Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ




Το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Γραμμή Ζωής και η Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, σας ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους με σκοπό τη δημιουργία, σε πανελλαδικό επίπεδο, μίας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) αριθμεί 2.500.000 ανθρώπους στην Ελλάδα. Η Γραμμή Ζωής, ανταποκρινόμενη στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της τρίτης ηλικίας, πέραν των δωρεάν υπηρεσιών Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι (βλ. κόκκινο κουμπί), επεκτείνει την αφιλοκερδή προσφορά της και στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας.


Η αιμοδοσία διαρκεί μόλις δέκα λεπτά της ώρας και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δώρο ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι κάποια στιγμή της ζωής τους θα χρειαστούν λίγο από το αίμα των συνανθρώπων τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.


Λαμβάνοντας υπόψιν:





την “απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την εθελοντική προσφορά αίματος”, την οποία επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαπας, και η οποία πλήττει τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά και ηλικιωμένους).





το γεγονός ότι οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες (τροχαία, μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι κ.α. – κατανάλωση άνω των 600.000 μονάδων ετησίως) και ότι το ποσοστό των αιμοδοτών αντιστοιχεί μετά βίας στο 6% του πληθυσμού.





ότι δεν έχει εκλείψει το φαινόμενο της αγοράς αίματος και ότι τους καλοκαιρινούς μήνες εισάγουμε αίμα από το εξωτερικό.





ότι άνω του 50% των αναγκών σε αίμα καλύπτονται από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, μολονότι στη βιβλιογραφία αναφέρεται από αιματολόγους ότι δεν πρέπει οι συγγενείς λόγω σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας να αιμοδοτούν,


η Γραμμή Ζωής θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, ως μία πράξη ανθρωπιάς και στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης.


Ως εκ τούτου, με τη συνδρομή της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, η Γραμμή Ζωής θα πραγματοποιήσει στις 6 Μαρτίου στο Σύνταγμα (στάση Μετρό, αίθουσα εκδηλώσεων) μονοήμερη εθελοντική αιμοδοσία για τη σύσταση της Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος υπέρ της Τρίτης Ηλικίας.


Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εθελοντικές αιμοδοσίες σε δήμους και επιχειρήσεις.


Ευελπιστούμε στη διάδοση του μηνύματος και στη στήριξή σας για την προώθηση των δράσεών μας.


Σημειώσεις προς συντάκτες:





Περισσότεροι από 1.000.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, ζουν εντελώς μόνοι (χωρίς συγγενικό περιβάλλον ή μακριά από αυτό).





Η Γραμμή Ζωής είναι το μοναδικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται από το 2006 για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Μέχρι σήμερα έχει παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ σε ηλικιωμένους 502 συσκευές Τηλεειδοποίησης, με την οικονομική υποστήριξη Χορηγών και Δωρητών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τους 3.000 μόνους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών). Το κόστος της συσκευής ανέρχεται σε 360 ευρώ και καλύπτεται από χορηγίες εταιρειών, ιδρυμάτων, συλλόγων και ιδιωτών.





Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:


- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.


- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε τρεις μήνες.


- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.


- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.


- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.


- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.


Φιλικά,


Κων/νος Ταγκούλης


Υπ. Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων


Τηλ. Επικ: 210 69 17 125, 210 69 90 885


Fax: 210 52 46 208


E-mail: communication@lifelinehellas.gr


www.lifelinehellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: