Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελλάδα για πρώτη στη 12η θέση των ακριβότερων κρατών μελών της ΕΕ στην τιμή λιανικής μετά φόρων της απλής αμόλυβδης

Την έλλειψη ελέγχων στην αγορά υγρών καυσίμων μετά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατη-ρηθεί καταγγέλλουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονο-μίας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ.Κωστής Χατζηδάκης και Κωστής Μουσουρούλης.



Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για το φαινόμενο της αισχρο-κέρδειας που παρατηρήθηκε στην αγορά καυσίμων, αφού η κυβέρνηση ανήγγειλε την αύξηση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο να θέσει άμεσα σε ισχύ τη σχετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αποθεματοποίηση καυσίμων από κερδοσκόπους, οι οποίοι αγόρασαν καύσιμα στις τρέχουσες τιμές ενώ τα μεταπώλησαν μετά την επιβολή των νέων αυξημένων τελών.


Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μουσουρούλης καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια των ΚΕ-ΔΑΚ που είναι αρμόδια για τους ελέγχους έχουν μειωθεί στο μισό το τελευταίο διάστημα, με αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο των καυσίμων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.


Επίσης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι σχεδόν 20 μέρες από την αύξηση του ΕΦΚ μικρό ποσοστό πρατηριούχων έχουν ενημερώσει το Παρατηρητήριο Τιμών υγρών καυσίμων σχετικά με την αλλαγή στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν σωστά και άρα να επιλέξουν το φθηνότερο πρατήριο της περιοχής τους και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε νομοθετήσει σειρά μέτρων για την αγορά των πετρελαιοειδών κατόπιν γνωμο-δοτήσεως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστερεί να εφαρμόσει.


Σημειώνεται ότι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης τα τελευταία χρόνια αύξησης του ΕΦΚ, είναι η Ελλάδα για πρώτη φορά να βρίσκεται στη 12η θέση των ακριβότερων κρατών μελών της ΕΕ στην τιμή λιανικής μετά φόρων της απλής αμόλυβδης, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η 8η φθηνότερη στη ΕΕ των 27, παρά την αύξηση του ΕΦΚ τον Ιούλιο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: