Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΕΕ και ΔΝΤ στην Ελλάδα

Στην Αθήνα αναμένεται να έλθουν την προσεχή εβδομάδα οι επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας.

Μέχρι τα μέσα του Μαρτίου πρόκειται να επισκεφθεί την χώρα μας και ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από την ΕΕ αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου, αν και οι Βρυξέλλες κρίνουν το στόχο του ΠΣΑ για τα έσοδα υπεραισιόδοξο, και ζητούν άμεσα την αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.
Η κυβέρνηση λοιπόν έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα των κρατικών ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει η κατάργηση του 14ου μισθού στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών, με την κυβέρνηση να σκέπτεται την κατάργηση του μόνο για φέτος και την επαναφορά του από την επόμενη χρονιά.
Στις εισηγήσεις προς το οικονομικό επιτελείο, εντάσσονται η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, η επανεξέταση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η απόλυση των συμβασιούχων στις ΔΕΚΟ. Την ίδια ώρα, νέα αύξηση στα καύσιμα έως και 10 λεπτά αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με στόχο να βάλει στα κρατικά ταμεία επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Αυξήσεις αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου στις τιμές των τσιγάρων, ενώ μέσα στο κυνήγι των εσόδων εντάσσεται και η αύξηση του ΦΠΑ, που θα ανεβάσει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: