Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Δεκαεπτά καυτά θέματα θα συζητηθούν σήμερα στην κυβερνητική Επιτροπή - Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ετοιμάζει η κυβέρνηση για όλα τα ανοικτά μέτωπα

Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κλείσει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται ανοικτά και για τα οποία έχει δεσμευτεί στην Τρόικα ότι θα ρυθμιστούν άμεσα.



Αυτά πρόκειται να συζητηθούν στο σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής η οποία θα «ανάψει» το «πράσινο φως» για την τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων που είχαν σταθεί εμπόδιο στην εκταμίευση της 6ης δόσης.


Πρόκειται για εκκρεμότητες οι οποίες προέρχονται από όλα τα Υπουργεία και οι οποίες απορρέουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης .


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κάποιες από αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011 και ορισμένες άλλες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.


Περίοδοι που θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης με τους επικεφαλής της Τρόικας κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.


Κατά τις πληροφορίες, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα κλείσουν οι εξής εκκρεμότητες:


- Για τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο με το οποίο μπαίνει πλαφόν στις αποδοχές των εν ενεργεία υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου ( 2700 ευρώ μικτά)


- Η νομοθέτηση μηνιαίας παρακράτησης από 1-1-12 στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012


- Οι αλλαγές στους όρους χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.


- Η επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση


- Το πρόγραμμα συγχωνεύσεων στις ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ κλπ)


- Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλο το σύστημα Υγείας.


- Το άνοιγμα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) των περίπου 350 επαγγελμάτων της οδηγίας Bolkenstein.


- Η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εθνικής εμβέλειας


- Η πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών (ταξί, φορτηγά ΔΧ).


- Κοινό πακέτο παροχών για τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την πλήρη εξίσωση των παροχών κα ιτων εισφορών.


- Σταδιακή αύξηση εισφορών ΟΓΑ από τον Ιανουάριο 2012 (και μέχρι τα μέσα του2015).


- ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ.


- Νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικίας και τη χρήση γης


- Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων


- Μόνιμος εσωτερικός οικονομικός έλεγχος σε κάθε υπουργείο με ποινές και κυρώσεις στους ελεγκτές.


-Νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, υποχρεωτική χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα σε όλο το δημόσιο


- Κατάργηση της εισφοράς 0,4% επί των τιμών χονδρικής υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Τα ζητήματα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Τρόικας η οποία έρχεται 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.


Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI plus.


Χθες πάντως ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα για το PSI plus και στις οποίες μετείχαν το Euro Working Group, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EFSF, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: