Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΑράΤυπος» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 5 με τίτλο :


«Τα γερμανικά του Δρούτσα»


«Τ σάκισε» με τα γερμανικά του ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας. Α, όλα κι όλα. Σε συνεντεύξεις που έδωσε σε γερμανικά ηλεκτρονικά μέσα η προφορά του ήταν υποδειγματική. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για το πολιτικό του μέλλον, ξέρω όμως ότι οι εσωκομματικοί επικριτές του, αντί να επαινέσουν το συγκεκριμένο προσόν του, ισχυρίζονται ότι… «καλά ήταν και στην Αυστρία», υπονοώντας ότι δεν είχε λόγο να επιβιβαστεί στο τρένο του Γιώργου που τον οδήγησε στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να έχει οποιοδήποτε ελληνικό πολιτικό παρελθόν, πέρα από το ρόλο συμβούλου του Παπανδρέου.

Από την 1η σελίδα της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» με τίτλο :


«Το Στίγμα της «β» »


Η μονομέρεια και συνεπώς η αδικία των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία επιπροσθέτως δεν έχουν καμία αναπτυξιακή προοπτική, έχουν εξοργίσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που δεν έχουν άλλον τρόπο αντίδρασης …ειμή μόνο το «δρόμο». Οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν μόνο επειδή αυτοί μόνο καλούνται να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, για την οποία εξάλλου δεν ευθύνονται, αλλά και γιατί η ακολουθητέα πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι λανθασμένη. Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής γνωρίζει, ότι η φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών, ιδιαίτερα του δημοσίου τομέα, συρρικνώνει τη ζήτηση και την κατανάλωση. Αυτό θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση και την ανεργία στα ύψη, ενώ ο μονομερής εισπρακτικός χαρακτήρας, χωρίς δηλαδή αναπτυξιακά μέτρα, περιορίζει σοβαρά την προοπτική της χώρας καθώς θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση. Τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη βαθύτερη κρίση, κρούει και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως τα μέτρα πλήττουν τα εισοδήματα των ασθενέστερων τάξεων, αυτών που αποδεικνύονται τα διηνεκή θύματα και σε καιρό ευημερίας και σε καιρό κρίσης. …….


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» της


«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«ΑΡΝΗΤΙΚΑ»


«Κανένας μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ», έλεγε χθες ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της κυβερνώσας παράταξης Σωκράτης Ξυνίδης. Αυτό δεν αποτελεί είδηση, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν σημαίνει ότι και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αισθάνεται και υποχρεωμένος να στηρίξει αυτή την πολιτική επειδή ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, περιμένοντας άλλου είδους λύσεις στην οικονομία και όχι περικοπές στο μισθό του.


Από τη στήλη «Zoom” του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 2:


K ορυφώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η Ν. Δ., με αφορμή τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για μέτρα έκτακτης ανάγκης γι να διευκολυνθεί ο δανεισμός της χώρας και τα οποία δεν θα επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Εφόσον δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της αγοράς, εκτίμησε, είναι άμεσος ο κίνδυνος να βυθιστεί η οικονομία της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση, με τραγικά αποτελέσματα για όλους. Η Ν. Δ. θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και καλεί, έστω και τώρα, τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει τα 23 προτεινόμενα μέτρα – ανάσες, που έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Συμβουλή ή μήνυμα;»


Εντάξει… Οι τσακωμοί στο ΠΑΣΟΚ για το δυσβάστακτο πακέτο μέτρων δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Σ αυτήν την φάση τουλάχιστον τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται στο να δίνουν συμβουλές για να το γράψουμε κομψά ή να ανταλλάσσουν μηνύματα εάν θέλουμε να το χοντρύνουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος σημείωσε ότι στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης πόρων από το ΕΣΠΑ «Αυτή είναι η βασική προτεραιότητά μας. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά από την αρμόδια υπουργό, πρέπει όμως να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», είπε με νόημα. Τώρα γιατί κάποιοι κακεντρεχείς ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως «καρφί» στη Λούκα Κατσέλη, είναι κάτι που η στήλη δεν μπορεί να το εξηγήσει.


Από τη στήλη «ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» της


«ΕΣΤΙΑΣ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«Αναμενόμενες αντιδράσεις»


Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωσις των κυβερνητικών μέτρων πυροδότησε αντιδράσεις. Τα μέτρα επηρεάζουν όλους τους Έλληνες αφού αυξάνεται η φορολογία, ενώ για πρώτη φορά μειώνονται μισθοί και συντάξεις. Έτσι, από χθες η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συνεχών κινητοποιήσεων, με καθημερινά συλλαλητήρια, απεργίες και στάσεις εργασίας. Αλλά το κακό είναι πως τα μέτρα αυτά, όσο επώδυνα και αν είναι, δεν επαρκούν. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χρειάζεται περαιτέρω στήριξις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Κάτι που θα προσπαθήσει να πετύχει σ τις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα σε Γερμανία και Γαλλία. Να πείσει δηλαδή τους «ισχυρούς» της Ευρώπης ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα εφαρμοσθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: