Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROGROUP ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ECOFIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εμφανίσθηκαν τη Δευτέρα διχασμένοι ως προς τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Γερμανία, με την οποία συμφωνούν Αυστρία και Ολλανδία, ζητά δια του υπουργού Οικονομικών της, τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις χώρες με ελλείμματα και την δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας που δε σέβεται τους νομισματικούς κανόνες.
Από την πλευρά της η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Eurogroup η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, «όλες αυτές οι γερμανικές ιδέες δεν συνιστούν αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση».
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, o επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα λάμβανε στήριξη εάν τη χρειαζόταν, αλλά δεν τη χρειάζεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Παράλληλα, τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα είναι αξιόπιστα, και αυτό το μήνυμα στέλνουμε και στις αγορές».
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές αποφάσεις Όλι Ρεν, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος.
Νωρίτερα, ο κ. Ρεν, εισερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση μηχανισμού οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος.
Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι δύο. Είτε ένας μηχανισμός διευκόλυνσης για την χορήγηση δανείων από άλλα κράτη μέλη, είτε ένας δανειοδοτικός μηχανισμός που θα χρηματοδοτείται από δάνεια, τα οποία θα συνάπτει η Κομισιόν στο όνομα της και με την εγγύηση των κρατών μελών.
Το προς διάθεσιν ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί περιορισμένης κλίμακας βοήθεια και επιδιώκει ποσό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: