Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Συμβούλιο: Θεμελιώδες δικαίωμα η προστασία των προσω-πικών δεδομένων στο διαδίκτυο

Με νέους κανόνες η Ευρωπαϊκή `Ενωση ορίζει την υποχρεωτική κοινοποίηση των περιπτώσεων παραβία-σης προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Συμβούλιο έπειτα από ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δε-δομένων στο διαδίκτυο.



Η προστασία των καταναλωτών έναντι παραβάσεων σε θέματα προσωπικών δεδομένων και ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam) αποτελεί κομβική προτεραιότητα στους νέους κανόνες περί τηλεπικοι-νωνιών στους οποίες κατέληξαν στα τέλη του παρελθόντος έτους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμ-βούλιο. Με σκοπό να απαιτήσουν από τους φορείς παροχής υπηρεσιών να ενεργήσουν με υπευθυνότητα όσον αφορά την επεξεργασία και αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών των πελατών τους, οι νέοι αυτοί ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ότι οι φορείς παροχής υπηρεσιών (π.χ. Internet Explorer) υποχρεούνται να διαβιβάζουν και να ενημερώνουν τις αρχές και τους πελάτες τους για υποθέσεις που αφορούν παραβιά-σεις της ασφάλειας και που πλήττουν προσωπικά δεδομένα τους.


Στο άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εγγραφεί το θεμε-λιώδες δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η πρόσφατη τροποποίση της οδηγίας του 2002 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θεσπίζει τους κανόνες και τις ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να τηρούνται κατά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Επι-πλέον, η οδηγία περιλαμβάνει διάταξη σχετικά με την εφαρμογή και επιβολή της προκειμένου να διασφα-λιστεί η συμμόρφωση προς τους κανόνες αυτούς. Περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις και μέτρα αποκατάστα-σης σε περιπτώσεις παραβιάσεων, καθώς και θέσπιση μηχανισμού για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής επιβολής.


Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την ανησυχια του για τις τελευταίες ανακοινώσεις του Γαλλικού Κέντρου Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Απειλών (CERTA) και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλειας Πληρο-φοριών (BSI) της Γερμανίας σχετικά με την αποφυγή χρήσης του Internet Explorer της Microsoft, σύμφω-να με τις οποίες διαπιστώνονται κενά στην ασφάλεια των δεδομένων που διακινούνται μέσω του διαδικτύ-ου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στους Έλληνες όσο και γενικότερα στους Ευρωπαίους χρήστες.


Ο `Ελληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε: "Ο νέος κανονισμός για τις τηλεπικοινωνίες καλεί τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν την ενημέρωση των χρηστών για την πιθανή απειλή της ασφάλειας των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο. Ο ηλεκτρονικός κόσμος είναι μια νέα κοινωνία και ώς τέτοια, θα πρέπει και αυτή να διέπεται από κανόνες και μέτρα που προστατεύουν την ασφάλεια και την προσωπική ζωή του κα-θενός μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: