Οι εκθέσεις προόδου της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Κροατίας για το 2009 συζητήθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρα-σβούργο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση της εισηγήτριας κας Ria Oomen Ruijten, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμ-ματος για την Τουρκία αποτελεί ένα ουσιαστικό και ισορροπημένο κείμενο που ανταποκρίνεται σε πολλές από τις σκέψεις, τις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς της Ελλάδας σχετικά με την Τουρκία και το βαθμό ανταπόκρισής της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.
Από την άλλη πλευρά, η έκθεση του Σοσιαλιστή εισηγητή κ. Zoran Thaler για τα Σκόπια, απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, αν και το τελικό κείμενο του ψηφίσματος είναι ουσιαστικά βελτιωμένο από το αρχικό. Οι περισσότερες βελτιώσεις επιτεύχθηκαν μετά από εργώδεις και συντονισμένες προσπάθειες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Παρ' όλες, όμως, τις βελτιώσεις που δύσκολα επιτεύχθηκαν, η ‘εκθεση στο σύνολό της δεν χαρακτηρίζε-ται από τον απαιτούμενο βαθμό αντικειμενικότητας. Υπάρχουν μισές αλήθειες, στρεβλώσεις και ανακρί-βειες. Για τον λόγο αυτό, δεν ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος, η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καλωσόρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κροατία ψηφίζοντας υπέρ της Έκθεσης του σοσιαλιστή εισηγητή κ. Hannes Swoboda .
Ο κ.Γ.Κουμουτσάκος:
Το θέμα των διαχρονικά ανελαστικών μεγάλων αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, κυρίως λόγω της τουρ-κικής πολιτικής του "casus belli" και της πρακτικής των συστηματικών παραβάσεων, παραβιάσεων και υπερπτήσεων κατοικημένων ελληνικών νησιών, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για την ευρωπα-ϊκή πορεία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημείο τομής της συζήτησης για την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες του Ευρώ, και πρωτίστως η Ελλάδα, και της συζήτησης που αφορά στην Τουρκία και στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Το σημείο τομής των δύο συζητήσεων είναι οι πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες, 5% περίπου του ΑΕΠ, που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η Ελλάδα για την αμυντική της θωράκιση, ακόμα και στη σημερινή πολύ δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Αυτό, όπως ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, δεν είναι μια ηθελημένη πολιτική της Ελλάδας, που χά-νει πόρους για ανάπτυξη, αλλά ανάγκη. Ανάγκη και υποχρέωση που βαίνει πολύ πέραν των καθηκόντων της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι ανάγκη και υποχρέωση λόγω της επίσημης τουρκικής πολιτικής για "απει-λή πολέμου" - casus belli κατά της Ελλάδας.
Μιας πολιτικής που δεν είναι απλά και μόνο διακηρυκτική. Μετουσιώνεται καθημερινά σε πράξη με πα-ραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από στρατιωτικά τουρκικά αεροσκάφη στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μεγάλο μέρος αυτών των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Αλλά αυτό είναι απαγορευτικό όσο η Τουρκία συνεχίζει αυτή την πολιτική.
"Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα πρέπει να είναι σε αυτό το σημείο ξεκάθαρο και ηχηρό" υπογράμμισε, κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κουμουτσάκος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου