Με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ι.Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, ζήτησε να πληροφορηθεί για τη μελλοντική ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υπενθυμίζοντας ότι το φυσικό αέριο καλύπτει το 25% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η Ε.Ε. εισήγαγε το 2006 το 54% του φυσικού αερίου που χρειάστηκε, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει στο 80% το 2030. Στην απάντησή της, η Ευρ.Επιτροπή επιβεβαιώνει την πιθανότητα αύξησης της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, λόγω της ταχείας μείωσης της ευρωπαϊκής παραγωγής και της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης.
Σε συμπληρωματική ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει τον κίνδυνο αντικατάστασης της εξάρτη-σης από ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας με μια άλλη - ενδεχομένως χειρότερη - εξάρτηση, από αζέρικο ή ιρανικό αέριο μέσω Τουρκίας με την κατασκευή του αγωγού Nabucco. Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος Επίτροπο Ενέργειας, κ.Piebalgs, η ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου που θα στοχεύει στη μεταφορά αερί-ου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτελέ-σει σημαντική εξέλιξη, αφού θα μεγιστοποιήσει τη διαφοροποίηση διαδρομών μεταφοράς και πηγών φυσι-κού αερίου, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επικείμενου γεωπολιτικού κινδύνου.
Αναφορικά με τα στρατηγικά σχέδια της ΕΕ για την πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Αιγύ-πτου, της Λιβύης και της Αλγερίας, η Ευρ. Επιτροπή δηλώνει πως υποστηρίζει τα έργα των αγωγών Medgaz και Galsi που αποσκοπούν στη μεταφορά επιπλέον φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική για τα έτη 2010 και 2012 αντιστοίχως. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και του μνημονίου συμφωνίας για την ενέργεια ΕΕ-Αιγύπτου (Δεκ. 2008), η ΕΕ παρέχει στήριξη για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων με σκοπό την αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου από την Αίγυπτο. Παρόμοια συμ-φωνία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Αλγερία, ενώ η ΕΕ στοχεύει στη σύναψη συμ-φωνίας-πλαισίου και με τη Λιβύη για τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής. Επί του παρόντος, εξετάζεται η δυνατότητα εκπόνησης ενός μεσογειακού σχεδίου διασύνδεσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το δεύτερο ήμισυ του 2010 προβλέπεται ανακοίνωση της Επιτροπής για το θέμα των εσωτερικών και εξωτερικών διασυνδέσεων, η οποία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία δια-φοροποίησης των εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «Είναι προφανές ότι η εξάρτησή μας από φυσικό αέριο δεν πρόκειται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον. Η διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών εφοδιασμού είναι ύψιστης σημασίας, όχι μόνο γιατί θα μας επιτρέψει την αξιοποίηση νέων εναλλακτικών λύσεων, ζωτικών για μια ανταγωνιστική Ευρώπη, αλλά και γιατί θα αποτρέψει την πιθανό-τητα αντικατάστασης υπαρχουσών εξαρτήσεων με νέες. Το σύνθετο, όσο και ευμετάβλητο, γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αναδεικνύει καθαρά την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών της ενεργειακής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη της χώρας σε ενερ-γειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.»
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου