Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η χθεσινή ημέρα έδειξε ακόμη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και μάλλον κρύβει νέες αρνητικές εκπλήξεις. Το Ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με μικρή άνοδο 0,21% με πολύ χαμηλούς όγκους συανλλαγών στα 28,2 εκατομμύρια τεμίαχια και αξίας 157,9 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δείγμα της μεγάλης επιφυλακτικότητας και αποστασιοποίησης των επενδυτών αναμένοντας εξελίξεις κυρίως από την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες.
Στην Ευρώπη όλοι οι δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Η Γερμανία κέρδη 0,2%, η Αγγλία με 0,52% και η Γαλλία 0,23%. Η Νέα Υόρκη επίσης με κέρδη 0,89%.
Το κύριο όμως ζήτημα είναι ότι βγαίνουν κάποιες φήμες που φέρνουν τις Ελληνικές τράπεζες να έχουν σημαντικά προβλήματα.
Σ' αυτά να προσθέσουμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Η Standard and Poors προειδοποίησε της Ελλάδα ότι επίκειται νέα υποβάθμιση με δύο βαθμίδες πιο κάτω έως και ΒΒΒ-. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση ακόμη πιο πολύ του νέου δανεισμού που επιθυμεί η κυβέρνηση άμεσα. Θα οδηγήσει επίσης και στη λήψη νέων σκληρών μέτρων. Η κυβέρνηση είχε σκοπό να εκδόσει 15ετές ομόλογο στο τέλος του Φεβρουαρίου αλλά φαίνεται να το ανέβαλε για λίγο μήπως και με την παρέμβαση της ΕΕ με πολιτική στήριξη είχε ως αποτέλεσμα καλύτερο επιτόκιο. Τώρα αν συμβεί η νέα αυτή υποβάθμιση τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν τουςεπενδυτές ακόμη πιο μακριά από τα χρηματιστήρια, απαξιώνονται ακόμη περισσότερο οι τιμές των μετοχών, κυρίως των τραπεζών., οι τιμές των οποίων φθάνουν στις ονομαστικές τους τιμές ενώ χάνονται καθημερινά τεράστια ποσά στα spreads από τις τράπεζες που κι αυτό αποτελεί ένας ακόμη αρνητικός παράγοντα.
Σήμερα αναμένουμε τις προθέσεις της S&P και να δούμε μέχρι που θα φθάσει η απαξίωση των τιμών των μετοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: