Όσοι σηκώνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες επειδή φοβούνται μια χρεοκοπία ή την φορολογία θα πρέπει να είναι προσεκτικοί που τα πάνε και με ποιους συνεργάζονται. Η εφημερίδα "Real News" στο χθεσινό φύλλο της Κυριακής της 7ης Μαρτίου, αποκαλύπτει κύκλωμα που ενέχεται σε απάτες, πλαστογραφίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή κλπ.
Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
"Κρύος ιδρώτας λούζει ήδη πολλούς από τους έχοντες και κατέχοντες που έτρεξαν τους τελευταίους μήνες να σηκώσουν 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες για να τα φυγαδεύσουν σε τράπεζες του εξωτερικού, σε όφσορ εταιρείες και τα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας.
Ο κίνδυνος δεν προέρχεται φυσικά από τις τσιμπίδες του Υπουργείου Οικονομικών και την επιθυμία του να φορολογήσει τους τόκους αυτών των κεφαλαίων. Το πρόβλημα θα προκύψει από την αγωνία που θα νιώσουν οι ιδιοκτήτες των 10 δισ. ευρώ μέχρι να βεβαιωθούν που έχουν πάει τα κεφάλαιά τους και αν αυτά βρίσκονται ακόμη στην κατοχή τους ή έχουν κάνει φτερά, όταν διαβάσουν την παρακάτω ιστορία.
Όταν διαβάσουν ότι κάποιοι ευκατάστατοι συμπολίτες τους έχουν καταφύγει στον εισαγγελέα γιατί αρνούνται να τους επιστρέψουν χρήματα αρκετών εκατομμυρίων τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε γνωστή ελβετική τράπεζα και χαθήκαν κάπου στο δρόμο της επιστροφής όταν τα ζήτησαν πίσω.
Όταν απηύδησαν από τις υπεκφυγές και υποσχέσεις του διαμεσολαβητή που εμφανιζόταν σαν αντιπρόσωπος της τράπεζας και ζήτησαν από την τράπεζα να τους ενημερώσει τι έγιναν τα χρήματα που υπήρχαν στους λογαριασμούς τους, η τράπεζα απάντησε ότι κάποιοι λογαριασμοί δεν είχαν ανοιχτεί, κάποιοι είχαν ανοιχτεί αλλά δεν είχαν ενεργοποιηθεί κλπ. Τα παραστατικά που είχαν στα χέρια τους, που εμφάνισαν αριθμούς λογαριασμών με ποσά χρημάτων, δεν ήταν έγγραφα δικά της αλλά είχαν πλαστογραφηθεί.
Όσοι τους τελευταίους μήνες άνοιξαν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες με αντιπροσώπους Έλληνες ή ξένους σε σουίτες ξενοδοχείων του Συντάγματος και της Λεωφόρου Συγγρού θα πανικοβληθούν, οι εγκαλούντες της παραπάνω περίπτωσης είχαν μεταβεί στην Ελβετία για να ανοίξουν τους λογαριασμούς με την καθοδήγηση του εδώ εμφανιζόμενου ως εκπροσώπου της τράπεζας τον οποίο οι εκεί υπάλληλοι έδειχναν ότι τον γνώριζαν. Παρά τις υπογραφές και τις πιστοποιήσεις οι περισσότεροι λογαριασμοί δεν άνοιξαν ή δεν είχαν φτάσει ποτέ σε αυτούς τα κεφάλαια που ήταν προοριζόταν να φτάσουν.
Κατηγορίες για απάτες και ξέπλυμα χρήματος...
Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι γνωστοί, γιατροί των Αθηνών, ακαδημαϊκοί, ασφαλιστές, επιχειρηματίες κλπ. Σαν τον άνθρωπο που τους εξαπάτησε χαρακτηρίζουν τον Θωμά Καρύδα που διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Αθήνας στο όνομα της εταιρείας IPBC.
Στις κατηγορίες που καταλογίζουν οι παραπάνω συμπεριλαμβάνονται και αρκετές κακουργηματικές πράξεις, όπως διακεκριμένες απάτες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Με δόλωμα τα μικροποσά...
Οι κατήγοροι περιγράφουν τον Καρύδα σαν άτομο με ιδιαίτερη πειθώ για τις ικανότητές του περί την διαχείριση χρημάτων. Για να τους πείσει μάλιστα κατά καιρούς τους πρότεινε να του δώσουν διάφορα μικροποσά για χρηματιστηριακές κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα από τις οποίες πάντα τους επέστρεφε το κεφάλαιο και τα κέρδη. Κάποιοι εκ των υστέρων υποπτεύονται ότι οι κινήσεις αυτές ήταν ψεύτικες για να τους αποσπάσει την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια μεγαλύτερα ποσά. Με βάση αυτή την περιγραφή η ιστορία θυμίζει τηρουμένων των αναλογιών το σκάνδαλο Madoff στις ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο στην απόκτηση εμπιστοσύνης που απέσπασε από δεκάδες επενδυτές ήταν η συχνή αρθρογραφία του στον οικονομικό τύπο, όπου εμφανιζόταν σαν ειδικός που εκπροσωπεί στην Ελλάδα βαρύγδουπους τίτλους ξένων χρηματοπιστωτικών οίκων.
Και ταξίδια στην Ελβετία
Σε μια περίπτωση μάλιστα έπεισε μια ομάδα επενδυτών να ταξιδέψει μαζί του στην Ελβετία με τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμούς στη γνωστή επενδυτική τράπεζα Julius Baer. Στην προσφυγή τους στον εισαγγελέα οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι στην τράπεζα τού συμπεριφερόντουσαν σαν να τον γνώριζαν. Εξάλλου λίγο καιρό πριν τους είχε εμφανίσει κάποιον Ελβετό ονόματι Emanuel Sovilla σαν στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος μοίραζε και σχετικές κάρτες με το όνομά του και το λογότυπο της τράπεζας.
Αφού άνοιξαν τους λογαριασμούς και μετέφεραν εκεί χρήματα και ομόλογα, στη συνέχεια τους ενημέρωνε για τις κερδοφόρες κατά κύριο λόγο συναλλαγές με παραστατικά που έφεραν το λογότυπο της τράπεζας. Αυτά σύμφωνα με τις καταγγελίες των εναγόντων.
Όταν πριν λίγους μήνες κάποιος από την ομάδα του ζήτησε ένα σοβαρό ποσό περί το 1,2 εκατ. ευρώ, φέρεται να απάντησε ότι έχει δρομολογηθεί η μεταφορά στο λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα. Πέρασαν εβδομάδες χωρίς να εμφανιστούν τα χρήματα. Ο ενάγων ανήσυχος ανέθεσε στο δικηγορικό γραφείο του κ. Μπίσια που έχει εκπρόσωπο στην Ελβετία να έρθει σε επαφή με την τράπεζα. Η έγγραφη απάντηση που έστειλε η JB με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2010 έλεγε ότι κάποιοι από τους λογαριασμούς για τους οποίους ρωτούσαν, ήταν ανύπαρκτοι, άλλοι ανενεργοί και χωρίς χρήματα. Για τα παραστατικά με το λογότυπο της τράπεζας, οι Ελβετοί ισχυρίστηκαν ότι κάποια από αυτά ήταν πλαστά. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι το e-mail manuels@juliusbaer.com που εμφανιζόταν στην αλληλογραφία δεν χρησιμοποιούνταν από την τράπεζά τους. Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν έχουν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα αλλά δεν αποσαφηνίζουν την ακριβή τους σχέση με τον κ. Καρύδα.
Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα...
Η Real News αναζήτησε τον κ. Καρύδα ο οποίος μόλις ανευρέθη μας παρέπεμψε στο δικηγόρο του κ. Λάμπρο Φράγκο. Ο κ. Φράγκος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ιστορία με τους λογαριασμούς της Julius Baer αλλά γνωρίζει ότι πρόκειται για μια ιστορία φοροδιαφυγής. Αναφερόμενος σε ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας λέει τα εξής αποκαλυπτικά: «Είχε ένα γιατρό φίλο γνωστό στην αγορά και τον ξαδερφό του που ήταν ασφαλιστής. Αυτός θεωρούσε ότι τα χρήματά του τα οποία προέρχονταν από ιατρικές επισκέψεις δεν είχε δυνατότητα να τα βάλει στην τράπεζα λόγω φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό το λόγο είχε συμφωνήσει με τον φίλο του και κουμπάρο του κ. Καρύδα και έκανε διάφορες επενδύσεις στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή ο κ. αυτός θεώρησε ότι είχε μια διαφορά αποτελέσματος με τον κ. Καρύδα, περί το 1,5 εκατ. Ο κ. Καρύδας μου έφερε τα δικαιολογητικά για πόσα χρήματα έχει λάβει από αυτούς και πόσα τους έχει επιστρέψει. Απέστειλα τις καταστάσεις αυτές με τη λογοδοσία του. Τα αποτελέσματα των αποδείξεων τα οποία έχουμε δείχνουν ότι ο κ. Καρύδας επήρε χρήματα λιγότερα από ό,τι παρέδωσε, κατά 40% περισσότερα. Δηλαδή μιλάμε για πιθανότητα τοκογλυφίας ενός μεγαλογιατρού ο οποίος είχε τα λεφτουδάκια του μαύρα και τα οποία έστελνε στο εξωτερικό».
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κ. Καρύδα με την Julius Baer ο δικηγόρος τους κ. Φράγκος υποστηρίζει ότι ο πελάτης του εκπροσωπεί την ελβετική τράπεζα στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με συναλλαγές που αφορούν τη διατραπεζική αγορά. Στις σχέσεις της δηλαδή με ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα»."
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου