ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
«Το χρέος της Ελλάδας είναι πρωτοφανές»
Σύμφωνα με στοιχεία του Δ.Ν.Τ. το χρέος της Ελλάδας (δημόσιο και ιδιωτικό) είναι στο 179% του Α.Ε.Π. Ας δούμε λίγο τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά) των άλλων χωρών:
Ιαπωνία: 197,2% του Α.Ε.Π.
Ολλανδία: 234%
Ιρλανδία: 222%
Βέλγιο: 219%
Ισπανία: 207%
Πορτογαλία: 197%
Ιταλία: 194%
Μέσος όρος για Ε.Ε.: 175% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π.
Ποια είναι η Ελληνική «ιδιαιτερότητα»;
Η Ελλάδα λοιπόν κάνει την πρωτοτυπία να μεταφέρει τα χρέη του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο. Γιατί το Ελληνικό κράτος όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια σε μια σειρά από ανοιχτές παρανομίες (π.χ. εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά στερεί προκλητικά από το δημόσιο τους βασικούς του πόρους, προτιμώντας να φαίνεται ένα χρεοκοπημένο κράτος παρά ένας ανίκανος ιδιωτικός τομέας. Κι όλα αυτά χωρίς να αναφερθούμε στις κάθε τύπου επιδοτήσεις
Μόνο από τις offshore εταιρίες χάνονται κάθε χρόνο 6 δις έσοδα για το κράτος (Νέα, 11/05/2009). Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Αγαπητός αναφέρει στην Ελευθεροτυπία της 20/02: «…τα μη εισπραττόμενα φορολογικά έξοδα υπερβαίνουν το 40% των εισπραττόμενων». Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. το 25% της παραγωγής στην Ελλάδα διακινείται χωρίς παραστατικά με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τόσα λεφτά, ώστε αν τα έπαιρνε «…θα επέτρεπαν ακόμη και το μηδενισμό του δημόσιου χρέους μέσα σε λίγα χρόνια» (Ελευθεροτυπία, 20/02)
Σύμφωνα με τον Θ. Πελαγίδη, Καθηγητή της Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
«Στην Ελλάδα, το χρέος του κράτους αντικατοπτρίζει και τις αδυναμίες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με διεθνείς όρους. Το κράτος έτσι παίρνει πάνω του και μέρος του ιδιωτικού χρέους, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει και την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να πάρει τις ευθύνες του, να είναι διεθνώς ανταγωνιστικός χωρίς την κρατική προστασία και χρέωση.»
(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=81857)
«Το Ελληνικό δημόσιο είναι διογκωμένο»
Σύμφωνα με στοιχεία του I.L.O. (International Labour Organization) στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 22,3% των εργαζομένων την ίδια στιγμή που στην Γαλλία είναι το 30%, στην Σουηδία 34%, Ολλανδία 27%, Αγγλία 20%, Γερμανία 14%.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην λίστα των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον!
Η διόγκωση λοιπόν του δημοσίου είναι πέρα για πέρα πλαστή και ουσιαστικά χρησιμοποιούν την λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι είναι διογκωμένος. Δεν έχει όμως παρά να ρίξει κανείς μια απλή ματιά στις μετατάξεις και τις αποσπάσεις για να δει το μηχανισμό «αξιοποίησης» των υπαλλήλων και τις ευθύνες γι αυτήν. Αλλά δεν μιλάμε μόνο για «εξυπηρετήσεις»: Χαρακτηριστική η περίπτωση υπουργείου που προσέλαβε 250 υπαλλήλους στα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (μέσω Α.Σ.Ε.Π.) χωρίς να έχει προνοήσει ΚΑΝ να νοικιάσει χώρο εργασίας γι αυτούς!! Η οργάνωση όμως των διευθύνσεων/οργανισμών/υπουργείων δεν είναι θέμα των δήθεν περισσευούμενων υπαλλήλων, αλλά των αδρά αμειβόμενων στελεχών και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αν αύριο λοιπόν απελευθερωθούν οι απολύσεις τα «στελέχη» αυτά μαζί με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους θα εισηγηθούν την χρησιμότητά μας ως εργαζόμενοι, θα εισηγηθούν για την δική μας δουλειά, σύνταξη, ζωή!
«Οι Έλληνες δεν δουλεύουν»
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα έναντι 40,3 ωρών που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Αν λοιπόν ψάχνουμε για «τεμπέληδες» καλύτερα να πάμε πιο βόρεια όπου οι Σουηδοί (38,1), Δανοί (38) Φιλανδοί (37,8) κλπ. φαίνεται να τεμπελιάζουν πολύ για τα δεδομένα του Πρετεντέρη.
Γιατί λοιπόν είναι μειωμένη η παραγωγικότητα;
Το πρόβλημα και πάλι βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα: ΔΕΝ κάνει καμία τεχνολογική βελτίωση, δεν αναλαμβάνει το κόστος του εκσυγχρονισμού του και στηρίζεται στο χαμηλό μεροκάματο, το οποίο για να εξασφαλίσει πηγαίνει πλέον ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ σε χώρες των Βαλκανίων.
Ως ανταπόδοση, τα κέρδη του από το εξωτερικό…παραμένουν στο εξωτερικό, σε off-shore εταιρίες και τράπεζες. Μάλιστα για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους (ειδικά) οι τράπεζες προς το δημόσιο, όχι μόνο κερδοσκοπούν με το χρέος του δημοσίου μέσα από την γνωστή κομπίνα με την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά προτρέπουν εδώ και χρόνια τους «σημαντικούς» πελάτες τους να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό σε αφορολόγητους off shore παραδείσους που ιδρύουν οι…ΙΔΙΕΣ!!!! (Ελευθεροτυπία 3/05/2002)
Σε αυτούς δόθηκαν τα 12 δις «σωτηρίας» και εγγυήθηκαν άλλα 16!!! Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να γράψουμε για την σημερινή πραγματικότητα, όμως όλα θα συγκλίνουν προς μία απλή αλήθεια:
Σήμερα δεν γίνεται απλά μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους φτωχότερους προς τους πλουσιότερους, αλλά και τίθενται οι βάσεις για την διαιώνιση της ουσιαστικής εξαθλίωσης τόσο για την δική μας όσο και για τις επόμενες γενεές.
Όσοι πιστεύουν ότι είναι απλά μια μπόρα που θα περάσει θ’ απογοητευθούν, όχι γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει δίχως την δική μας συμμετοχή. Με τους σημερινούς όρους η ανοχή δεν είναι απλά συνενοχή, είναι ενεργός συμμετοχή στην καταστροφή της ζωής μας. Η ελπίδα έχει νόημα όταν έχει μια βάση. Δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέφουμε την βάση κρατώντας μια μάταιη ελπίδα.
Δεν μας ζητούν να δουλέψουμε περισσότερο.
Δεν μας ζητούν να μαζέψουμε τα έξοδά μας
Δεν μας ζητούν να κάνουμε κάποιες θυσίες για το κοινό καλό
Δεν μας ζητούν να στερηθούμε για τα παιδιά μας
Ζητούν τις ζωές μας και τις ζωές των γενιών που έρχονται.
Όσοι θεωρούν τα παραπάνω μεγάλα λόγια ή λαϊκίστικες ρητορείες θα δουν και στην πράξη ότι κάποια παραμύθια έχουν άσχημο τέλος.
Μόνο που στην πραγματική ζωή ευθυνόμαστε κι εμείς γι αυτό.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΕΚΑΠΕ ΣΤΙΣ 4:07 Μ.Μ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
HANDBALL ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Ισόπαλη 25-25 αναδείχθηκε η ομάδα Handball του ΕΣΝΒ με την ΑΕΚ. Ο ΕΣΝΒ βρίκσεται στην ένατη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
ΠΡΟΣ ΝΔ, ΕΝΤΑΥΘΑ
Φίλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Θα πρέπει το ταχύτερο να συνειδητοποιήσετε τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην κοινωνική δομή της χώρας, στο πολιτικό σύστημα αλλά και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας με τη διαφορά των 10,5 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η μη ταυτόχρονη άνοδο του ΠΑΣΟΚ, που παρέμεινε στους ψήφους που είχε συλλέξει το 2004, δείχνει τη μεγάλη αποστροφή και απογοήτευση μιας μεγάλης μερίδας του Κεντροδεξιού κυρίως χώρου προς τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια η άνοδος του Αντώνη Σαμαρά……στην ηγεσία του κόμματος, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε και με την πρωτοφανή συμμετοχή – ξέσπασμα των Νεοδημοκρατών, έστειλε και πιστεύω να το λάβατε το μήνυμα, της εδώ και τώρα αλλαγής σε όλα τα επίπεδα.
Επομένως και εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών και του επερχόμενου Τακτικού Συνεδρίου, αν επιμείνετε να διατηρήσετε μέσα στις τοπικές σας οργανώσεις τους ίδιους μηχανισμούς των ίδιων μέχρι σήμερα φθαρμένων προσώπων, η Νέα Δημοκρατία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και πλήρη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, χωρίς καν να το αξίζει.
Ανοίξτε τη Δημοκρατία προς τα κάτω. Θα πρέπει να αποκτήσουν λόγο όλα τα απλά μέλη του κόμματος παλιά και νέα και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Συνέδριο του κόμματος και να μιλήσει, οποιοδήποτε μέλος κατορθώσει να πείσει ότι κάτι έχει να πει στο Συνέδριο και ότι αξίζει να αντιπροσωπεύσει τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος. Όμως, λυπάμαι πολύ που θα το πω, αλλά αν οι εσωκομματικές εκλογές, τόσο για την ανάδειξη των συμβουλίων των Τοπικών και Νομαρχιακών οργανώσεων, όσο και των συνέδρων, γίνουν με τις έως τώρα διαδικασίες, δυστυχώς θα επικρατήσουν και πάλι εκείνοι οι μηχανισμοί που τόσα χρόνια έχουν κρατήσει το κόμμα στη συντήρηση και τον παραγοντισμό. Δεν βλέπω κανένα νέο μέλος που σέβεται τον εαυτό του να ακολουθεί την παλιά πρακτική, δηλαδή να παίρνει τις καταστάσεις των μελών και να αρχίζει τα τηλέφωνα και το περαγοντιλίκι. Λυπάμαι αλλά θα γίνει μία από τα ίδια. Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό η Νέα Δημοκρατία βαδίζει σε μια έστω αναθεώρηση και αναμόχλευση του ίδιου στελεχιακού της δυναμικού, αλλά πάντως όχι σε επανίδρυση με νέες ιδέες και νέα πρόσωπα.
Όμως το κόμμα έχει ένα καταστατικό και μέχρι αυτό να αλλάξει στο επερχόμενο συνέδριο, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ότι αυτό προβλέπει.
Το καταστατικό λοιπόν του κόμματος προβλέπει στο άρθρο 10, τα πρόσωπα που συγκροτούν το Συνέδριο του κόμματος. Σε ότι αφορά την περιφερειακή οργάνωση, σύμφωνα με το άρθρο 10 § 1 εδ. η, του καταστατικού οι αντιπρόσωποι της Περιφερειακής Οργάνωσης, εκλέγονται από τη Νομαρχιακή Συνέλευση του άρθρου 27. Αυτό προβλέπει το καταστατικό. Όμως ερωτάται: Συγκαλείται στην πραγματικότητα καμιά Νομαρχιακή Συνέλευση. Όχι, η Νομαρχιακή Συνέλευση είναι απλά μια έννοια. Στην πράξη ορίζεται μια μέρα όπου προσέρχονται τα μέλη για ψηφοφορία. Το ποιον θα ψηφίσουν έχει να κάνει με τους μηχανισμούς, τις γνωριμίες και το παραγοντιλίκι που έχει προηγηθεί.
Εδώ ακριβώς ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να κάνει μια επαναστατική και καταστατικά απόλυτα νόμιμη παρέμβαση. Μπορεί, εφόσον επιθυμεί να αναδείξει καινούργια στελέχη να σπάσει την πιο πάνω παλιά μέθοδο εκλογής με έναν απλό τρόπο.
Η πρότασή μου είναι να γίνουν πραγματικές συνελεύσεις, τοπικές και νομαρχιακές και όχι απλά τυπικές συνελεύσεις μόνο στα χαρτιά. Δηλαδή προτείνω να γίνουν πραγματικές συνελεύσεις σε συγκεκριμένους χώρους, όπου θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι και αμέσως εκεί επιτόπου να ακολουθήσει ψηφοφορία με πολυσταυρία για την εκλογή τόσο των τοπικών συμβουλίων όσο και των συνέδρων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει η εκλογή επιτόπου, όπου θα είναι νωπή και ζώσα η παράσταση του στελέχους που μίλησε και ταυτόχρονα δεν θα δώσει το χρόνο για παραγοντισμό. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει με πολυσταυρία ώστε να απελευθερώσει μέλη που θα έχουν επηρεαστεί από πριν, από διάφορους κομματικούς παράγοντες.
Αντώνη Σαμαρά,
Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να συμμετάσχει και να μιλήσει. Οι ορισθείσες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις, όπου θα μιλήσουν κυρίως οι «πρωτοκλασάτοι» δεν επαρκούν και πάντως δεν μπορούν να αναδείξουν νέα κομματικά στελέχη, ούτε να τους μάθουν οι τοπικές κοινωνίες.
Αντώνη,
Ακολούθησε την πιο πάνω πανάρχαια μέθοδο της Άμεσης Δημοκρατίας, εκεί που δεν έχουν θέση τα ΜΜΕ, οι παράγοντες και οι μηχανισμοί. Δώσε την ευκαιρία σε νέα στελέχη που δεν είχαν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να γίνουν γνωστά στην κομματική βάση, να ακουστούν από τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέλη και ταυτόχρονα να κριθούν από αυτά.
Κάνε τη μεγάλη δημοκρατική επανάσταση μέσα από τα άρθρα του ήδη υπάρχοντος καταστατικού.
Χρησιμοποίησε την ουσία των λέξεων και όχι τις ίδιες τις λέξεις.
Θα πρέπει το ταχύτερο να συνειδητοποιήσετε τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στην κοινωνική δομή της χώρας, στο πολιτικό σύστημα αλλά και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας με τη διαφορά των 10,5 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η μη ταυτόχρονη άνοδο του ΠΑΣΟΚ, που παρέμεινε στους ψήφους που είχε συλλέξει το 2004, δείχνει τη μεγάλη αποστροφή και απογοήτευση μιας μεγάλης μερίδας του Κεντροδεξιού κυρίως χώρου προς τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια η άνοδος του Αντώνη Σαμαρά……στην ηγεσία του κόμματος, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε και με την πρωτοφανή συμμετοχή – ξέσπασμα των Νεοδημοκρατών, έστειλε και πιστεύω να το λάβατε το μήνυμα, της εδώ και τώρα αλλαγής σε όλα τα επίπεδα.
Επομένως και εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών και του επερχόμενου Τακτικού Συνεδρίου, αν επιμείνετε να διατηρήσετε μέσα στις τοπικές σας οργανώσεις τους ίδιους μηχανισμούς των ίδιων μέχρι σήμερα φθαρμένων προσώπων, η Νέα Δημοκρατία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και πλήρη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, χωρίς καν να το αξίζει.
Ανοίξτε τη Δημοκρατία προς τα κάτω. Θα πρέπει να αποκτήσουν λόγο όλα τα απλά μέλη του κόμματος παλιά και νέα και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Συνέδριο του κόμματος και να μιλήσει, οποιοδήποτε μέλος κατορθώσει να πείσει ότι κάτι έχει να πει στο Συνέδριο και ότι αξίζει να αντιπροσωπεύσει τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος. Όμως, λυπάμαι πολύ που θα το πω, αλλά αν οι εσωκομματικές εκλογές, τόσο για την ανάδειξη των συμβουλίων των Τοπικών και Νομαρχιακών οργανώσεων, όσο και των συνέδρων, γίνουν με τις έως τώρα διαδικασίες, δυστυχώς θα επικρατήσουν και πάλι εκείνοι οι μηχανισμοί που τόσα χρόνια έχουν κρατήσει το κόμμα στη συντήρηση και τον παραγοντισμό. Δεν βλέπω κανένα νέο μέλος που σέβεται τον εαυτό του να ακολουθεί την παλιά πρακτική, δηλαδή να παίρνει τις καταστάσεις των μελών και να αρχίζει τα τηλέφωνα και το περαγοντιλίκι. Λυπάμαι αλλά θα γίνει μία από τα ίδια. Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό η Νέα Δημοκρατία βαδίζει σε μια έστω αναθεώρηση και αναμόχλευση του ίδιου στελεχιακού της δυναμικού, αλλά πάντως όχι σε επανίδρυση με νέες ιδέες και νέα πρόσωπα.
Όμως το κόμμα έχει ένα καταστατικό και μέχρι αυτό να αλλάξει στο επερχόμενο συνέδριο, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ότι αυτό προβλέπει.
Το καταστατικό λοιπόν του κόμματος προβλέπει στο άρθρο 10, τα πρόσωπα που συγκροτούν το Συνέδριο του κόμματος. Σε ότι αφορά την περιφερειακή οργάνωση, σύμφωνα με το άρθρο 10 § 1 εδ. η, του καταστατικού οι αντιπρόσωποι της Περιφερειακής Οργάνωσης, εκλέγονται από τη Νομαρχιακή Συνέλευση του άρθρου 27. Αυτό προβλέπει το καταστατικό. Όμως ερωτάται: Συγκαλείται στην πραγματικότητα καμιά Νομαρχιακή Συνέλευση. Όχι, η Νομαρχιακή Συνέλευση είναι απλά μια έννοια. Στην πράξη ορίζεται μια μέρα όπου προσέρχονται τα μέλη για ψηφοφορία. Το ποιον θα ψηφίσουν έχει να κάνει με τους μηχανισμούς, τις γνωριμίες και το παραγοντιλίκι που έχει προηγηθεί.
Εδώ ακριβώς ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να κάνει μια επαναστατική και καταστατικά απόλυτα νόμιμη παρέμβαση. Μπορεί, εφόσον επιθυμεί να αναδείξει καινούργια στελέχη να σπάσει την πιο πάνω παλιά μέθοδο εκλογής με έναν απλό τρόπο.
Η πρότασή μου είναι να γίνουν πραγματικές συνελεύσεις, τοπικές και νομαρχιακές και όχι απλά τυπικές συνελεύσεις μόνο στα χαρτιά. Δηλαδή προτείνω να γίνουν πραγματικές συνελεύσεις σε συγκεκριμένους χώρους, όπου θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι και αμέσως εκεί επιτόπου να ακολουθήσει ψηφοφορία με πολυσταυρία για την εκλογή τόσο των τοπικών συμβουλίων όσο και των συνέδρων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει η εκλογή επιτόπου, όπου θα είναι νωπή και ζώσα η παράσταση του στελέχους που μίλησε και ταυτόχρονα δεν θα δώσει το χρόνο για παραγοντισμό. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει με πολυσταυρία ώστε να απελευθερώσει μέλη που θα έχουν επηρεαστεί από πριν, από διάφορους κομματικούς παράγοντες.
Αντώνη Σαμαρά,
Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να συμμετάσχει και να μιλήσει. Οι ορισθείσες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις, όπου θα μιλήσουν κυρίως οι «πρωτοκλασάτοι» δεν επαρκούν και πάντως δεν μπορούν να αναδείξουν νέα κομματικά στελέχη, ούτε να τους μάθουν οι τοπικές κοινωνίες.
Αντώνη,
Ακολούθησε την πιο πάνω πανάρχαια μέθοδο της Άμεσης Δημοκρατίας, εκεί που δεν έχουν θέση τα ΜΜΕ, οι παράγοντες και οι μηχανισμοί. Δώσε την ευκαιρία σε νέα στελέχη που δεν είχαν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να γίνουν γνωστά στην κομματική βάση, να ακουστούν από τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέλη και ταυτόχρονα να κριθούν από αυτά.
Κάνε τη μεγάλη δημοκρατική επανάσταση μέσα από τα άρθρα του ήδη υπάρχοντος καταστατικού.
Χρησιμοποίησε την ουσία των λέξεων και όχι τις ίδιες τις λέξεις.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί και τα δύο εκατομμύρια οι πληγέντες από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή.
Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια είναι ακατοίκητα, 1,5 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης Κονσεπσιόν, που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Παράλληλα, περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής.
Δεν υπάρχουν Έλληνες αγνοούμενοι και τραυματίες, δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Σαντιάγο και συντονιστής του απόδημου ελληνισμού για τη Λατινική Αμερική, Νικηφόρος Νικολαΐδης.
Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια είναι ακατοίκητα, 1,5 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης Κονσεπσιόν, που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Παράλληλα, περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής.
Δεν υπάρχουν Έλληνες αγνοούμενοι και τραυματίες, δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Σαντιάγο και συντονιστής του απόδημου ελληνισμού για τη Λατινική Αμερική, Νικηφόρος Νικολαΐδης.
Κινδυνεύει το νερό που πίνουν 5 εκατομμύρια Αθηναίοι με το ακόλουθο κείμενο.
Η κα Τίνα Μπιρμπίλη βρέθηκε <<από το πουθενά>> στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου, <<δεν θα την γνώριζε ούτε ο θυρωρός της>> - κατά την Κατσιφάρεια ρήση. Σαν πρωθυπουργός, ο υιός δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κοπιάρει τα τερτίπια του πατέρα το 1981. Υπουργοποίησε <<φρέσκα>> πρόσωπα με αποκλειστικό στόχο το επικοινωνιακό πεδίο, χωρίς να νοιάζεται τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχουν ή τι μπορούν να προσφέρουν. Πράγματι, για ένα διάστημα, η κα Μπιρμπίλη απασχόλησε την κοινή γνώμη με το αν τα παπούτσια ή το ανεπίτρεπτο κατά την ορκωμοσία σακίδιο ήταν Hogan, Tods ή Longchamp. Αλλά πριν περάσουν δυο μήνες, η κυρία αυτή, με απολυταρχικό τρόπο, για να προωθήσει τα συμφέροντα των <<επενδυτών που διαμαρτύρονται>>, στο όνομα μιας περιβαλλοντικής <<φούσκας>>, έθεσε σε διαρκή μελλοντικό κίνδυνο την υγεία 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε ελάχιστη απόσταση από την Λίμνη Υλίκη απ' όπου υδρεύεται η πρωτεύουσα, παρά τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της ΕΥΔΑΠ και υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ΕΥΔΑΠ υπήρξε κρυστάλλινη : <<... τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά πανέλα ... είναι τοξικά και καθιστούν αδύνατη και επικίνδυνη την τοποθέτησή τους σε προστατευόμενη περιοχή ποσίμων υδάτων γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακραίων καιρικών φαινομένων, ...κλπ θα υπάρξει μετά βεβαιότητος διασπορά βλαβερών στοιχείων στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα>>. (Δ/νση τοπογραφήσεων, κτηματολογίου και ελέγχου λεκανών απορροής ΑΠ 337166/9-4-2008).
Ο Σουφλιάς δεν τόλμησε να εγκρίνει αυτές τις <<επενδύσεις>>.
Όμως η κα Μπιρμπίλη δεν ορρωδεί. <<Στην ΕΥΔΑΠ δεν πέφτει λόγος>>, λέει ουσιαστικά.
Θαυμάστε διατυπώσεις στο έγγραφό της 7475/7 Δεκεμβρίου 2009 που παρατίθεται.
Ποια είναι η ταμπακέρα ; Τα φτηνά χωράφια γύρω από την Υλίκη και οι κρατικές επιχορηγήσεις σε <<επενδυτές>> για να παράγεται πανάκριβο ρεύμα που η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει σε εξωφρενικές τιμές, δίχως τις οποίες η παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά θα ήταν πλήρως ασύμφορη, αλλά υπάρχει η επίφαση <<οικολογικότητας>> επειδή δεν χρησιμοποιούνται τα <<κακά>> πετρέλαιο και λιθάνθρακας.
Στην εφημερίδα <<Το Παρόν>> (φ. 31 Ιαν. 2010, σελ.3) γράφτηκε πως <<η Τ. Μπιρμπίλη ότι δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι έγινε υπουργός...>>.
Θα διαφωνήσω: ξέρει πολύ καλά τι κάνει.
Αλλά οι Αποκριές πέρασαν. Ώρα να βγάλουμε τη μάσκα του οικολόγου από τους επικίνδυνους ερασιτέχνες. Σύμφωνα με την Α5/2280/83 (ΦΕΚ 720/Β) Υγειονομική Διάταξη περί προστασίας των νερών ύδρευσης πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις, απαγορεύεται η εκτέλεση κάθε έργου στα 1.500 μ. από την ανώτατη στάθμη της Υλίκης, ενώ επιτρέπεται στα 1.501-5.000 μ. μόνον η εγκατάσταση μη οχλούσας-ρυπαίνουσας τοπικής μονάδας ισχύος μέχρι 15 ίππων, με σωρεία περιορισμών.
Ομοίως υπό περιορισμούς λειτουργούν δραστηριότητες στη Ζώνη των 5.000-10.000 μ. από τη λίμνη.
Ενδεικτικά υπάρχουν στην διάθεση παντός ενδιαφερομένου οι αποφάσεις
- 5275/17.02.09/ΥΠΕΧΩΔΕ - Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος,
- 137626/07.07.09/ΥΠΕΧΩΔΕ - Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος,
- 3519/17.11.08/ΥΠΕΧΩΔΕ, Δ6 Δ/νση έργων Ύδρευσης, που εξηγούν την σκοπιμότητα της Υγειονομικής διάταξης και την ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ και ΕΥΘΥΝΗ της ΕΥΔΑΠ.
Παρά την τεκμηριωμένη και κάθετα αρνητική άποψη της ΕΥΔΑΠ, που χωρίς άλλη συζήτηση είναι επαρκής για αποκλεισμό αριθμού επιχειρήσεων από τον περιμετρικό της Υλίκης χώρο, ανώτατοι Δημόσιοι λειτουργοί έβαλαν στον πιθανό θανάσιμο κίνδυνο της δηλητηρίασης τα 5.000.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
(το όχι του Σουφλιά)
Στις 18-06-2008 ο Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απορρίπτει αίτημα της ENERGA SA για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων ισχύος 4,99MW (>15 HΡ) εντός της απαγορευμένης ζώνης των 1.500-5.000 μέτρων από την Υλίκη, όπως του εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες του, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ENERGA SA προσφεύγει την 17-07-08 κατά της απόφασης του Γεν. Γραμματέα στον Υπουργό. Ο κ. Σουφλιάς αρνείται το ρίσκο της πιθανής δηλητηρίασης 5 εκατομμυρίων ατόμων, απορρίπτει την ένσταση της ENERGA SA την 24-09-08, λέγοντάς τους -ούτε λίγο ούτε πολύ- πηγαίνετε στα Δικαστήρια.
Ποιο δικαστήριο θα αποφάσιζε το αντίθετο των εισηγήσεων ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ με ρίσκο την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου; Και τότε άρχισαν τα μαγικά: Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς εξουσιοδοτεί τη Γεν. Διευθύντρια κα Κέμου-Ρίζου να υπογράφει και εκείνη εγκρίνει στις 27-11-2008 τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών πανέλων της ENERGA SA εντός της ζώνης των 1.500-5.000 μέτρων από την Υλίκη. Δηλαδή δύο (2) μόλις μήνες μετά την απόρριψη από τον Υπουργό!!!
Παραμένει το ερώτημα: Ποιο το κίνητρο παράβλεψης Υπηρεσίας, ΕΥΔΑΠ, Γεν. Γραμματέα και Υπουργού; Απάντηση αφελούς: Προώθηση της <<πράσινης ανάπτυξης>> πριν την εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ.
Αφού άνοιξε ο δρόμος, ο νέος Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας υπογράφει τη χωροθέτηση και της QUEST ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ισχύος 7,5MW, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων εντός της ίδιας ζώνης, σε απόσταση 2.235 μέτρων από την Υλίκη, που υπογράφηκε στις 16-09-2009.
Και ύστερα ήρθε η κ. Μπιρμπίλη, που <<λύγισε>> από τις διαμαρτυρίες των επενδυτών, που δεν εύρισκαν χωράφια πέραν της Υλίκης να στρώσουν πάνελς.
Με το έγγραφο 7475/7 Δεκεμβρίου 2009 αποφάσισε και διέταξε ότι η ΕΥΔΑΠ ...δεν δικαιούται δια να ομιλεί - γνωμοδοτεί. Κατακεραύνωσε τις ελεεινές υπηρεσίες που έλαβαν υπόψη όλο το νομικό πλαίσιο, ακόμη και εκείνη την Απαγορευτική Υγειονομική Διάταξη, και τους διατάζει να λάβουν υπόψη μόνον τις γενικές διατάξεις του Χωροταξικού.
Ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έβαλε υπογραφή ακόμη και για φωτοβολταϊκά με θέα το κύμα.
Δεν είναι αστείο, αφού στις 16-12-2009 χωροθετήθηκε μονάδα στα 810 μέτρα από την Υλίκη. Δηλαδή στη ζώνη των 0-1.500 μέτρων, όπου δεν επιτρέπεται να στήνεις ούτε ξώβεργες.
Ματαίως "φωνάζει" η ΕΥΔΑΠ (Δνση Ποιότητας ΑΠ 352026 / 21-5-2009) Το επόμενο βήμα θα είναι να εγκατασταθούν επιπλέοντα φωτοβολταϊκα στην πολύπαθη Υλίκη, αν δεν έχει εγκριθεί ήδη κάποιο τέτοιο.
Ξέρω, θα μου πείτε έ και τι έγινε! Μέχρι χθες δεν σπέρνανε σιτάρι οι αγρότες τη βόρεια <<παραλία>> της Υλίκης; Ναι. Και ήταν παράνομο.
Ναι και απορρίμματα ξεφορτώνονταν στη λίμνη. Παράνομα.
Ποτέ όμως με έγκριση, υπογραφή και επιχορήγηση της επίσημης πολιτείας, δια πέννας Υπουργού.
Κυρία Υπουργέ, καμία ΚΥΑ ή Απόφαση δεν καταργεί την προϋπάρχουσα νομολογία, εκτός αν ρητά το αναφέρει.
Αν τολμούσατε, ας συνεργαζόσασταν με τον Υπουργό Υγείας για την κατάργηση ή τροποποίηση των Υγειονομικών Διατάξεων, αλλά και με τις δικές σας υπηρεσίες (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Δ6 Δ/νση έργων Ύδρευσης, κλπ).
Αντί γι' αυτό προσβάλλετε τους υπηρεσιακούς παράγοντες που κάνοντας έντιμα τη δουλειά τους εξέφρασαν εγγράφως διαφορετική άποψη.
Κυρία Υπουργέ ,
καλείσθε να ανακαλέσετε όλες τις Αποφάσεις Χωροθέτησης και Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ ώστε να προληφθεί η διασπορά των τοξικών βαρέων μετάλλων, πυριτίου, μολύβδου, κλπ που υπάρχουν στα φωτοβολταϊκά πάνελς και αναπόφευκτα θα πέσουν στο έδαφος και θα εκπλυθούν στη λίμνη, από θραύση, από εγκατάλειψη, από πυρκαγιά, από έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι), από κακόβουλη ή ατυχή ενέργεια (σκάγια όπλου κυνηγού ή αεροβόλο νεαρού σκοπευτή).
Και από εκεί θα καταλήξουν στο ποτήρι 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Με την πέννα του Dottore
Εμείς χρωστάμε ως κράτος, οι Αγγλοσάξονες ως κοινωνίες
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Την Ελλάδα αποκαλούν επιτιμητικά «γουρούνι» (από το «ακρωνύμιο» Ρ.Ι.G.S.), λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της, οι ξένοι εταίροι μας, οι δικοί τους ρουθουνισμοί, όμως, είναι που ακούγονται τόσο ηχηρά εδώ και μια δεκαετία, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τους βυθίζονται στις λάσπες της πιο τρομακτικής υπερχρέωσης που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.
Αν το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, που για το 2010 εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 120% του ΑΕΠ (έναντι 84% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), η νάρκη, στην οποία πατούν κυρίως οι αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κερδοσκοπούν ασύστολα με το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι το συνολικό τους εξωτερικό χρέος, που σε περιπτώσεις χωρών, όπως η Αγγλία, η Δανία, η Ολλανδία, ξεπερνά το 300% και φτάνει ακόμη και το 400% του ΑΕΠ τους.
Δύο τρόποι μέτρησης
Υπάρχουν δύο τρόποι για να μετρήσει κάποιος την υπερχρέωση σε μια χώρα. Το δημόσιο χρέος -και ειδικότερα το χρέος της γενικής κυβέρνησης- είναι ένας βασικός δείκτης, που πιστοποιεί ότι το ελληνικό κράτος, εδώ που έχει φτάσει σήμερα, δεν απέχει πολύ από τη χρεοκοπία. Υπάρχει, όμως, και το εξωτερικό χρέος, δηλαδή το χρέος που οφείλουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις έναντι άλλων χωρών, ενώ σε αυτό δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσεις από μετοχές και άμεσες επενδύσεις.
Στην πρώτη περίπτωση (δημόσιο χρέος) η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά, μια και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο τέλος του 2010 το κράτος θα χρωστά 304 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή της χώρας θα είναι στα 234 δισ. ευρώ (χρέος 129,3% του ΑΕΠ). Συγκριτικά, το δημόσιο χρέος για την Ιταλία υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος στο 120%, για το Βέλγιο στο 105% του ΑΕΠ, για την Πορτογαλία το 86%, για τη Γαλλία το 84% του ΑΕΠ, ενώ για τη Γερμανία το 78,86%.
Τα... μαλλιοκέφαλά τους
Αν, όμως, υπολογίσει κάποιος το χρέος με βάση τα λεφτά που χρωστάνε μαζί ο δημόσιος τομέας, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, τότε η Ελλάδα μοιάζει με... παράδεισο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, ο οποίος έχει χρεώσει το παρόν και το μέλλον των παιδιών σε μια... πιστωτική κάρτα.
Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Δύσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα με αναλογικά υψηλές καταθέσεις (ξεπερνούν τα 230 δισ. ευρώ, ήτοι όσο το ετήσιο ΑΕΠ), με συγκριτικά ελάχιστα χρεωμένους πολίτες (τα νοικοκυριά χρωστούν 119 δισ. ευρώ), χαμηλό δανεισμό στις επιχειρήσεις (133,795 δισ. ευρώ συνολικά) και με ένα μάλλον «πλούσιο» τραπεζικό σύστημα, όπου οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν καταθέσεις 165 δισ. ευρώ. Το πρόβλημά της έγκειται στο γεγονός ότι το Δημόσιο έχει δανειστεί ένα σκασμό λεφτά και χρειάζεται κάθε χρόνο να δαπανά το 6-7% του ΑΕΠ για να το εξυπηρετεί.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα (τρίτο τρίμηνο 2009) για το εξωτερικό χρέος, καθώς και στοιχεία της Eurostat, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ, προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Πρόσφατη σύγκριση, που επιχείρησε στην ιστοσελίδα του το NBC, κατατάσσει την Ελλάδα στη 16η θέση, σε σύνολο 20 χωρών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της χώρας μας στο τέλος του 2009 υπολογιζόταν σε 594 δισ. δολάρια, μέγεθος θηριώδες σε απόλυτα νούμερα, αλλά λιγότερο «τρομακτικό» από όσο άλλων χωρών, καθώς αντιστοιχεί στο 182% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καθίσταται προφανές πως το εξωτερικό χρέος έχει δημιουργήσει ισχυρές εξαρτήσεις της ελληνικής οικονομίας, κυρίως του δημόσιου τομέα, ο οποίος χρειάζεται τους ξένους επενδυτές, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος. Ετσι, από το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, πάνω από το 60% αντιπροσωπεύουν ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ξένων θεσμικών επενδυτών.
1.200% του ΑΕΠ η Ιρλανδία
Με ΑΕΠ της τάξης των 200 δισ. δολαρίων και εξωτερικό χρέος 1,235 τρισ. δολαρίων, η Ιρλανδία εμφανίζεται να χρωστά πάνω από το 1.200% του ΑΕΠ της.
Για την Ολλανδία, με ΑΕΠ 675 δισ. δολάρια και εξωτερικό χρέος 2,580 τρισ. δολάρια, η σχέση διαμορφώνεται στο 380%, ενώ για την Αγγλία το συνολικό εξωτερικό χρέος ξεπερνά το 370% του ΑΕΠ, μολονότι το δημόσιο χρέος της χώρας υπολογίζεται στο 80% του ΑΕΠ. Σε κάθε κάτοικο της Αγγλίας αντιστοιχεί εξωτερικό χρέος 150 χιλιάδων ευρώ. Πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος, σε σχέση με το ΑΕΠ, εμφανίζουν επίσης το Βέλγιο (350%), η Δανία (310%), η Αυστρία (275%), η Γαλλία (246%), αλλά και η Πορτογαλία (217%), η Νορβηγία (207%) και η Φινλανδία (197%). Πάνω από την Ελλάδα κατατάσσεται και η Γερμανία, με εξωτερικό χρέος στο 189% του ΑΕΠ. *
Την Ελλάδα αποκαλούν επιτιμητικά «γουρούνι» (από το «ακρωνύμιο» Ρ.Ι.G.S.), λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της, οι ξένοι εταίροι μας, οι δικοί τους ρουθουνισμοί, όμως, είναι που ακούγονται τόσο ηχηρά εδώ και μια δεκαετία, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τους βυθίζονται στις λάσπες της πιο τρομακτικής υπερχρέωσης που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.
Αν το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, που για το 2010 εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 120% του ΑΕΠ (έναντι 84% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), η νάρκη, στην οποία πατούν κυρίως οι αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κερδοσκοπούν ασύστολα με το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι το συνολικό τους εξωτερικό χρέος, που σε περιπτώσεις χωρών, όπως η Αγγλία, η Δανία, η Ολλανδία, ξεπερνά το 300% και φτάνει ακόμη και το 400% του ΑΕΠ τους.
Δύο τρόποι μέτρησης
Υπάρχουν δύο τρόποι για να μετρήσει κάποιος την υπερχρέωση σε μια χώρα. Το δημόσιο χρέος -και ειδικότερα το χρέος της γενικής κυβέρνησης- είναι ένας βασικός δείκτης, που πιστοποιεί ότι το ελληνικό κράτος, εδώ που έχει φτάσει σήμερα, δεν απέχει πολύ από τη χρεοκοπία. Υπάρχει, όμως, και το εξωτερικό χρέος, δηλαδή το χρέος που οφείλουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις έναντι άλλων χωρών, ενώ σε αυτό δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσεις από μετοχές και άμεσες επενδύσεις.
Στην πρώτη περίπτωση (δημόσιο χρέος) η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά, μια και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο τέλος του 2010 το κράτος θα χρωστά 304 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή της χώρας θα είναι στα 234 δισ. ευρώ (χρέος 129,3% του ΑΕΠ). Συγκριτικά, το δημόσιο χρέος για την Ιταλία υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος στο 120%, για το Βέλγιο στο 105% του ΑΕΠ, για την Πορτογαλία το 86%, για τη Γαλλία το 84% του ΑΕΠ, ενώ για τη Γερμανία το 78,86%.
Τα... μαλλιοκέφαλά τους
Αν, όμως, υπολογίσει κάποιος το χρέος με βάση τα λεφτά που χρωστάνε μαζί ο δημόσιος τομέας, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, τότε η Ελλάδα μοιάζει με... παράδεισο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, ο οποίος έχει χρεώσει το παρόν και το μέλλον των παιδιών σε μια... πιστωτική κάρτα.
Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Δύσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα με αναλογικά υψηλές καταθέσεις (ξεπερνούν τα 230 δισ. ευρώ, ήτοι όσο το ετήσιο ΑΕΠ), με συγκριτικά ελάχιστα χρεωμένους πολίτες (τα νοικοκυριά χρωστούν 119 δισ. ευρώ), χαμηλό δανεισμό στις επιχειρήσεις (133,795 δισ. ευρώ συνολικά) και με ένα μάλλον «πλούσιο» τραπεζικό σύστημα, όπου οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν καταθέσεις 165 δισ. ευρώ. Το πρόβλημά της έγκειται στο γεγονός ότι το Δημόσιο έχει δανειστεί ένα σκασμό λεφτά και χρειάζεται κάθε χρόνο να δαπανά το 6-7% του ΑΕΠ για να το εξυπηρετεί.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα (τρίτο τρίμηνο 2009) για το εξωτερικό χρέος, καθώς και στοιχεία της Eurostat, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ, προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Πρόσφατη σύγκριση, που επιχείρησε στην ιστοσελίδα του το NBC, κατατάσσει την Ελλάδα στη 16η θέση, σε σύνολο 20 χωρών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της χώρας μας στο τέλος του 2009 υπολογιζόταν σε 594 δισ. δολάρια, μέγεθος θηριώδες σε απόλυτα νούμερα, αλλά λιγότερο «τρομακτικό» από όσο άλλων χωρών, καθώς αντιστοιχεί στο 182% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καθίσταται προφανές πως το εξωτερικό χρέος έχει δημιουργήσει ισχυρές εξαρτήσεις της ελληνικής οικονομίας, κυρίως του δημόσιου τομέα, ο οποίος χρειάζεται τους ξένους επενδυτές, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος. Ετσι, από το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, πάνω από το 60% αντιπροσωπεύουν ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ξένων θεσμικών επενδυτών.
1.200% του ΑΕΠ η Ιρλανδία
Με ΑΕΠ της τάξης των 200 δισ. δολαρίων και εξωτερικό χρέος 1,235 τρισ. δολαρίων, η Ιρλανδία εμφανίζεται να χρωστά πάνω από το 1.200% του ΑΕΠ της.
Για την Ολλανδία, με ΑΕΠ 675 δισ. δολάρια και εξωτερικό χρέος 2,580 τρισ. δολάρια, η σχέση διαμορφώνεται στο 380%, ενώ για την Αγγλία το συνολικό εξωτερικό χρέος ξεπερνά το 370% του ΑΕΠ, μολονότι το δημόσιο χρέος της χώρας υπολογίζεται στο 80% του ΑΕΠ. Σε κάθε κάτοικο της Αγγλίας αντιστοιχεί εξωτερικό χρέος 150 χιλιάδων ευρώ. Πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος, σε σχέση με το ΑΕΠ, εμφανίζουν επίσης το Βέλγιο (350%), η Δανία (310%), η Αυστρία (275%), η Γαλλία (246%), αλλά και η Πορτογαλία (217%), η Νορβηγία (207%) και η Φινλανδία (197%). Πάνω από την Ελλάδα κατατάσσεται και η Γερμανία, με εξωτερικό χρέος στο 189% του ΑΕΠ. *
ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ;;;;
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΆΝΕΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥΣ;;
ΜΗΠΩΣ ΣΑΝ ΠΙΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ,ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ Ή ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΈΣ ΡΉΣΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΤΟΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ;;;;
Η ΑΝΙΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΕΡΔΗ, ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ,. ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΡΥΧΗ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΧΝΙΤΗ ΖΗΤΗΣΗ- ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. ΟΠΟΤΕ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΕΙΣ.
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟ NEW DEAL) - ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ , ΤΟ ΗΜΙΨΗΛΟ ΣΑΣ Ή ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ;;;
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ
Με την πέννα του Dottore
ΜΗΠΩΣ ΣΑΝ ΠΙΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ,ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ Ή ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΈΣ ΡΉΣΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΤΟΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ;;;;
Η ΑΝΙΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΕΡΔΗ, ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ,. ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΡΥΧΗ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΧΝΙΤΗ ΖΗΤΗΣΗ- ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. ΟΠΟΤΕ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΕΙΣ.
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟ NEW DEAL) - ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ , ΤΟ ΗΜΙΨΗΛΟ ΣΑΣ Ή ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ;;;
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ
Με την πέννα του Dottore
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η συμφωνία swap μεταξύ της Goldman Sachs και του ελληνικού Δημοσίου που συνήφθη το 2001, μειώνοντας το χρέος της χώρας κατά 2,7 δισ. ευρώ με προμήθεια 300 εκατ. δολαρίων για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ήταν μια συναλλαγή που φέρεται να επιμελήθηκε η κ. Αντιγόνη Λουδιάδη. Μπορεί σήμερα η εν λόγω συναλλαγή να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Fed και να εξετάζεται από τη Eurostat, ωστόσο, τότε άνοιξε για τη νεαρή Ελληνίδα μια ακόμη πόρτα στην επιτυχημένη καριέρα που είχε ήδη χαράξει στον ανταγωνιστικό, αλλά και εξαιρετικά επικερδή κόσμο των αγορών και των επενδυτικών τραπεζών.
Το 1994, σε ηλικία 30 ετών, η Ελληνίδα του Λονδίνου με δεσμούς στη Νιγηρία και την Ελλάδα μεταπήδησε από την J.P. Morgan, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της, στην Goldman Sachs. Εξι χρόνια μετά, ήταν συνέταιρος της πλέον θρυλικής επενδυτικής τράπεζας της Γουολ Στριτ, παραμένοντας πάντως στο Λονδίνο καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της. Αυτό δεν την εμπόδισε, βέβαια, να αναδειχθεί σε ένα από τα αναδυόμενα αστέρια του χρηματο-οικονομικού κλάδου διεθνώς, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της Financial News, που υπογράμμιζε την επιρροή της ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κλάδου. Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται μάλιστα ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού στα γραφεία του Λονδίνου προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο όταν περνούσε, για να μην βρεθούν στο στόχαστρό της.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Λουδιάδη, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και νωρίτερα του επιφανούς οικοτροφείου Τσέτλεχαμ, απεδείχθη πέρα για πέρα αντάξια των προσδοκιών των ανωτέρων της. Τη δεκαετία του ’90, ένας από τους επικεφαλής της κ. Λουδιάδη στον τομέα των παραγώγων αναγνώρισε το ταλέντο της σε ένα από τα πλέον δύσκολα πεδία «μάχης» των αγορών. Από τότε, αναβαθμίστηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος παραγώγων της Goldman Sachs. Γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα από τα υψηλά διευθυντικά στελέχη στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, με ετήσιες αποδοχές που κυμαίνονταν τότε στα 12 εκατ. δολάρια, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Στη μοναδική συνέντευξη που είχε δώσει η κ. Λουδιάδη στη Wall Street Journal προ εξαετίας, όταν ακόμη ήταν επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, είχε δηλώσει ότι είναι κατ’ εξοχήν εργασιομανής, με ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα, το οποίο πάντως περιλάμβανε πάντα ένα διάλειμμα για την αγαπημένη της γιόγκα.
Από το 2005 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος της Rothesay Life, θυγατρικής της Goldman Sachs που ειδικεύεται στον σχεδιασμό συνταξιοδοτικών ταμείων για εταιρείες. Το «swap μακροβιότητας» είναι μάλιστα ένα από τα περίπλοκα προϊόντα παραγώγων που έχει επινοήσει η κ. Λουδιάδη, το οποίο ουσιαστικά αποζημιώνει την εταιρεία όταν ο ασφαλισμένος υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο διαβίωσης.
Οσο για την επίμαχη συμφωνία swap με το ελληνικό Δημόσιο φημολογείται ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για την ίδια, αλλά έκρυβε και μεγάλο ρίσκο. Αφενός απέφερε κέρδη για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία όμως ήταν εκτεθειμένη κατά ένα δισ. δολάρια στην ελληνική αγορά χρέους μέσα από συμβόλαια credit default swaps. Και τότε η αγορά των cds, δηλαδή της ασφάλισης των επενδυτών από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, δεν είχε επεκταθεί σε όγκο συναλλαγών σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, οπότε έκρυβε πολύ περισσότερους κινδύνους από σήμερα.
Καθώς αυτού του είδους τα swap τίθενται έστω και εκ των υστέρων στο μικροσκόπιο των αρχών, κατηγορούμενα ότι συνέβαλαν στην απόκρυψη του πραγματικού χρέους της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τους επενδυτές, ο ρόλος της στον σχεδιασμό και τη σύναψη της συμφωνίας επίσης τίθεται στο στόχαστρο. Τι και αν η ίδια πάντα προτιμούσε το συντομότερο χαϊδευτικό Αντι από το βαπτιστικό της όνομα; Σύμφωνα με αρθρογράφους όπως ο Τίμοθι Γκάρτον Ας της εφημερίδας Guardian, «η Αντιγόνη είχε τελικά ρόλο και σε αυτή την τραγωδία».
Η συμφωνία swap μεταξύ της Goldman Sachs και του ελληνικού Δημοσίου που συνήφθη το 2001, μειώνοντας το χρέος της χώρας κατά 2,7 δισ. ευρώ με προμήθεια 300 εκατ. δολαρίων για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ήταν μια συναλλαγή που φέρεται να επιμελήθηκε η κ. Αντιγόνη Λουδιάδη. Μπορεί σήμερα η εν λόγω συναλλαγή να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Fed και να εξετάζεται από τη Eurostat, ωστόσο, τότε άνοιξε για τη νεαρή Ελληνίδα μια ακόμη πόρτα στην επιτυχημένη καριέρα που είχε ήδη χαράξει στον ανταγωνιστικό, αλλά και εξαιρετικά επικερδή κόσμο των αγορών και των επενδυτικών τραπεζών.
Το 1994, σε ηλικία 30 ετών, η Ελληνίδα του Λονδίνου με δεσμούς στη Νιγηρία και την Ελλάδα μεταπήδησε από την J.P. Morgan, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της, στην Goldman Sachs. Εξι χρόνια μετά, ήταν συνέταιρος της πλέον θρυλικής επενδυτικής τράπεζας της Γουολ Στριτ, παραμένοντας πάντως στο Λονδίνο καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της. Αυτό δεν την εμπόδισε, βέβαια, να αναδειχθεί σε ένα από τα αναδυόμενα αστέρια του χρηματο-οικονομικού κλάδου διεθνώς, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της Financial News, που υπογράμμιζε την επιρροή της ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κλάδου. Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται μάλιστα ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού στα γραφεία του Λονδίνου προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο όταν περνούσε, για να μην βρεθούν στο στόχαστρό της.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Λουδιάδη, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και νωρίτερα του επιφανούς οικοτροφείου Τσέτλεχαμ, απεδείχθη πέρα για πέρα αντάξια των προσδοκιών των ανωτέρων της. Τη δεκαετία του ’90, ένας από τους επικεφαλής της κ. Λουδιάδη στον τομέα των παραγώγων αναγνώρισε το ταλέντο της σε ένα από τα πλέον δύσκολα πεδία «μάχης» των αγορών. Από τότε, αναβαθμίστηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος παραγώγων της Goldman Sachs. Γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα από τα υψηλά διευθυντικά στελέχη στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, με ετήσιες αποδοχές που κυμαίνονταν τότε στα 12 εκατ. δολάρια, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Στη μοναδική συνέντευξη που είχε δώσει η κ. Λουδιάδη στη Wall Street Journal προ εξαετίας, όταν ακόμη ήταν επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, είχε δηλώσει ότι είναι κατ’ εξοχήν εργασιομανής, με ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα, το οποίο πάντως περιλάμβανε πάντα ένα διάλειμμα για την αγαπημένη της γιόγκα.
Από το 2005 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος της Rothesay Life, θυγατρικής της Goldman Sachs που ειδικεύεται στον σχεδιασμό συνταξιοδοτικών ταμείων για εταιρείες. Το «swap μακροβιότητας» είναι μάλιστα ένα από τα περίπλοκα προϊόντα παραγώγων που έχει επινοήσει η κ. Λουδιάδη, το οποίο ουσιαστικά αποζημιώνει την εταιρεία όταν ο ασφαλισμένος υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο διαβίωσης.
Οσο για την επίμαχη συμφωνία swap με το ελληνικό Δημόσιο φημολογείται ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για την ίδια, αλλά έκρυβε και μεγάλο ρίσκο. Αφενός απέφερε κέρδη για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία όμως ήταν εκτεθειμένη κατά ένα δισ. δολάρια στην ελληνική αγορά χρέους μέσα από συμβόλαια credit default swaps. Και τότε η αγορά των cds, δηλαδή της ασφάλισης των επενδυτών από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, δεν είχε επεκταθεί σε όγκο συναλλαγών σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, οπότε έκρυβε πολύ περισσότερους κινδύνους από σήμερα.
Καθώς αυτού του είδους τα swap τίθενται έστω και εκ των υστέρων στο μικροσκόπιο των αρχών, κατηγορούμενα ότι συνέβαλαν στην απόκρυψη του πραγματικού χρέους της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τους επενδυτές, ο ρόλος της στον σχεδιασμό και τη σύναψη της συμφωνίας επίσης τίθεται στο στόχαστρο. Τι και αν η ίδια πάντα προτιμούσε το συντομότερο χαϊδευτικό Αντι από το βαπτιστικό της όνομα; Σύμφωνα με αρθρογράφους όπως ο Τίμοθι Γκάρτον Ας της εφημερίδας Guardian, «η Αντιγόνη είχε τελικά ρόλο και σε αυτή την τραγωδία».
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΔ
Οι φωνές για την έλλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης που επιδεινώνουν την κρίση πολλαπλασιάζονται πλέον και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστική η σκληρή κριτική του κ. Απόστολου Κακλαμάνη από το βήμα της Βουλής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Περιμένουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο […] τουλάχιστον από το Νοέμβριο. Θα μας φέρετε νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί εδώ τον Απρίλη και ουσιαστικά θ’ αρχίσει να αποδίδει από το Φθινόπωρο;»
Όταν η Νέα Δημοκρατία, εγκαίρως, είχε επισημάνει τα φαινόμενα αβουλίας και αναβλητικότητας της κυβέρνησης, είχε κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για αντιπολιτευτική υπερβολή.
Σήμερα, πέντε σχεδόν μήνες από τις εκλογές, τα φαινόμενα της ασυνεννοησίας, των αντιφάσεων και της σύγχυσης επιτείνονται και καυτηριάζονται ακόμη και από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ η θέση της χώρας έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, η εικόνα της κυβέρνησης δημιουργεί δυσμενέστερο κλίμα. Άστοχες δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Πάγκαλου για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που στη συνέχεια διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και διχογνωμίες και συγκρούσεις μελών της κυβέρνησης, όπως αυτή μεταξύ της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου και του Υφυπουργού της κ. Πανάρετου, καταδεικνύουν το έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στην όξυνση του πολιτικού κλίματος με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, παρά το γεγονός ότι η τακτική αυτή είναι ζημιογόνος για την εικόνα της χώρας. Ενάντια στην κοινή λογική «κλείνει τα αυτιά» ακόμη και στις αντιρρήσεις μελών της κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα που θα έστελναν προς τα έξω το σωστό μήνυμα και θα είχαν περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αβουλία της οδήγησε τα πράγματα σε σημείο που περιορίζονται οι δυνατότητές μας.
Όμως, ακόμη και τώρα, επιλογές υπάρχουν και η στήριξη σε μέτρα που στοχεύουν στο καλό της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένη.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο ζήτησε την έμπρακτη κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους που θα μπορούσε να εξετάσει η Κομισιόν για να βοηθήσει στην παρούσα φάση την Ελλάδα.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΔ
Οι φωνές για την έλλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης που επιδεινώνουν την κρίση πολλαπλασιάζονται πλέον και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστική η σκληρή κριτική του κ. Απόστολου Κακλαμάνη από το βήμα της Βουλής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Περιμένουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο […] τουλάχιστον από το Νοέμβριο. Θα μας φέρετε νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί εδώ τον Απρίλη και ουσιαστικά θ’ αρχίσει να αποδίδει από το Φθινόπωρο;»
Όταν η Νέα Δημοκρατία, εγκαίρως, είχε επισημάνει τα φαινόμενα αβουλίας και αναβλητικότητας της κυβέρνησης, είχε κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για αντιπολιτευτική υπερβολή.
Σήμερα, πέντε σχεδόν μήνες από τις εκλογές, τα φαινόμενα της ασυνεννοησίας, των αντιφάσεων και της σύγχυσης επιτείνονται και καυτηριάζονται ακόμη και από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ η θέση της χώρας έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, η εικόνα της κυβέρνησης δημιουργεί δυσμενέστερο κλίμα. Άστοχες δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Πάγκαλου για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που στη συνέχεια διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και διχογνωμίες και συγκρούσεις μελών της κυβέρνησης, όπως αυτή μεταξύ της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου και του Υφυπουργού της κ. Πανάρετου, καταδεικνύουν το έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στην όξυνση του πολιτικού κλίματος με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, παρά το γεγονός ότι η τακτική αυτή είναι ζημιογόνος για την εικόνα της χώρας. Ενάντια στην κοινή λογική «κλείνει τα αυτιά» ακόμη και στις αντιρρήσεις μελών της κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα που θα έστελναν προς τα έξω το σωστό μήνυμα και θα είχαν περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αβουλία της οδήγησε τα πράγματα σε σημείο που περιορίζονται οι δυνατότητές μας.
Όμως, ακόμη και τώρα, επιλογές υπάρχουν και η στήριξη σε μέτρα που στοχεύουν στο καλό της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένη.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο ζήτησε την έμπρακτη κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους που θα μπορούσε να εξετάσει η Κομισιόν για να βοηθήσει στην παρούσα φάση την Ελλάδα.
Υιοθέτηση από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προ-στασίας των Καταναλωτών έκθεσης για μεγαλύτερη προστα-σία των Ευρωπαίων καταναλωτών
Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προ-στασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για την προστασία των καταναλω-τών, που έχει ως στόχο την προώθηση μιας πιο ενεργούς πολιτικής για τους καταναλωτές μέσω ενός πίνα-κα αποτελεσμάτων που παρακολουθεί σε ποιά σημεία υστερούν και σε ποιά υπερτερούν οι καταναλωτικές αγορές. Ο εν λόγω πίνακας παρακολουθεί τη λειτουργία των αγορών σε ολόκληρη την οικονομία μέσω πέντε βασικών δεικτών (καταγγελίες, τιμές, ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλαγή παρόχου και ασφά-λεια). Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι τομείς που συνεπάγονται τους μεγαλύτερους κινδύνους δυσλει-τουργίας για τους καταναλωτές, έτσι ώστε να δίνεται η δέουσα προσοχή από την ΕΕ για επίλυση των προ-βλημάτων. Επιπλέον, παρουσιάζει δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την ολοκλή-ρωση της αγοράς λιανικού εμπορίου, καθώς επίσης και στοιχεία για τη συγκριτική αξιολόγηση του εθνικού περιβάλλοντος των καταναλωτών.
Στην τελική διαμόρφωση της έκθεσης, οκτώ τροπολογίες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κ. Πουπάκη, που οι περισσότερες μάλιστα υπερψηφίστηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες, είχαν ως στόχο:
- την εισαγωγή καταναλωτικών θεμάτων στα εθνικά προγράμματα διδακτέας ύλης των κρατών μελών, με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση καταναλωτικής συνείδησης στους νέους,
-την ανάγκη για προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης,
-την παρακολούθηση σε ετήσια βάση των εθνικών αγορών από τα κράτη μέλη προκειμένου να εντοπίσουν αγορές που απογοητεύουν τους καταναλωτές, έτσι ώστε να παράσχουν πλήρη στοιχεία τα οποία θα επι-τρέψουν στην Επιτροπή να παρακολουθεί και να συγκρίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατανα-λωτές στην εσωτερική αγορά,
-τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα στοιχεία του δείκτη για τις τιμές με σκοπό την τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών,
-την ενίσχυση της ασφάλειας των καταναλωτών, προτρέποντας τα κράτη μέλη σε μια συστηματική συλ-λογή και καταγραφή ατυχημάτων ή τραυματισμών μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων.
Τέλος, με σχετική του τροπολογία, προβάλλοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της θέσπισης ενός ειδικού Συνηγόρου του Καταναλωτή ως συμβουλευτικού θεσμού στο πλευρό των πολιτών.
Στην τελική διαμόρφωση της έκθεσης, οκτώ τροπολογίες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κ. Πουπάκη, που οι περισσότερες μάλιστα υπερψηφίστηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες, είχαν ως στόχο:
- την εισαγωγή καταναλωτικών θεμάτων στα εθνικά προγράμματα διδακτέας ύλης των κρατών μελών, με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση καταναλωτικής συνείδησης στους νέους,
-την ανάγκη για προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης,
-την παρακολούθηση σε ετήσια βάση των εθνικών αγορών από τα κράτη μέλη προκειμένου να εντοπίσουν αγορές που απογοητεύουν τους καταναλωτές, έτσι ώστε να παράσχουν πλήρη στοιχεία τα οποία θα επι-τρέψουν στην Επιτροπή να παρακολουθεί και να συγκρίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατανα-λωτές στην εσωτερική αγορά,
-τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα στοιχεία του δείκτη για τις τιμές με σκοπό την τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών,
-την ενίσχυση της ασφάλειας των καταναλωτών, προτρέποντας τα κράτη μέλη σε μια συστηματική συλ-λογή και καταγραφή ατυχημάτων ή τραυματισμών μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων.
Τέλος, με σχετική του τροπολογία, προβάλλοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της θέσπισης ενός ειδικού Συνηγόρου του Καταναλωτή ως συμβουλευτικού θεσμού στο πλευρό των πολιτών.
"Όσο η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί, η απόσταση που την χωρίζει από την Ευρώπη θα παραμένει"
Το θέμα της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την ανάγκη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και την απόσταση που χωρίζει ακόμα την Τουρκία από τη δομή λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού κράτους ειδικά όσον αφορά στις σχέσεις στρατού-κράτους έθεσε, μεταξύ άλλων, ο ευρω-βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της 63ης Διάσκεψης της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχόλιο του κ. Yakis ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη προτεραιότητα για την Τουρκία όσο γενικά εκτιμάται, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι "η παρουσία 40.000 στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο δηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Αν παρόλα αυτά ισχύει αυτό που λέει ο κ. Yakis, τότε είναι λογικό να περιμένουμε ότι ο κατοχικός στρατός θα μειωθεί σημαντικά και άμεσα".
Μιλώντας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι απαιτείται πλήρης και πιστή εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και ολοκλήρωση της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΕΕ. Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντική πολιτική εκ-κρεμότητα. "Χωρίς πρόοδο σε αυτό, η Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει σε απελευθέρωση του καθεστώ-τος της βίζας".
Απευθυνόμενος στον νέο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Φούλε και τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Εργκιν, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι καθαρό. "Η ΕΕ πρέπει να είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη. Ούτε να κλείνει τα μάτια στην μη ανταπόκριση της Τουρκίας, ούτε να της στερεί το όραμα και το κίνητρο της ένταξης".
Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σε δύο όμως χρειάζεται να γίνουν άμεσα ακόμα μεγαλύτερα βήματα προόδου: στις σχέσεις στρατού-πολιτικής εξουσίας και στις σχέσεις κράτους-ΜΜΕ. "Ο θεσμικός-παρεμβατικός ρόλος του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας είναι ασύμβατος και ξένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα". Στη συνέχεια, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τον όμιλο Ντογκάν, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης αρχή για τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Δεν μπορεί η Τουρκία να μην αντιμετωπίζει τη λογοκρισία που ασκείται από κρατικούς φορείς στα ΜΜΕ και τον Τύπο". "Όσο η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί, η απόσταση που την χωρίζει από την Ευρώπη, θα παραμένει ".
Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχόλιο του κ. Yakis ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη προτεραιότητα για την Τουρκία όσο γενικά εκτιμάται, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι "η παρουσία 40.000 στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο δηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Αν παρόλα αυτά ισχύει αυτό που λέει ο κ. Yakis, τότε είναι λογικό να περιμένουμε ότι ο κατοχικός στρατός θα μειωθεί σημαντικά και άμεσα".
Μιλώντας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι απαιτείται πλήρης και πιστή εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και ολοκλήρωση της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΕΕ. Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντική πολιτική εκ-κρεμότητα. "Χωρίς πρόοδο σε αυτό, η Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει σε απελευθέρωση του καθεστώ-τος της βίζας".
Απευθυνόμενος στον νέο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Φούλε και τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Εργκιν, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι καθαρό. "Η ΕΕ πρέπει να είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη. Ούτε να κλείνει τα μάτια στην μη ανταπόκριση της Τουρκίας, ούτε να της στερεί το όραμα και το κίνητρο της ένταξης".
Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σε δύο όμως χρειάζεται να γίνουν άμεσα ακόμα μεγαλύτερα βήματα προόδου: στις σχέσεις στρατού-πολιτικής εξουσίας και στις σχέσεις κράτους-ΜΜΕ. "Ο θεσμικός-παρεμβατικός ρόλος του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας είναι ασύμβατος και ξένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα". Στη συνέχεια, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τον όμιλο Ντογκάν, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης αρχή για τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Δεν μπορεί η Τουρκία να μην αντιμετωπίζει τη λογοκρισία που ασκείται από κρατικούς φορείς στα ΜΜΕ και τον Τύπο". "Όσο η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί, η απόσταση που την χωρίζει από την Ευρώπη, θα παραμένει ".
Η Ελλάδα για πρώτη στη 12η θέση των ακριβότερων κρατών μελών της ΕΕ στην τιμή λιανικής μετά φόρων της απλής αμόλυβδης
Την έλλειψη ελέγχων στην αγορά υγρών καυσίμων μετά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατη-ρηθεί καταγγέλλουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονο-μίας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ.Κωστής Χατζηδάκης και Κωστής Μουσουρούλης.
Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για το φαινόμενο της αισχρο-κέρδειας που παρατηρήθηκε στην αγορά καυσίμων, αφού η κυβέρνηση ανήγγειλε την αύξηση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο να θέσει άμεσα σε ισχύ τη σχετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αποθεματοποίηση καυσίμων από κερδοσκόπους, οι οποίοι αγόρασαν καύσιμα στις τρέχουσες τιμές ενώ τα μεταπώλησαν μετά την επιβολή των νέων αυξημένων τελών.
Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μουσουρούλης καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια των ΚΕ-ΔΑΚ που είναι αρμόδια για τους ελέγχους έχουν μειωθεί στο μισό το τελευταίο διάστημα, με αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο των καυσίμων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Επίσης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι σχεδόν 20 μέρες από την αύξηση του ΕΦΚ μικρό ποσοστό πρατηριούχων έχουν ενημερώσει το Παρατηρητήριο Τιμών υγρών καυσίμων σχετικά με την αλλαγή στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν σωστά και άρα να επιλέξουν το φθηνότερο πρατήριο της περιοχής τους και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε νομοθετήσει σειρά μέτρων για την αγορά των πετρελαιοειδών κατόπιν γνωμο-δοτήσεως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστερεί να εφαρμόσει.
Σημειώνεται ότι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης τα τελευταία χρόνια αύξησης του ΕΦΚ, είναι η Ελλάδα για πρώτη φορά να βρίσκεται στη 12η θέση των ακριβότερων κρατών μελών της ΕΕ στην τιμή λιανικής μετά φόρων της απλής αμόλυβδης, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η 8η φθηνότερη στη ΕΕ των 27, παρά την αύξηση του ΕΦΚ τον Ιούλιο του 2009.
Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για το φαινόμενο της αισχρο-κέρδειας που παρατηρήθηκε στην αγορά καυσίμων, αφού η κυβέρνηση ανήγγειλε την αύξηση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο να θέσει άμεσα σε ισχύ τη σχετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αποθεματοποίηση καυσίμων από κερδοσκόπους, οι οποίοι αγόρασαν καύσιμα στις τρέχουσες τιμές ενώ τα μεταπώλησαν μετά την επιβολή των νέων αυξημένων τελών.
Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μουσουρούλης καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια των ΚΕ-ΔΑΚ που είναι αρμόδια για τους ελέγχους έχουν μειωθεί στο μισό το τελευταίο διάστημα, με αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο των καυσίμων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Επίσης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι σχεδόν 20 μέρες από την αύξηση του ΕΦΚ μικρό ποσοστό πρατηριούχων έχουν ενημερώσει το Παρατηρητήριο Τιμών υγρών καυσίμων σχετικά με την αλλαγή στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν σωστά και άρα να επιλέξουν το φθηνότερο πρατήριο της περιοχής τους και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε νομοθετήσει σειρά μέτρων για την αγορά των πετρελαιοειδών κατόπιν γνωμο-δοτήσεως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστερεί να εφαρμόσει.
Σημειώνεται ότι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης τα τελευταία χρόνια αύξησης του ΕΦΚ, είναι η Ελλάδα για πρώτη φορά να βρίσκεται στη 12η θέση των ακριβότερων κρατών μελών της ΕΕ στην τιμή λιανικής μετά φόρων της απλής αμόλυβδης, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η 8η φθηνότερη στη ΕΕ των 27, παρά την αύξηση του ΕΦΚ τον Ιούλιο του 2009.
ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 2,3%
Στο 2,3% από 2,6% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε 1% τον Ιανουάριο από 0,9% το Δεκέμβριο , ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,1%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,5% σε 1,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,8%.
Τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Λετονία (-3,3%), την Ιρλανδία (- 2,4%) και την Εσθονία (-1%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (6,2%), τη Ρουμανία (5,2%) και την Πολωνία (3,9%).
Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκαεπτά κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε ένα κράτος μέλος και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.
Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε 1% τον Ιανουάριο από 0,9% το Δεκέμβριο , ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,1%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,5% σε 1,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,8%.
Τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Λετονία (-3,3%), την Ιρλανδία (- 2,4%) και την Εσθονία (-1%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (6,2%), τη Ρουμανία (5,2%) και την Πολωνία (3,9%).
Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκαεπτά κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε ένα κράτος μέλος και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.
ΟΛΙ ΡΕΝ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, είναι η Κομισιόν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Διευκρίνισε πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα.
Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
«Σε περίπτωση που χρειαστεί και αν υπάρξει σχετικό αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πιθανή βοήθεια», σημείωσε.
Υπογράμμισε, όμως, ότι πρώτος στόχος είναι «να μπει σε λειτουργία» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και προσέθεσε πως «αν χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα».
Επίσης, ο κ. Αλταφά είπε ότι η Κομισιόν έλαβε το βράδυ της Τρίτης νέες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τη συμφωνία swap που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2001 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Ρεν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως θα έρθει τη Δευτέρα.
Στο ενδεχόμενο ευρω-βοήθειας αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φριντέν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση, σημείωσε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη».
Διευκρίνισε πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα.
Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
«Σε περίπτωση που χρειαστεί και αν υπάρξει σχετικό αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πιθανή βοήθεια», σημείωσε.
Υπογράμμισε, όμως, ότι πρώτος στόχος είναι «να μπει σε λειτουργία» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και προσέθεσε πως «αν χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα».
Επίσης, ο κ. Αλταφά είπε ότι η Κομισιόν έλαβε το βράδυ της Τρίτης νέες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τη συμφωνία swap που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2001 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Ρεν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως θα έρθει τη Δευτέρα.
Στο ενδεχόμενο ευρω-βοήθειας αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φριντέν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση, σημείωσε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη».
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΑΞΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ
Σε νέα απεργία προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί την Τρίτη και Τετάρτη μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η οποία τάσσεται κατά του λογιστικού προσδιορισμού και της τήρησης βιβλίων και στοιχείων εσόδων και εξόδων, που προωθείται έναντι του συστήματος της τεκμαρτής φορολόγησης.
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Γραμμή Ζωής σας προσκαλεί στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 2 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24), εν όψει της εκδήλωσης για τη σύσταση της Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία (Σάββατο, 6 Μαρτίου, στάση Μετρό Σύνταγμα).
Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) στη χώρα μας, καθώς και για τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει η Γραμμή Ζωής ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Ευελπιστούμε στην παρουσία σας, η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα αιμοδοσίας, αλλά και προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.
Με εκτίμηση,
Κων/νος Ταγκούλης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Γραμμή Ζωής
Υπάρχουν 2.500.000 λόγοι για να βοηθήσεις!
Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο
Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι
Κοδράτου 4, 10437, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210-6917125, 210-6990885,
Φαξ: 210-5246208
Κιν: 6947762743
Email: communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr
http://lifelinehellas.blogspot.com
Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) στη χώρα μας, καθώς και για τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει η Γραμμή Ζωής ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Ευελπιστούμε στην παρουσία σας, η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα αιμοδοσίας, αλλά και προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.
Με εκτίμηση,
Κων/νος Ταγκούλης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Γραμμή Ζωής
Υπάρχουν 2.500.000 λόγοι για να βοηθήσεις!
Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο
Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι
Κοδράτου 4, 10437, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210-6917125, 210-6990885,
Φαξ: 210-5246208
Κιν: 6947762743
Email: communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr
http://lifelinehellas.blogspot.com
Ζητείται επειγόντως πολιτική !
Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία από την έκρηξη της βίας και της εγκληματικότητας, ενώ τα καθημερινά περιστατικά πρωτοφανούς αγριότητας αναδεικνύουν την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ανακόψουν την πορεία της κατάστασης. Μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι ηλικιωμένοι, υφίσταται με τον πιο οδυνηρό τρόπο την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα, η οποία – όπως επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για το 2009 – έχει αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα!
Την ίδια ώρα, με τους χειρότερους οιωνούς για την τρίτη ηλικία έχει μπει το 2010. Την περασμένη Παρασκευή (29/01/10), άγνωστος δράστης έφτασε στο σημείο να βιάσει 95χρονη σε χωριό του δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια. Οι κάτοικοι του χωριού κλειδώνονται στα σπίτια τους από νωρίς και καταγγέλουν πως δεν υπάρχει αστυνόμευση, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τους αλλοδαπούς που εργάζονται σε χωράφια της περιοχής. Μόλις δύο μέρες πριν, τρία άτομα ξυλοκόπησαν 97χρονο στο σπίτι του για να του πάρουν τα λιγοστά χρήματα που είχε.
Στην Αγριλίτσα Λυρκείας του Νομού Αργολίδας, μια 80χρονη ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, η δε οικία της είχε ίχνη διάρρηξης. Στο Βόλο μία ακόμα ογδονταπεντάχρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα όπου διέμενε μόνη της. Τη γιαγιά εντόπισαν οι γείτονες που ανησύχησαν επειδή είχε δύο ημέρες να δώσει σημεία ζωής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κακοποιοί ξυλοκοπούν άγρια τους ηλικιωμένους για να τους αποσπάσουν μικρά χρηματικά ποσά, της τάξης ακόμη και των 50 ευρώ. Ένας από τους ηλικιωμένους αυτούς, 84 ετών, έμεινε αναίσθητος μέσα στο σπίτι του για οκτώ ολόκληρες ώρες πριν τον εντοπίσουν συγγενείς του.
Όπως εμφατικά έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής Γεράσιμος Κουρούκλης «Αυτά τα περιστατικά κακοποίησης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ηλικιωμένοι είχαν το κόκκινο κουμπί… Το σίγουρο είναι ότι οι κοινωνικοί μας λειτουργοί και οι εθελοντές μας θα είχαν κατορθώσει να ειδοποιήσουν τους συγγενείς, τους γείτονες και την αστυνομία ή άλλους φορείς νωρίτερα. Έχουμε θέσει ως στόχο για το 2010 να αποκτήσουν το κόκκινο κουμπί 2.500 ηλικιωμένοι ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά κακοποίησης, κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης και να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η οικονομική υποστήριξη όλων όσων μπορούν, μέσω του προγράμματος Υιοθεσία Ηλικιωμένων, θα μας δώσει την δυνατότητα να επιτύχουμε το στόχο μας».
Ο Μανώλης Μπούρας, Κοινωνικός Λειτουργός της Οργάνωσης, σημειώνει ότι: «Η κακοποίηση των ηλικιωμένων αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως γεγονός από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυστυχώς μέχρι σήμερα τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανεπαρκή, ενώ στην πράξη, συχνά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η κακοποίηση. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θύματα της κακοποίησης, είτε ντρέπονται είτε φοβούνται να το δηλώσουν. Πολλές φορές κατηγορούν τους εαυτούς τους ή ακόμη κι αν το πάρουν απόφαση να μιλήσουν δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν και πώς να χειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που κάνουμε ως οργάνωση, τα περιστατικά βιαιοπραγίας κατά ηλικιωμένων με σκοπό κυρίως την ληστεία αυξήθηκαν από 421 το 2008 σε 563 το έτος 2009 (αύξηση 33,73%), ενώ το 2007 καταμετρήθηκαν 387 συμβάντα και 278 το 2006. Στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνονται και οι θάνατοι ηλικιωμένων υπό συνθήκες εγκατάλειψης».
Σημειώσεις προς συντάκτες:
•
Περισσότεροι από 1.000.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, ζουν εντελώς μόνοι (χωρίς συγγενικό περιβάλλον ή μακριά από αυτό).
•
Στην Ευρώπη, βάσει επίσημων στοιχείων, οι γυναίκες είναι αυτές που φαίνεται να δηλώνουν περισσότερο από τους άντρες ότι υπέστησαν κακομεταχείριση {Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2008/C44/24)}. Επίσης οι ηλικιωμένοι είναι δυνατόν να υποστούν κακοποίηση κατά την παροχή φροντίδας είτε κατ' οίκον είτε σε ίδρυμα παροχής φροντίδας. Κατά την παροχή φροντίδας κατ' οίκον, οι διαθέσιμες έρευνες εκτιμούν το ποσοστό των περιπτώσεων άσκησης βίας μεταξύ 5 % και 25% {Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (από την επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαικής Ενωσης (C44/109)}.
•
Η Γραμμή Ζωής είναι η μοναδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται από το 2006 για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ σε ηλικιωμένους 502 συσκευές Τηλεειδοποίησης, με την οικονομική υποστήριξη Χορηγών και Δωρητών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τους 3.000 μόνους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών). Το κόστος της συσκευής ανέρχεται σε 360 ευρώ και καλύπτεται από χορηγίες εταιρειών, ιδρυμάτων, συλλόγων και ιδιωτών.
Με εκτίμηση,
Κων/νος Ταγκούλης
Υπ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ. Επικ: 210 69 17 125, 210 69 90 885
Fax: 210 52 46 208
E-mail: communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr
Την ίδια ώρα, με τους χειρότερους οιωνούς για την τρίτη ηλικία έχει μπει το 2010. Την περασμένη Παρασκευή (29/01/10), άγνωστος δράστης έφτασε στο σημείο να βιάσει 95χρονη σε χωριό του δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια. Οι κάτοικοι του χωριού κλειδώνονται στα σπίτια τους από νωρίς και καταγγέλουν πως δεν υπάρχει αστυνόμευση, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τους αλλοδαπούς που εργάζονται σε χωράφια της περιοχής. Μόλις δύο μέρες πριν, τρία άτομα ξυλοκόπησαν 97χρονο στο σπίτι του για να του πάρουν τα λιγοστά χρήματα που είχε.
Στην Αγριλίτσα Λυρκείας του Νομού Αργολίδας, μια 80χρονη ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, η δε οικία της είχε ίχνη διάρρηξης. Στο Βόλο μία ακόμα ογδονταπεντάχρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα όπου διέμενε μόνη της. Τη γιαγιά εντόπισαν οι γείτονες που ανησύχησαν επειδή είχε δύο ημέρες να δώσει σημεία ζωής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κακοποιοί ξυλοκοπούν άγρια τους ηλικιωμένους για να τους αποσπάσουν μικρά χρηματικά ποσά, της τάξης ακόμη και των 50 ευρώ. Ένας από τους ηλικιωμένους αυτούς, 84 ετών, έμεινε αναίσθητος μέσα στο σπίτι του για οκτώ ολόκληρες ώρες πριν τον εντοπίσουν συγγενείς του.
Όπως εμφατικά έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής Γεράσιμος Κουρούκλης «Αυτά τα περιστατικά κακοποίησης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ηλικιωμένοι είχαν το κόκκινο κουμπί… Το σίγουρο είναι ότι οι κοινωνικοί μας λειτουργοί και οι εθελοντές μας θα είχαν κατορθώσει να ειδοποιήσουν τους συγγενείς, τους γείτονες και την αστυνομία ή άλλους φορείς νωρίτερα. Έχουμε θέσει ως στόχο για το 2010 να αποκτήσουν το κόκκινο κουμπί 2.500 ηλικιωμένοι ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά κακοποίησης, κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης και να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η οικονομική υποστήριξη όλων όσων μπορούν, μέσω του προγράμματος Υιοθεσία Ηλικιωμένων, θα μας δώσει την δυνατότητα να επιτύχουμε το στόχο μας».
Ο Μανώλης Μπούρας, Κοινωνικός Λειτουργός της Οργάνωσης, σημειώνει ότι: «Η κακοποίηση των ηλικιωμένων αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως γεγονός από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυστυχώς μέχρι σήμερα τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανεπαρκή, ενώ στην πράξη, συχνά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η κακοποίηση. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θύματα της κακοποίησης, είτε ντρέπονται είτε φοβούνται να το δηλώσουν. Πολλές φορές κατηγορούν τους εαυτούς τους ή ακόμη κι αν το πάρουν απόφαση να μιλήσουν δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν και πώς να χειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που κάνουμε ως οργάνωση, τα περιστατικά βιαιοπραγίας κατά ηλικιωμένων με σκοπό κυρίως την ληστεία αυξήθηκαν από 421 το 2008 σε 563 το έτος 2009 (αύξηση 33,73%), ενώ το 2007 καταμετρήθηκαν 387 συμβάντα και 278 το 2006. Στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνονται και οι θάνατοι ηλικιωμένων υπό συνθήκες εγκατάλειψης».
Σημειώσεις προς συντάκτες:
•
Περισσότεροι από 1.000.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, ζουν εντελώς μόνοι (χωρίς συγγενικό περιβάλλον ή μακριά από αυτό).
•
Στην Ευρώπη, βάσει επίσημων στοιχείων, οι γυναίκες είναι αυτές που φαίνεται να δηλώνουν περισσότερο από τους άντρες ότι υπέστησαν κακομεταχείριση {Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2008/C44/24)}. Επίσης οι ηλικιωμένοι είναι δυνατόν να υποστούν κακοποίηση κατά την παροχή φροντίδας είτε κατ' οίκον είτε σε ίδρυμα παροχής φροντίδας. Κατά την παροχή φροντίδας κατ' οίκον, οι διαθέσιμες έρευνες εκτιμούν το ποσοστό των περιπτώσεων άσκησης βίας μεταξύ 5 % και 25% {Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (από την επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαικής Ενωσης (C44/109)}.
•
Η Γραμμή Ζωής είναι η μοναδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται από το 2006 για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ σε ηλικιωμένους 502 συσκευές Τηλεειδοποίησης, με την οικονομική υποστήριξη Χορηγών και Δωρητών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τους 3.000 μόνους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών). Το κόστος της συσκευής ανέρχεται σε 360 ευρώ και καλύπτεται από χορηγίες εταιρειών, ιδρυμάτων, συλλόγων και ιδιωτών.
Με εκτίμηση,
Κων/νος Ταγκούλης
Υπ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ. Επικ: 210 69 17 125, 210 69 90 885
Fax: 210 52 46 208
E-mail: communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Γραμμή Ζωής και η Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, σας ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους με σκοπό τη δημιουργία, σε πανελλαδικό επίπεδο, μίας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) αριθμεί 2.500.000 ανθρώπους στην Ελλάδα. Η Γραμμή Ζωής, ανταποκρινόμενη στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της τρίτης ηλικίας, πέραν των δωρεάν υπηρεσιών Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι (βλ. κόκκινο κουμπί), επεκτείνει την αφιλοκερδή προσφορά της και στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η αιμοδοσία διαρκεί μόλις δέκα λεπτά της ώρας και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δώρο ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι κάποια στιγμή της ζωής τους θα χρειαστούν λίγο από το αίμα των συνανθρώπων τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Λαμβάνοντας υπόψιν:
•
την “απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την εθελοντική προσφορά αίματος”, την οποία επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαπας, και η οποία πλήττει τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά και ηλικιωμένους).
•
το γεγονός ότι οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες (τροχαία, μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι κ.α. – κατανάλωση άνω των 600.000 μονάδων ετησίως) και ότι το ποσοστό των αιμοδοτών αντιστοιχεί μετά βίας στο 6% του πληθυσμού.
•
ότι δεν έχει εκλείψει το φαινόμενο της αγοράς αίματος και ότι τους καλοκαιρινούς μήνες εισάγουμε αίμα από το εξωτερικό.
•
ότι άνω του 50% των αναγκών σε αίμα καλύπτονται από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, μολονότι στη βιβλιογραφία αναφέρεται από αιματολόγους ότι δεν πρέπει οι συγγενείς λόγω σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας να αιμοδοτούν,
η Γραμμή Ζωής θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, ως μία πράξη ανθρωπιάς και στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ως εκ τούτου, με τη συνδρομή της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, η Γραμμή Ζωής θα πραγματοποιήσει στις 6 Μαρτίου στο Σύνταγμα (στάση Μετρό, αίθουσα εκδηλώσεων) μονοήμερη εθελοντική αιμοδοσία για τη σύσταση της Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος υπέρ της Τρίτης Ηλικίας.
Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εθελοντικές αιμοδοσίες σε δήμους και επιχειρήσεις.
Ευελπιστούμε στη διάδοση του μηνύματος και στη στήριξή σας για την προώθηση των δράσεών μας.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
•
Περισσότεροι από 1.000.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, ζουν εντελώς μόνοι (χωρίς συγγενικό περιβάλλον ή μακριά από αυτό).
•
Η Γραμμή Ζωής είναι το μοναδικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται από το 2006 για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ σε ηλικιωμένους 502 συσκευές Τηλεειδοποίησης, με την οικονομική υποστήριξη Χορηγών και Δωρητών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τους 3.000 μόνους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών). Το κόστος της συσκευής ανέρχεται σε 360 ευρώ και καλύπτεται από χορηγίες εταιρειών, ιδρυμάτων, συλλόγων και ιδιωτών.
•
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:
- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε τρεις μήνες.
- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
Φιλικά,
Κων/νος Ταγκούλης
Υπ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ. Επικ: 210 69 17 125, 210 69 90 885
Fax: 210 52 46 208
E-mail: communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των
«ΝΕΩΝ» σελ. 5:
…Π άντως, τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο προσπάθησαν χθες να κατεβάσουν τους τόνους μετά την ένταση που προκάλεσε το προκλητικό και προσβλητικό εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού και τις δηλώσεις Πάγκαλου που ακολούθησαν για τη μη καταβολή αποζημιώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η όξυνση δεν βοηθά, ενώ από τη γερμανική αναφέρθηκε ότι η αναδρομή στο παρελθόν δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει σχέση με την ελληνική κρίση – για τις δικαστικές αποφάσεις για το Δίστομο, δεν ειπώθηκε τίποτε πάντως…. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μαζέψει περίπου 500 εκατ. ευρώ από 26.615 μεγαλοοφειλέτες στην Εφορία. Προτίθεται μάλιστα για να συγκεντρώσει τις οφειλές να βγάλει στο σφυρί πάνω από 100.000 ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους…
Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Ούτε μία ημέρα»
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει ούτε μία ημέρα στην επιβολή των νέων μέτρων για την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης. Η παράταση της αβεβαιότητας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για διαβούλευση ούτε για καθυστερήσεις. Η άμεση κατάθεση και ψήφιση του συνόλου των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ηρεμία εντός και η εμπιστοσύνη εκτός Ελλάδος.
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :
« Ποιόν βλέπουν….εκτός;»
«Φορτσάτος» φαίνεται να έρχεται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, ο επίτροπος Όλι Ρεν. Όλες οι πληροφορίες (αρχής γενομένης από τη σύνοδο της Ε. Ε. της προπερασμένης Πέμπτης) συγκλίνουν στο ότι ο κ. Ρεν-αλλά και οι εταίροι- επιμένουν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης στα υπουργεία οικονομικού ενδιαφέροντος. Αυτός ο κοινοτικός «όρος» φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συζητείται στους διαδρόμους του Μαξίμου και παίρνει τη μορφή της «κολοκυθιάς». Ποιος φεύγει; Παπακωνσταντίνου ή Κατσέλη; Μάλλον το δεύτερο….. ****** ! Τώρα που θα πάει ο Γιώργος στον Ομπάμα, μήπως μας προκύψει κανένα δανειάκι, από αυτά που δίνουν οι Κινέζοι στους Αμερικανούς; Και δολάρια παίρνουμε!!!!!
Από τη στήλη «ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 5 με τίτλο :
«Καλή σας απόλαυση!»
Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο αυστραλιανό ABC, χωρίς σχόλια: «Όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους πιο υγιεινούς τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε να θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε». Καλή σας όρεξη, ή μάλλον «καλή σας απόλαυση», όπως λένε τώρα στα εστιατόρια τα ευγενικά γκαρσόνια….
Από την 3η σελίδα του
«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :
«ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ»
Μέρες τώρα ακούμε για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Βεβαίως, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν καταλάβει ακόμη ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Εν πάση περιπτώσει, επειδή γίνεται πολύς λόγος για τον 14ο μισθό, ας επαναλάβουμε ότι οι Ευρωπαίοι ουδόλως ενδιαφέρονται αν οι Έλληνες εργαζόμενοι λαμβάνουν 14, 16 ή 18 μισθούς. Αυτό που ζητάνε είναι δραστική περικοπή δαπανών. Όπερ σημαίνει ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει, φέρ’ ειπείν, σε νέα περικοπή των επιδομάτων, ελάχιστη σημασία θα έχει για την τσέπη του εργαζόμενου το ότι ο 14ος μισθός θα μείνει αλώβητος.
«ΝΕΩΝ» σελ. 5:
…Π άντως, τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο προσπάθησαν χθες να κατεβάσουν τους τόνους μετά την ένταση που προκάλεσε το προκλητικό και προσβλητικό εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού και τις δηλώσεις Πάγκαλου που ακολούθησαν για τη μη καταβολή αποζημιώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η όξυνση δεν βοηθά, ενώ από τη γερμανική αναφέρθηκε ότι η αναδρομή στο παρελθόν δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει σχέση με την ελληνική κρίση – για τις δικαστικές αποφάσεις για το Δίστομο, δεν ειπώθηκε τίποτε πάντως…. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μαζέψει περίπου 500 εκατ. ευρώ από 26.615 μεγαλοοφειλέτες στην Εφορία. Προτίθεται μάλιστα για να συγκεντρώσει τις οφειλές να βγάλει στο σφυρί πάνω από 100.000 ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους…
Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Ούτε μία ημέρα»
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει ούτε μία ημέρα στην επιβολή των νέων μέτρων για την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης. Η παράταση της αβεβαιότητας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για διαβούλευση ούτε για καθυστερήσεις. Η άμεση κατάθεση και ψήφιση του συνόλου των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ηρεμία εντός και η εμπιστοσύνη εκτός Ελλάδος.
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :
« Ποιόν βλέπουν….εκτός;»
«Φορτσάτος» φαίνεται να έρχεται στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, ο επίτροπος Όλι Ρεν. Όλες οι πληροφορίες (αρχής γενομένης από τη σύνοδο της Ε. Ε. της προπερασμένης Πέμπτης) συγκλίνουν στο ότι ο κ. Ρεν-αλλά και οι εταίροι- επιμένουν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης στα υπουργεία οικονομικού ενδιαφέροντος. Αυτός ο κοινοτικός «όρος» φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συζητείται στους διαδρόμους του Μαξίμου και παίρνει τη μορφή της «κολοκυθιάς». Ποιος φεύγει; Παπακωνσταντίνου ή Κατσέλη; Μάλλον το δεύτερο….. ****** ! Τώρα που θα πάει ο Γιώργος στον Ομπάμα, μήπως μας προκύψει κανένα δανειάκι, από αυτά που δίνουν οι Κινέζοι στους Αμερικανούς; Και δολάρια παίρνουμε!!!!!
Από τη στήλη «ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 5 με τίτλο :
«Καλή σας απόλαυση!»
Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο αυστραλιανό ABC, χωρίς σχόλια: «Όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους πιο υγιεινούς τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε να θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε». Καλή σας όρεξη, ή μάλλον «καλή σας απόλαυση», όπως λένε τώρα στα εστιατόρια τα ευγενικά γκαρσόνια….
Από την 3η σελίδα του
«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :
«ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ»
Μέρες τώρα ακούμε για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Βεβαίως, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν καταλάβει ακόμη ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Εν πάση περιπτώσει, επειδή γίνεται πολύς λόγος για τον 14ο μισθό, ας επαναλάβουμε ότι οι Ευρωπαίοι ουδόλως ενδιαφέρονται αν οι Έλληνες εργαζόμενοι λαμβάνουν 14, 16 ή 18 μισθούς. Αυτό που ζητάνε είναι δραστική περικοπή δαπανών. Όπερ σημαίνει ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει, φέρ’ ειπείν, σε νέα περικοπή των επιδομάτων, ελάχιστη σημασία θα έχει για την τσέπη του εργαζόμενου το ότι ο 14ος μισθός θα μείνει αλώβητος.
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Κατ εντολή των Βρυξελλών – Και άλλα σκληρά μέτρα για εργασιακά – συντάξεις- Τι ζήτησαν οι επιτηρητές από τον Ανδρ. Λοβέρδο•Σε συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο – Πραγματική και όχι θεωρητική στήριξη ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς – «Θα δείξουμε αλληλεγγύη για το καλό της Ευρωζώνης» ήταν η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν•Προειδοποίηση Ντόρας από τη Βουλή – Εθνικά επιζήμια η πασοκική Εξεταστική
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ •Σύνταξη στα 67!..- και απελευθέρωση απολύσεων… - Νέα μέτρα – φωτιά κόστους 4,8 δις ευρώ απαιτούν οι ελεγκτές•Εκστρατεία Σαμαρά στην Ευρώπη –Πρότεινε στον Μπαρόζο συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας•Κυβερνητική θέση – Ανοιχτό παραμένει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων – Η Γερμανία όμως υποστηρίζει ότι το ζήτημα έληξε το 1960
ΑΥΓΗ •Ζητήστε πίσω το κατοχικό δάνειο – Έκκληση του Εθνικού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών•Τα δίνουν όλα εκλιπαρώντας στήριξη (κυβέρνηση)- Η Τρόικα ζήτησε και πήρε νέα μέτρα 5 δις ευρώ•»Σφήνα» Ομπάμα –Καλεί Παπανδρέου (για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας…)
ΑΥΡΙΑΝΗ •Ν αγιάσει το στόμα σου – Μπράβο Πάγκαλε για τις ρουκέτες εναντίον των Γερμανών•Πιο σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό – Ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον Λοβέρδο•Τελεσίγραφο Ομπάμα στον Γιώργο για Σκοπιανό, Αιγαίο και Κυπριακό – Πρόσκληση –παγίδα στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί στις 9 Μαρτίου τον Λευκό Οίκο
ΒΗΜΑ •Κατασχέσεις σπιτιών για χρέη στην Εφορία – Και διασταυρώσεις σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό•Ελλάδα – Γερμανία – Η Αφροδίτη της Μήλου μας έφερε πιο…κοντά•Ομπάμα προσκαλεί Γιώργο
ΒΡΑΔΥΝΗ •Πιο σκληρά μέτρα ζητούν οι ελεγκτές – Σύνταξη στα 67 και απελευθέρωση απολύσεων•Σαμαράς προς Μπαρόζο:- Η επίθεση στην Ελλάδα, επίθεση στο ευρώ•Κερδοσκόποι – Νέες επιθέσεις
ΕΘΝΟΣ •Άγριο παζάρι για 14ο μισθό και επιδόματα – Έξτρα μέτρα 4,8 δις ευρώ ζήτησε η Τρόικα των ελεγκτών•Αυξήστε τα όρια, μειώστε τις συντάξεις – Συνταγή – σοκ για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά από τις Βρυξέλλες•Μετά το Πάσχα- Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Προκλητικό ασφαλιστικό ρουσφέτι της Κυβέρνησης – Τα κορόιδα σύνταξη στα 67, οι δικοί τους στα 45 ή 50 – Προκλητικές δηλώσεις από τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για υποψηφίους συνταξιούχους δύο ταχυτήτων•Τέσσερα καυτά ερωτήματα Σαμαρά προς τον Μπαρόζο – Για την πολιτική και Οικονομική στήριξη της Ελλάδος από την Ε. Ε.•Πότε σκάνε τα «κανόνια» της χρεοκοπίας σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και ΟΓΑ- Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Φοβάται τη Μέρκελ και αδειάζει τον Πάγκαλο – Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατακεραυνώνει τους Γερμανούς ενώ ο Πεταλωτής τον αφήνει ακάλυπτο και συντονίζεται με τον…Γερμανό ομόλογό του•Συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Μπαρόζο – Κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ ο Σαμαράς•Ο Κακλαμάνης αποδομεί τον υπουργό Οικονομικών – Σκληρή κριτική για την αδράνειά του να πάρει μέτρα –
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Μέτρα – σοκ με τσεκούρι 5 δις ευρώ – Έρχονται – μαζί με Όλι Ρεν- με προσδοκίες στήριξης από την Ε. Ε.•Κοστούμι για σύνταξη στα 67 και απολύσεις – Ζητούν οι επιτηρητές•»Δεν έχει άλλη τρύπα το ζωνάρι»- Απεργία – μήνυμα σε Βρυξέλες, κυβέρνηση και εργοδότες
ΕΣΤΙΑ •Καταντήσαμε «ευρω-επαίτες»- Τρεις δεκαετίες μετά την ένταξη στην ΕΟΚ•Οι δηλώσεις Μέρκελ για ευρώ - Ελλάδα•Οι γερμανικές αποζημιώσεις
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Η Κομισιόν δεν επείσθη και πιέζει για τον 14ο μισθό –Για εξοικονόμηση 4,8 δις ευρώ•Επιτήρηση στη Ελλάδα και για International Baccalaureate –Λόγω διαρροών το 2009•Επιλέγονται χαμηλοί τόνοι με τη Γερμανία – Μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου, η κυβέρνηση επιθυμεί άμβλυνση του συγκρουσιακού κλίματος
ΤΑ ΝΕΑ •Στο σφυρί 103.290 σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο – Έφοδος της Εφορίας για 500 εκατομμύρια ευρώ•Νευρική κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις – (Πάγκαλος –Μέρκελ)- Αλλά η Μέρκελ δηλώνει ευγνώμων για τον Γιώργο•Ομπάμα καλεί Παπανδρέου
Η ΧΩΡΑ•Έκρηξη Πάγκαλου στο BBC για τις πολεμικές αποζημιώσεις – «Οι Γερμανοί κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία»•Συνάντηση του Προέδρου της Ν. Δ. με Μπαρόζο στις Βρυξέλλες – Πολιτική στήριξη από την Ευρώπη για να ηρεμήσουν οι αγορές ζητά ο Αντώνης Σαμαράς•Στον δρόμο 35.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου – Μαχαίρι σε 1.800 Δημοτικές Επιχειρήσεις έως τον Μάιο
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ •Σύνταξη στα 67!..- και απελευθέρωση απολύσεων… - Νέα μέτρα – φωτιά κόστους 4,8 δις ευρώ απαιτούν οι ελεγκτές•Εκστρατεία Σαμαρά στην Ευρώπη –Πρότεινε στον Μπαρόζο συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας•Κυβερνητική θέση – Ανοιχτό παραμένει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων – Η Γερμανία όμως υποστηρίζει ότι το ζήτημα έληξε το 1960
ΑΥΓΗ •Ζητήστε πίσω το κατοχικό δάνειο – Έκκληση του Εθνικού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών•Τα δίνουν όλα εκλιπαρώντας στήριξη (κυβέρνηση)- Η Τρόικα ζήτησε και πήρε νέα μέτρα 5 δις ευρώ•»Σφήνα» Ομπάμα –Καλεί Παπανδρέου (για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας…)
ΑΥΡΙΑΝΗ •Ν αγιάσει το στόμα σου – Μπράβο Πάγκαλε για τις ρουκέτες εναντίον των Γερμανών•Πιο σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό – Ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον Λοβέρδο•Τελεσίγραφο Ομπάμα στον Γιώργο για Σκοπιανό, Αιγαίο και Κυπριακό – Πρόσκληση –παγίδα στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί στις 9 Μαρτίου τον Λευκό Οίκο
ΒΗΜΑ •Κατασχέσεις σπιτιών για χρέη στην Εφορία – Και διασταυρώσεις σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό•Ελλάδα – Γερμανία – Η Αφροδίτη της Μήλου μας έφερε πιο…κοντά•Ομπάμα προσκαλεί Γιώργο
ΒΡΑΔΥΝΗ •Πιο σκληρά μέτρα ζητούν οι ελεγκτές – Σύνταξη στα 67 και απελευθέρωση απολύσεων•Σαμαράς προς Μπαρόζο:- Η επίθεση στην Ελλάδα, επίθεση στο ευρώ•Κερδοσκόποι – Νέες επιθέσεις
ΕΘΝΟΣ •Άγριο παζάρι για 14ο μισθό και επιδόματα – Έξτρα μέτρα 4,8 δις ευρώ ζήτησε η Τρόικα των ελεγκτών•Αυξήστε τα όρια, μειώστε τις συντάξεις – Συνταγή – σοκ για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά από τις Βρυξέλλες•Μετά το Πάσχα- Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Προκλητικό ασφαλιστικό ρουσφέτι της Κυβέρνησης – Τα κορόιδα σύνταξη στα 67, οι δικοί τους στα 45 ή 50 – Προκλητικές δηλώσεις από τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για υποψηφίους συνταξιούχους δύο ταχυτήτων•Τέσσερα καυτά ερωτήματα Σαμαρά προς τον Μπαρόζο – Για την πολιτική και Οικονομική στήριξη της Ελλάδος από την Ε. Ε.•Πότε σκάνε τα «κανόνια» της χρεοκοπίας σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και ΟΓΑ- Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Φοβάται τη Μέρκελ και αδειάζει τον Πάγκαλο – Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατακεραυνώνει τους Γερμανούς ενώ ο Πεταλωτής τον αφήνει ακάλυπτο και συντονίζεται με τον…Γερμανό ομόλογό του•Συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Μπαρόζο – Κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ ο Σαμαράς•Ο Κακλαμάνης αποδομεί τον υπουργό Οικονομικών – Σκληρή κριτική για την αδράνειά του να πάρει μέτρα –
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Μέτρα – σοκ με τσεκούρι 5 δις ευρώ – Έρχονται – μαζί με Όλι Ρεν- με προσδοκίες στήριξης από την Ε. Ε.•Κοστούμι για σύνταξη στα 67 και απολύσεις – Ζητούν οι επιτηρητές•»Δεν έχει άλλη τρύπα το ζωνάρι»- Απεργία – μήνυμα σε Βρυξέλες, κυβέρνηση και εργοδότες
ΕΣΤΙΑ •Καταντήσαμε «ευρω-επαίτες»- Τρεις δεκαετίες μετά την ένταξη στην ΕΟΚ•Οι δηλώσεις Μέρκελ για ευρώ - Ελλάδα•Οι γερμανικές αποζημιώσεις
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Η Κομισιόν δεν επείσθη και πιέζει για τον 14ο μισθό –Για εξοικονόμηση 4,8 δις ευρώ•Επιτήρηση στη Ελλάδα και για International Baccalaureate –Λόγω διαρροών το 2009•Επιλέγονται χαμηλοί τόνοι με τη Γερμανία – Μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου, η κυβέρνηση επιθυμεί άμβλυνση του συγκρουσιακού κλίματος
ΤΑ ΝΕΑ •Στο σφυρί 103.290 σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο – Έφοδος της Εφορίας για 500 εκατομμύρια ευρώ•Νευρική κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις – (Πάγκαλος –Μέρκελ)- Αλλά η Μέρκελ δηλώνει ευγνώμων για τον Γιώργο•Ομπάμα καλεί Παπανδρέου
Η ΧΩΡΑ•Έκρηξη Πάγκαλου στο BBC για τις πολεμικές αποζημιώσεις – «Οι Γερμανοί κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία»•Συνάντηση του Προέδρου της Ν. Δ. με Μπαρόζο στις Βρυξέλλες – Πολιτική στήριξη από την Ευρώπη για να ηρεμήσουν οι αγορές ζητά ο Αντώνης Σαμαράς•Στον δρόμο 35.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου – Μαχαίρι σε 1.800 Δημοτικές Επιχειρήσεις έως τον Μάιο
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ' ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ e-αυτοδιοίκηση
Εν ονόματι του Καλλικράτη, ο …. κύβος ερρίφθη και τα διοικητικά όρια του υπό συγκρότηση ενιαίου Δήμου, από τον προσεχή Νοέμβριο, θα εκτείνονται σε όσες περιοχές υπάγονται σήμερα, στην Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα. Τα Γλυκά Νερά συνενώνονται με την Παιανία με το σκεπτικό ότι «η διοικητική ένταξη μιας τέταρτης πόλης στο σχήμα Παλλήνης, Γέρακα & Ανθούσας θα δημιουργούσε πραγματικό πληθυσμιακό ιστό άνω των 70.000 πολιτών κι αυτό, όπως διατείνονται οι «εμπνευστές» του «Καλλικράτη», «δεν εξυπηρετεί το ευδόκιμο φιλοσοφίας της διοικητικής μεταρρύθμισης.»
Αυτά είναι –εκτός απροόπτου- τα νέα στοιχεία που …. συναρμολογούν το μάλλον διαμορφωμένο πάζλ διοικητικής συνένωσης των πόλεων μας, είναι έγκυρα, φέρονται ως οριστικά και αναμένεται να επικυρωθούν περί τα μέσα του προσεχούς Μαΐου, οπότε και θα έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο περί διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.
Σε ότι αφορά το Πικέρμι: συνενώνεται με τη Ραφήνα και μάλλον, μπαίνει, έτσι, ένα τέλος στις έντονες διεργασίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα με την «επιμονή» περίπου 2.200 πολιτών που κατοικούν στο Ντράφι και οι οποίοι, με κοινό υπόμνημά τους –το διαχειρίστηκαν και ως «εργαλείο» άσκησης του νόμιμου δικαιώματός τους προκαλώντας έκτακτη σύγκλιση του Κοινοτικού Συμβουλίου- ζητάνε «πάση θυσία» συνένωση του Πικερμίου με τις δύο Κοινότητες της Πεντέλης. (περισσότερα περί Πικερμίου στην συνέχεια)
Ως προς τις όμορες περιοχές, τα υπό διαμόρφωση οριστικά αυτοδιοικητικά σχήματα είναι:
• Σπάτα με Αρτέμιδα (Λούτσα)
• Κορωπί με Μαρκόπουλο
• Νέα Μάκρη με Μαραθώνα και Γραμματικό,
• Βάρη με Βούλα & Βουλιαγμένη
• Κερατέα με Καλύβια, Ανάβυσσο & Κουβαρά
Η είδηση περί οριστικής διαμόρφωσης των νέων διοικητικών σχημάτων διακινήθηκε στις πόλεις μας, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, με ταχύτητα ανέμου, έχει ως αφετηρία της την …. αυθεντικότερη όλων των πηγών, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και εκμαιεύθηκε από θεσμικούς παράγοντες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του, το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου.
Η διακίνηση της είδησης –την οποία, αστραπιαία αναπαρήγαγαν με την …. υπερηφάνεια των καλά πληροφορημένων, υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – υποκίνησε –σύμφωνα με όσα εξίσου αστραπιαία ακολούθησαν- την αρχή αλλεπάλληλων «κλειστών συσκέψεων» από ομάδες στελεχών παρεπιδημούντων σε Παλλήνη και Γέρακα και τα οποία, φιλοδοξούν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση και ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση η ομάδα πολιτών της Παλλήνης που φέρεται να κινητοποιείται τον τελευταίο καιρό υπέρ της προώθησης της υποψηφιότητας του πρ. Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Νίκου Έξαρχου. Εκτιμούν ότι το νέο σχήμα «κλείδωσε» και πως θα πρέπει εμφανώς πλέον να χαραχθεί πολιτική συσπείρωσης πέριξ της υποψηφιότητας του κ. Ν.Έξαρχου με στόχο να αναδειχθεί ως πρόταση της Παλλήνης έναντι της ήδη υπάρχουσας από πλευράς Γέρακα που είναι ο δήμαρχός της κ. Αθανάσιος Ζούτσος. (κατατοπιστικό ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει και τι διαφαίνεται με τις υποψηφιότητες, στο επόμενο φύλλο)
Εν ονόματι του Καλλικράτη, ο …. κύβος ερρίφθη και τα διοικητικά όρια του υπό συγκρότηση ενιαίου Δήμου, από τον προσεχή Νοέμβριο, θα εκτείνονται σε όσες περιοχές υπάγονται σήμερα, στην Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα. Τα Γλυκά Νερά συνενώνονται με την Παιανία με το σκεπτικό ότι «η διοικητική ένταξη μιας τέταρτης πόλης στο σχήμα Παλλήνης, Γέρακα & Ανθούσας θα δημιουργούσε πραγματικό πληθυσμιακό ιστό άνω των 70.000 πολιτών κι αυτό, όπως διατείνονται οι «εμπνευστές» του «Καλλικράτη», «δεν εξυπηρετεί το ευδόκιμο φιλοσοφίας της διοικητικής μεταρρύθμισης.»
Αυτά είναι –εκτός απροόπτου- τα νέα στοιχεία που …. συναρμολογούν το μάλλον διαμορφωμένο πάζλ διοικητικής συνένωσης των πόλεων μας, είναι έγκυρα, φέρονται ως οριστικά και αναμένεται να επικυρωθούν περί τα μέσα του προσεχούς Μαΐου, οπότε και θα έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο περί διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.
Σε ότι αφορά το Πικέρμι: συνενώνεται με τη Ραφήνα και μάλλον, μπαίνει, έτσι, ένα τέλος στις έντονες διεργασίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα με την «επιμονή» περίπου 2.200 πολιτών που κατοικούν στο Ντράφι και οι οποίοι, με κοινό υπόμνημά τους –το διαχειρίστηκαν και ως «εργαλείο» άσκησης του νόμιμου δικαιώματός τους προκαλώντας έκτακτη σύγκλιση του Κοινοτικού Συμβουλίου- ζητάνε «πάση θυσία» συνένωση του Πικερμίου με τις δύο Κοινότητες της Πεντέλης. (περισσότερα περί Πικερμίου στην συνέχεια)
Ως προς τις όμορες περιοχές, τα υπό διαμόρφωση οριστικά αυτοδιοικητικά σχήματα είναι:
• Σπάτα με Αρτέμιδα (Λούτσα)
• Κορωπί με Μαρκόπουλο
• Νέα Μάκρη με Μαραθώνα και Γραμματικό,
• Βάρη με Βούλα & Βουλιαγμένη
• Κερατέα με Καλύβια, Ανάβυσσο & Κουβαρά
Η είδηση περί οριστικής διαμόρφωσης των νέων διοικητικών σχημάτων διακινήθηκε στις πόλεις μας, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, με ταχύτητα ανέμου, έχει ως αφετηρία της την …. αυθεντικότερη όλων των πηγών, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και εκμαιεύθηκε από θεσμικούς παράγοντες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του, το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου.
Η διακίνηση της είδησης –την οποία, αστραπιαία αναπαρήγαγαν με την …. υπερηφάνεια των καλά πληροφορημένων, υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – υποκίνησε –σύμφωνα με όσα εξίσου αστραπιαία ακολούθησαν- την αρχή αλλεπάλληλων «κλειστών συσκέψεων» από ομάδες στελεχών παρεπιδημούντων σε Παλλήνη και Γέρακα και τα οποία, φιλοδοξούν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση και ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση η ομάδα πολιτών της Παλλήνης που φέρεται να κινητοποιείται τον τελευταίο καιρό υπέρ της προώθησης της υποψηφιότητας του πρ. Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Νίκου Έξαρχου. Εκτιμούν ότι το νέο σχήμα «κλείδωσε» και πως θα πρέπει εμφανώς πλέον να χαραχθεί πολιτική συσπείρωσης πέριξ της υποψηφιότητας του κ. Ν.Έξαρχου με στόχο να αναδειχθεί ως πρόταση της Παλλήνης έναντι της ήδη υπάρχουσας από πλευράς Γέρακα που είναι ο δήμαρχός της κ. Αθανάσιος Ζούτσος. (κατατοπιστικό ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει και τι διαφαίνεται με τις υποψηφιότητες, στο επόμενο φύλλο)
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης έχασε 2,82% και βρέθηκε στις 1872,53 μονάδες. Οι συναλλαγές στα 33,1 εκατομμύρια τεμάχια αξίας 175,7 εκατομμύρια ευρώ. ¨ολοι οι δείκτες σημείωσαν πτώση με χειρότερο τον FTSE (μεγάλης κεφαλαιοποίησης) με απώλειες 3,71%.
Η Γερμανία αυτή την ώρα χάνει 1,48%, η Αγγλία 1,21% και η Γαλλία 2,02%.
Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,76%.
ΣΑΜΑΡΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
«Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.
«Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να αποσαφηνίσει την επίσημη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με την τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου από 40.000 Τούρκους στρατιώτες, μετά την πρόσφατη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν έχει εισβάλει σε γειτονικά της κράτη.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε στη διάρκεια κατάθεσής της στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πως «υποστηρίζουμε σθεναρά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Είναι ενθαρρυντικές μερικές από τις εντατικές διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά μένει ακόμη πολύ δρόμος για να διανύσουν».
«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πρέσβη μας, αλλά εικάζω ότι εξέφραζε την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία δεν υιοθετούμε, διότι θέλουμε να δούμε ολόκληρη την κατάσταση στην Κύπρο να επιλύεται, αλλά βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η εκφρασμένη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, όχι της αμερικανικής», τόνισε επίσης η κα Κλίντον.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε στη διάρκεια κατάθεσής της στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πως «υποστηρίζουμε σθεναρά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Είναι ενθαρρυντικές μερικές από τις εντατικές διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά μένει ακόμη πολύ δρόμος για να διανύσουν».
«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πρέσβη μας, αλλά εικάζω ότι εξέφραζε την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία δεν υιοθετούμε, διότι θέλουμε να δούμε ολόκληρη την κατάσταση στην Κύπρο να επιλύεται, αλλά βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η εκφρασμένη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, όχι της αμερικανικής», τόνισε επίσης η κα Κλίντον.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Άννα Διαμαντοπούλου: «Σύγκλιση προσόντων, οδηγεί μεσοπρόθεσμα και σε σύγκλιση μισθών».
Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Πρώτα ο εκπαιδευόμενος, καταρτιζόμενος και ο εργαζόμενος πολίτης»
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τη διά βίου μάθηση επιδιώκει να θέσει σε νέα βάση το θέμα της αναγνώρισης της μάθησης και της πιστοποίησης των προσόντων που αποκτά ο πολίτης στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του διαδρομής, της επαγγελματικής του πορείας, της κοινωνικής του συμμετοχής.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντόπουλου και η Υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου κήρυξαν σήμερα, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας, την έναρξη του δημόσιου διάλογου με στόχο τη συγκρότηση εντός του 2010 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων για τη Δια Βίου Μάθηση, σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό.
Με τη συγκρότηση ενός ενιαίου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στόχος είναι όλες οι μορφές τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης όλων των βαθμίδων να συσχετίζονται μεταξύ τους, τα αποτελέσματά τους να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται στη βάση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους και κοινωνικών εταίρων. Κατά αυτόν τον τρόπο το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα ενισχύει τη διαφάνεια στα επαγγελματικά προσόντα, θα διευκολύνει την πρόσβαση και την πρόοδο σε διαδικασίες διά βίου μάθησης και θα υποστηρίζει καλύτερα τη σχέση εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων δεν απονέμει προσόντα, αλλά απλά τα κατατάσσει σε επίπεδα και τα περιγράφει με όρους μαθησιακών αποτελεσμάτων. Η απονομή των προσόντων θα παραμείνει αρμοδιότητα των εθνικών φορέων.
Η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο «συλλογικό κοινωνικό όφελος», επισημαίνοντας ότι «κάθε Έλληνας με πιστοποιημένα προσόντα θα μπορεί να δει τον εργασιακό του βίο σε έναν πολύ ευρύτερο ορίζοντα, με πολλές περισσότερες ευκαιρίες και εμπειρίες». Χαρακτήρισε δε την ποιότητα και την πιστοποίηση ως «τον πιο ασφαλή δρόμο για την σύγκλιση μισθών Ελλήνων και Ευρωπαίων συναδέλφων τους».
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η σύγκλιση προσόντων, οδηγεί μεσοπρόθεσμα, και σε σύγκλιση μισθών. Αυτό είναι που πρέπει να παλέψουμε. Αυτό είναι που πρέπει να κερδίσουμε».
«Οι πιστοποιημένες δεξιότητες και προσόντα, σε τελική ανάλυση, σημαίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερος ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ανασφάλειας. Το «μπορώ» που λέει κάθε Έλληνας στον εαυτό του, είναι σημαντικό να μπορεί να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων. Διότι αυτό τον βοηθάει να βγει στην αγορά εργασίας, εθνική και ευρωπαϊκή, με περισσότερα πλεονεκτήματα. Και περισσότερα πλεονεκτήματα, μεταφράζονται σε καλύτερες αμοιβές», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας. Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου κάλεσε σε συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο, «μακριά από συντεχνιακές ανασφάλειες και επαγγελματικούς ψευτοεγωισμούς.»
Η υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη μεριά της τόνισε τα εξής:
Πρέπει να υπάρξει ένας ουσιαστικός και ξεκάθαρος διάλογος που να χτίζει γέφυρες μεταξύ επαγγελμάτων, γέφυρες μεταξύ άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης.
Επίσης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται το υπουργείο παιδείας να αντιμετωπίσει. Πρώτη πρόκληση αποτελούν οι άνθρωποι με προσόντα οι οποίοι μπορούν και να προσαρμοστούν και να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν οι ίδιοι.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην ποιότητα, η οποία συνδέεται με την ανατροπή του φορεοκεντρικού, γραφειοκρατικού και δύσκαμπτου σημερινού συστήματος σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα. «Πρώτα ο μαθητής» και «Πρώτα ο εκπαιδευόμενος, καταρτιζόμενος και ο εργαζόμενος πολίτης» ή ο πολίτης που έχει χάσει τη δουλειά του και αναζητά εργασία, ο νέος άνθρωπος που τελείωσε το Πανεπιστήμιο, αλλά "χτυπάει" πόρτες όπου άλλα ζητούν οι εργοδότες, και άλλα προσφέρει αυτός. Για όλους αυτούς τους πολίτες πρέπει να υπάρχει ευκαιρία, η οποία γίνεται μέσα από την ποιότητα.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και ιδιαίτερα το σύστημα Δια Βίου Μάθησης από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, δεν είναι άλλη από την αποκέντρωση τους ίδιου του συστήματος. Ήδη έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία αποκέντρωσης στη χώρα.
Η κα Χριστοφιλοπούλου έκλεισε λέγοντας :
«Να πάμε σε ένα Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που να μην αντικατοπτρίζει το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά το σύστημα όπως το ονειρευόμαστε! Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, γιατί αν το κατορθώσουμε αυτό σήμερα, το αύριο στην εκπαίδευση και συνεπώς στην ανάπτυξη της χώρας, είναι μεγάλο!»
Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Πρώτα ο εκπαιδευόμενος, καταρτιζόμενος και ο εργαζόμενος πολίτης»
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τη διά βίου μάθηση επιδιώκει να θέσει σε νέα βάση το θέμα της αναγνώρισης της μάθησης και της πιστοποίησης των προσόντων που αποκτά ο πολίτης στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του διαδρομής, της επαγγελματικής του πορείας, της κοινωνικής του συμμετοχής.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντόπουλου και η Υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου κήρυξαν σήμερα, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας, την έναρξη του δημόσιου διάλογου με στόχο τη συγκρότηση εντός του 2010 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων για τη Δια Βίου Μάθηση, σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό.
Με τη συγκρότηση ενός ενιαίου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στόχος είναι όλες οι μορφές τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης όλων των βαθμίδων να συσχετίζονται μεταξύ τους, τα αποτελέσματά τους να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται στη βάση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους και κοινωνικών εταίρων. Κατά αυτόν τον τρόπο το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα ενισχύει τη διαφάνεια στα επαγγελματικά προσόντα, θα διευκολύνει την πρόσβαση και την πρόοδο σε διαδικασίες διά βίου μάθησης και θα υποστηρίζει καλύτερα τη σχέση εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων δεν απονέμει προσόντα, αλλά απλά τα κατατάσσει σε επίπεδα και τα περιγράφει με όρους μαθησιακών αποτελεσμάτων. Η απονομή των προσόντων θα παραμείνει αρμοδιότητα των εθνικών φορέων.
Η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο «συλλογικό κοινωνικό όφελος», επισημαίνοντας ότι «κάθε Έλληνας με πιστοποιημένα προσόντα θα μπορεί να δει τον εργασιακό του βίο σε έναν πολύ ευρύτερο ορίζοντα, με πολλές περισσότερες ευκαιρίες και εμπειρίες». Χαρακτήρισε δε την ποιότητα και την πιστοποίηση ως «τον πιο ασφαλή δρόμο για την σύγκλιση μισθών Ελλήνων και Ευρωπαίων συναδέλφων τους».
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η σύγκλιση προσόντων, οδηγεί μεσοπρόθεσμα, και σε σύγκλιση μισθών. Αυτό είναι που πρέπει να παλέψουμε. Αυτό είναι που πρέπει να κερδίσουμε».
«Οι πιστοποιημένες δεξιότητες και προσόντα, σε τελική ανάλυση, σημαίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερος ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ανασφάλειας. Το «μπορώ» που λέει κάθε Έλληνας στον εαυτό του, είναι σημαντικό να μπορεί να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων. Διότι αυτό τον βοηθάει να βγει στην αγορά εργασίας, εθνική και ευρωπαϊκή, με περισσότερα πλεονεκτήματα. Και περισσότερα πλεονεκτήματα, μεταφράζονται σε καλύτερες αμοιβές», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας. Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου κάλεσε σε συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο, «μακριά από συντεχνιακές ανασφάλειες και επαγγελματικούς ψευτοεγωισμούς.»
Η υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη μεριά της τόνισε τα εξής:
Πρέπει να υπάρξει ένας ουσιαστικός και ξεκάθαρος διάλογος που να χτίζει γέφυρες μεταξύ επαγγελμάτων, γέφυρες μεταξύ άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης.
Επίσης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται το υπουργείο παιδείας να αντιμετωπίσει. Πρώτη πρόκληση αποτελούν οι άνθρωποι με προσόντα οι οποίοι μπορούν και να προσαρμοστούν και να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν οι ίδιοι.
Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην ποιότητα, η οποία συνδέεται με την ανατροπή του φορεοκεντρικού, γραφειοκρατικού και δύσκαμπτου σημερινού συστήματος σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα. «Πρώτα ο μαθητής» και «Πρώτα ο εκπαιδευόμενος, καταρτιζόμενος και ο εργαζόμενος πολίτης» ή ο πολίτης που έχει χάσει τη δουλειά του και αναζητά εργασία, ο νέος άνθρωπος που τελείωσε το Πανεπιστήμιο, αλλά "χτυπάει" πόρτες όπου άλλα ζητούν οι εργοδότες, και άλλα προσφέρει αυτός. Για όλους αυτούς τους πολίτες πρέπει να υπάρχει ευκαιρία, η οποία γίνεται μέσα από την ποιότητα.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και ιδιαίτερα το σύστημα Δια Βίου Μάθησης από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, δεν είναι άλλη από την αποκέντρωση τους ίδιου του συστήματος. Ήδη έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικασία αποκέντρωσης στη χώρα.
Η κα Χριστοφιλοπούλου έκλεισε λέγοντας :
«Να πάμε σε ένα Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που να μην αντικατοπτρίζει το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά το σύστημα όπως το ονειρευόμαστε! Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, γιατί αν το κατορθώσουμε αυτό σήμερα, το αύριο στην εκπαίδευση και συνεπώς στην ανάπτυξη της χώρας, είναι μεγάλο!»
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)