Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

"Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση παίρνει το πάνω χέρι στις υποθέσεις ντόπινγκ και στην τήρηση των κανόνων αθλητικής υγείας"

"Τον πρώτο λόγο θα έχει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ιατρικής παρακολούθησης των αθλητών και στον έλεγχο των κρατών για την εφαρμογή των κανόνων αθλητικής υγείας και καλής διαβίω-σης". Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου, με αφορμή τους θανάτους αθλητών που κατά καιρούς παρατηρούνται στα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά γήπεδα.



Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009 η Επιτροπή αποκτά αρμοδιό-τητα στον τομέα του αθλητισμού. Το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προβλέπει ότι: "Η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους".


Με βάση αυτή την εντολή, η Επιτροπή θα εξετάσει δεόντως θέματα όπως την υπερβολική προπόνηση, το ντόπινγκ, τα υπερφορτωμένα προγράμματα προπόνησης και αγώνων, καθώς και την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση, κατά τη χάραξη μελλοντικών πρωτοβουλιών στον τομέα του αθλητισμού.


Ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως ενώ θα πρέπει να γίνονται ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις σε ετήσια βάση στους αθλητές, πολλοί από αυτούς, ιδίως ερασιτέχνες, αρκούνται σε μία γρήγορη εξέταση σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Το χειρότερο είναι ότι σε ελλιπείς εξετάσεις προβαίνουν και οι ομάδες τους, καθώς είναι δαπανηρές για να αναλάβουν το κόστος.


Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το 2ο Πανελλήνιο Αθλητιατρικό Συνέδριο το περασμένο έτος, 19 αθλητές έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα κατά την τελευταία διετία ενώ το 78% των θανάτων αυτών προ-έρχεται από καρδιακά προβλήματα.


Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι "είναι παράδοξο και θλιβερό, η πολιτεία να μην με-ριμνά για τους αθλήτες της. Να μην ενδιαφέρεται, δηλαδή, για εκείνους που παρουσιάζονται ως πρότυπο, ως τρόπος ζωής για τους έφηβους και τα νέα παιδια. Και είναι ακόμα πιο οξύμωρο ο αθλητισμός που συμ-βολίζει τη ζωή, το μέτρο και τη σωματική υγεία να συνδέεται συχνά με ειδήσεις θανάτου και εξάρτησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: