Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η κοστολόγηση των φαρμάκων

Αναφερόμενοι στην απόφαση της κυβέρνησης για την κοστολόγηηση των φαρμάκων, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, υπογράμμισαν ότι "Περιμέναμε από την κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων. Πολύ περισσότερο σ΄ αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.



Μέσα σε 3 μήνες - από τις ανακοινώσεις της 19ης Νοεμβρίου 2009 - η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες της. Η τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων, που θα γινόταν με βάση τις 3 φθηνότερες τιμές των άλλων 26 χωρών της ΕΕ, γίνεται τώρα με βάση τις 3 φθηνότερες χώρες της Ευρωζώνης. Και η τιμο-λόγηση των γενοσήμων που θα γίνονταν με βάση τις 3 φθηνότερες της ΕΕ, γίνεται μείωση από το 80% στο 70% των πρωτοτύπων.


Από τη δική μας πλευρά, μεταξύ των άλλων, είχαμε θεσπίσει τη μείωση της τιμής των φαρμάκων μετά τη λήξη της "πατέντας". Επίσης, το καλοκαίρι του 2009, με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για πραγματική εξοικονόμηση πόρων έως 2 δις ευρώ ετησίως, μέσα από τη μηχανοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ.


Μετά τις εκλογές, καταθέσαμε, και πάλι, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση, σε ένα τομέα που θα μπορούσε να γίνει μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών, είναι άτολμη.


Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να γίνει περισσότερο αποφασιστική.


Πρώτον, να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., των άλλων 26 χωρών μελών της Ένωσης, όπως ορίζει σήμερα η νομοθεσία και όχι με βά-ση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης.


Δεύτερον, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων για να υπάρ-ξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο καθορισμός της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων στο 70% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων δεν αρκεί.


Τρίτον, να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του Αυγούστου του 2009 για την άμεση μηχανοργάνωση της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: