Το θέμα της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την ανάγκη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και την απόσταση που χωρίζει ακόμα την Τουρκία από τη δομή λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού κράτους ειδικά όσον αφορά στις σχέσεις στρατού-κράτους έθεσε, μεταξύ άλλων, ο ευρω-βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της 63ης Διάσκεψης της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχόλιο του κ. Yakis ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη προτεραιότητα για την Τουρκία όσο γενικά εκτιμάται, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι "η παρουσία 40.000 στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο δηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Αν παρόλα αυτά ισχύει αυτό που λέει ο κ. Yakis, τότε είναι λογικό να περιμένουμε ότι ο κατοχικός στρατός θα μειωθεί σημαντικά και άμεσα".
Μιλώντας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι απαιτείται πλήρης και πιστή εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και ολοκλήρωση της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΕΕ. Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντική πολιτική εκ-κρεμότητα. "Χωρίς πρόοδο σε αυτό, η Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει σε απελευθέρωση του καθεστώ-τος της βίζας".
Απευθυνόμενος στον νέο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Φούλε και τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Εργκιν, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι καθαρό. "Η ΕΕ πρέπει να είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη. Ούτε να κλείνει τα μάτια στην μη ανταπόκριση της Τουρκίας, ούτε να της στερεί το όραμα και το κίνητρο της ένταξης".
Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σε δύο όμως χρειάζεται να γίνουν άμεσα ακόμα μεγαλύτερα βήματα προόδου: στις σχέσεις στρατού-πολιτικής εξουσίας και στις σχέσεις κράτους-ΜΜΕ. "Ο θεσμικός-παρεμβατικός ρόλος του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας είναι ασύμβατος και ξένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα". Στη συνέχεια, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τον όμιλο Ντογκάν, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης αρχή για τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Δεν μπορεί η Τουρκία να μην αντιμετωπίζει τη λογοκρισία που ασκείται από κρατικούς φορείς στα ΜΜΕ και τον Τύπο". "Όσο η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί, η απόσταση που την χωρίζει από την Ευρώπη, θα παραμένει ".
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου