Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προ-στασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για την προστασία των καταναλω-τών, που έχει ως στόχο την προώθηση μιας πιο ενεργούς πολιτικής για τους καταναλωτές μέσω ενός πίνα-κα αποτελεσμάτων που παρακολουθεί σε ποιά σημεία υστερούν και σε ποιά υπερτερούν οι καταναλωτικές αγορές. Ο εν λόγω πίνακας παρακολουθεί τη λειτουργία των αγορών σε ολόκληρη την οικονομία μέσω πέντε βασικών δεικτών (καταγγελίες, τιμές, ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλαγή παρόχου και ασφά-λεια). Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι τομείς που συνεπάγονται τους μεγαλύτερους κινδύνους δυσλει-τουργίας για τους καταναλωτές, έτσι ώστε να δίνεται η δέουσα προσοχή από την ΕΕ για επίλυση των προ-βλημάτων. Επιπλέον, παρουσιάζει δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την ολοκλή-ρωση της αγοράς λιανικού εμπορίου, καθώς επίσης και στοιχεία για τη συγκριτική αξιολόγηση του εθνικού περιβάλλοντος των καταναλωτών.
Στην τελική διαμόρφωση της έκθεσης, οκτώ τροπολογίες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κ. Πουπάκη, που οι περισσότερες μάλιστα υπερψηφίστηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες, είχαν ως στόχο:
- την εισαγωγή καταναλωτικών θεμάτων στα εθνικά προγράμματα διδακτέας ύλης των κρατών μελών, με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση καταναλωτικής συνείδησης στους νέους,
-την ανάγκη για προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης,
-την παρακολούθηση σε ετήσια βάση των εθνικών αγορών από τα κράτη μέλη προκειμένου να εντοπίσουν αγορές που απογοητεύουν τους καταναλωτές, έτσι ώστε να παράσχουν πλήρη στοιχεία τα οποία θα επι-τρέψουν στην Επιτροπή να παρακολουθεί και να συγκρίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατανα-λωτές στην εσωτερική αγορά,
-τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα στοιχεία του δείκτη για τις τιμές με σκοπό την τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών,
-την ενίσχυση της ασφάλειας των καταναλωτών, προτρέποντας τα κράτη μέλη σε μια συστηματική συλ-λογή και καταγραφή ατυχημάτων ή τραυματισμών μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων.
Τέλος, με σχετική του τροπολογία, προβάλλοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της θέσπισης ενός ειδικού Συνηγόρου του Καταναλωτή ως συμβουλευτικού θεσμού στο πλευρό των πολιτών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου