Οι κινήσεις και οι ερμηνείες των δεδομένων αυτή την ώρα στην Ευρωπαϊκή αγορά δείχνουν ότι είναι πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου έχουν δηλώσει η προσφυγή αυτή είναι επιλογή και δεν αποκύημα φαντασίας.
Αυτές οι δηλώσεις αλλά και η μη αποκλιμάκωση των spreads (κινούνται στις 310 μονάδες βάσης) σε συνδυασμό με τις φήμες περί έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών και τις δυσκολίες που συνατά μεγάλη εγχώρια τράπεζα φέρνουν στη δημοσιότητα σενάρια άκρωσ ανησυχητικά για την οικονομία μας.
Μπορεί, όμως, να θεωρηθεί όλο το σκηνικό ως μια στημένη εικόνα για να απαξιωθεί όλο το σύστημα, να καταρρεύσουν τράπεζες να υποτιμηθούν οι τίτλοι όλων των μετοχών στο χρηματιστήριο και να οδηγηθούμε πράγματι στο ΔΝΤ. Το σενάριο αυτό είναι σίγουρο ότι έχει τις ρίζες του σε ξένα συμφέροντα που δεν έχουν βάλλει στόχο μόνο την Ελληνική οικονομία αλλά την ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σχέση ευρώ δολαρίου δείχνει επίσης μια τάση διαμόρφωσης ενός άλλου κλίματος που συνάδει απόλυτα με το πάρα πάνω στόχο.
Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού και οι συνατήσεις με αρχηγούς κρατών δεν επέφεραν καμιά αλλαγή στο κλίμα κι έτσι ενισχύονται οι απόψεις αυτές στις αγορές.
Τα μέτρα της κυβέρνησης χτυπούν άμεσα το εισόδημα και οι εργαζόμενοι βλέποντας τις αδικίες του συστήματος διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων είτε αδιαφορούν είτε εξαγριώνονται έτι περισσότερο. Οι κοινωνικές τάξεις διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που δεν είναι υπαίτιοι εκείνοι, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, που έχουν άγριο χαρακτήρα και δεν είναι απλώς κάποιες απεργείες για να καταγραφεί απλώς η δυσαρέσκεια. Διαμορώνεται ένα κλίμα εχθρότητας και ισχυρής αντίδρασης με ισχυρό, επίσης, διεκδικητικό χαρακτήρα.
Η συνέχιση της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, οι αποφάσεις στη Βουλή και η αδράνεια της κυβέρνησης να λάβει μέτρα περιορισμού της σπατάλης και περιστολής των δημοσίων δαπανών όταν ταυτόχρονα απαιτεί τη άμεση συμμετοχή των κοινωνικών τάξεων στο νοικοκύρεμα της οικονομίας εξαγριώνει έτι περισσότερο τους πολίτες.
Είναι σίγουρο ότι ζούμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στην ιστορία μας. Οι εξελίξεις στη εξωτερική πολιτική, η σιωπή των διαχειριστών της εξουσίας, οι πιθανές υπόγειες συμφωνίες σε υψηλό επίπεδο, ο αυταρχισμός και η έλλειψη δημοκρατικότητας φέρνουν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις.
Η εμπειρία του παρελθόντος για ενέργειες και συμφωνίες που δεν γίνονταν γνωστές όταν συνέβαιναν αφήνουν κάθε περιθώριο στους πολίτες να δημιουργούν σενάρια ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν και να απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από αρχές και αξίες και το σημαντικότερο να μην πειθονται για τίποτα. Η αμφισβήτηση και η απαξίωση για τα πάντα οδηγούν τους πολίτες σε ακραίες συμπεριφορές που φαίνονται στις διαδηλώσεις και κυρίως στους νέους.
Αυτό το κλίμα απεικονίζεται ακόμη και στο χρηματιστήριο με απόλυτο τρόπο. Κανένα ενδιαφέρον, μακριά από επενδύσεις και όλοι γυρίζουν την πλάτη.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα θέματα κι εκείνο που φαίνεται είναι όχι μόνο να μην παράγει πολιτική αλλά να διχάζει και το ίδιο το κόμμα που κυβερνά σήμερα.
Με αυτό τον τρόπο δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο στις εξελίξεις ακόμη και την προσφυγή της κυβέρνησης στις κάλπες πολύ σύντομα έστω και με την ισχυρή αυτή πλειοψηφία. Οι αναταραχές και η ανωμαλία ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης, η αργή εφαρμογή υπεσχεθέντων, η μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή ακόμη οι αλλαγές στην ασφάλιση, η επιβολή νέων δεδομένων άσχετων με τις προεκλογικές υποσχέσεις επιτείνουν τα πράγματα. Καλλιεργείται λοιπόν ένα κλίμα αναξιοπιστίας και ανωμαλίας ότι καλύτερο για να υπάρξουν στο μέλλον σοβαρές ανατροπές στο ίδο το σύστημα.
Ίδομεν!!
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου