Ανοίγει ο δρόμος για την αποτέφρωση
"Ναι" στην εγκατάσταση αποτεφρωτήρα στο Σχιστό ή στο Γ' Κοιμητήριο είπε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την καύση νεκρών στη χώρα μας.
Σήμερα, η σχετική διαδικασία απαιτεί μεγάλο κόστος, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις φτάνει και τα 18.000 ευρώ. Οι οικογένειες των νεκρών, που εν ζωή είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν, αναγκάζονται να μεταφέρουν τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και τη Βουλγαρία, κάτι που συνεπάγεται πολλά χρήματα και μια γραφειοκρατική και ψυχοφθόρα διαδικασία.
Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής κοιμητηρίων, πρόκειται να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την επίσπευση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μέχρι σήμερα εκκρεμεί. Ακολούθως τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υγείας) θα εκδώσουν Προεδρικό Διάταγμα ώστε να χωροθετηθεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών και οστών.
Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου και σε ενάμιση περίπου χρόνο το κέντρο αποτέφρωσης αναμένεται να λειτουργήσει. Το κόστος υπολογίζεται σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Καφέζα στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το κτίσμα θα είναι δύο ορόφων συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ.
Την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της επιτροπής για τη «θεσμοθέτηση του δικαιώματος της αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα» Αντώνης Αλακιώτης, τη χαρακτήρισε «δικαίωση πολυετούς προσπάθειας». Ο ίδιος, επίσης, εκτιμά ότι με τη λειτουργία αποτεφρωτήρα στη χώρα, το κόστος καύσης θα κυμαίνεται στα 800-1.000 ευρώ.
Οικονομικά δυσβάσταχτη είναι η καύση νεκρών, καθώς η έλλειψη ειδικών χώρων στην Ελλάδα υποχρεώνει τους συγγενείς των αποθανόντων να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Εκτός από τον πόνο για την απώλεια των οικείων τους, οι συγγενείς έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Αρχικά, η οικογένεια πρέπει να διαθέτει δήλωση του νεκρού ότι, όσο ζούσε, ήταν αυτή η επιθυμία του, ή σχετική υπεύθυνη δήλωση των οικείων πρώτου βαθμού.
Επίσης απαιτείται πιστοποιητικό θανάτου, ταυτότητα, ληξιαρχική πράξη θανάτου και βεβαίωση του νοσοκομείου «ότι ο θάνατος δεν προήλθε με βίαιο τρόπο και δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον καμιά πιθανότητα της ιατροδικαστικής διερεύνησης των αιτιών του θανάτου του νεκρού».
Ακολούθως, γραφείο τελετών αναλαμβάνει να μεταφράσει τα απαιτούμενα έγγραφα στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών στη γλώσσα της χώρας που θα μεταφερθεί η σορός. Στη συνέχεια ορίζεται η ημερομηνία της τελετής και το γραφείο οργανώνει τη μεταφορά στο εξωτερικό.
Το κόστος κυμαίνεται από 10-12.000 ευρώ, ωστόσο κάποιες φορές εκτινάσσεται στα 18.000 ευρώ. Η διαδικασία διαρκεί 2-3 ημέρες, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχουν χρειαστεί μέχρι και δύο εβδομάδες.
Οι ελληνικές οικογένειες που ακολουθούν τη διαδικασία καύσης των νεκρών τους δεν ξεπερνούν τις 30-40 τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα οι ξένοι υπολογίζονται γύρω στους 80-100.
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου