφέρεται η κρατική επενδυτική τράπεζα Caisse des Depots ως επικρατέστερος αγοραστής, καθώς και η αντίστοιχη γερμανική KfW. Όλα αυτά την ώρα που εκτός από την κρίσιμη ομολογιακή έκδοση η Ελλάδα προετοιμάζεται και για νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, συμπληρώνουν οι Financial Times.
Σε σύντομο σχόλιο επιχειρηματικής στήλης των Times που επικαλείται «πληροφοριοδότη», αναφέρεται ότι η ΕΚΤ θα αγνοούσε πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και θα προέβαινε στη δική της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, ώστε να κρίνει κατά πόσο τα ελληνικά ομόλογα θα συνέχιζαν να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων. Όπως προστίθεται εν είδει σχολίου του «πληροφοριοδότη», η ΕΚΤ είναι πιο αξιόπιστη από τους οίκους αξιολόγησης.
Η Daily Telegraph αναφερόμενη στη συνέντευξη της Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή τονίζει ότι η Γερμανία «αρνείται να συρθεί από την ΕΕ σε ένα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η κατηγορηματική τοποθέτηση της γερμανίδας καγκελαρίου ενάντια στο ενδεχόμενο διάσωσης της Ελλάδας, δείχνει ότι μία υπό γαλλική ηγεσία ομάδα χωρών-μελών της ΕΕ έχει υπερβάλλει στη διαμόρφωση μιας αίσθησης ότι το πακέτο διάσωσης είναι αναπόφευκτο. «Είναι ξεκάθαρο ότι το Βερολίνο είναι ενοχλημένο από την προσπάθεια να συρθεί σε μια ιστορική δέσμευση, που συνιστά ένα τεράστιο άλμα προς τη δημοσιονομική ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ και τη δημιουργία μίας ένωσης χρέους», σχολιάζει η Telegraph.
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου