Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των



«ΝΕΩΝ» σελ. 3 με τίτλο :


«Θα γίνουμε φτωχοί για να μη πτωχεύσουμε»


«Μ ητέρα όλων των προγραμμάτων λιτότητας» χαρακτήρισαν ορισμένοι ξένοι τα πρόσθετα μέτρα – και κυρίως το σκέλος που αφορά την εισοδηματική πολιτική- τα οποία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και προώθησε άμεσα στο Κοινοβούλιο για ψήφιση. Ενδεχομένως να είναι υπερβολικοί, καθώς στην Αργεντινή ή στη Λετονία έχουν εφαρμοστεί πολύ πιο βαριά μέτρα. Όμως, μετά βεβαιότητος πρόκειται για την πιο σκληρή πολιτική λιτότητα που εφαρμόζεται μετά το 1974. Φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά – όπως ξεκαθάρισε και ο Πρωθυπουργός –δεδομένου ότι η Ελλάδα πέραν του δημοσιονομικού εκτροχιασμού βρίσκεται αντιμέτωπη και με το ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο να μη μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε, ωμά, πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος….


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Διαρθρωτικές αλλαγές»


Ο κ.. Παπανδρέου πήρε χθες σκληρές, αλλά απολύτως αναγκαίες , αποφάσεις για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Όσο επίπονες και αν είναι, οι περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι είναι πλέον εθνικός στόχος να ξεφύγουμε από τη μέγγενη του χρέους και των ελλειμμάτων. Ο πρωθυπουργός οφείλει όμως τώρα να πάρει εξίσου τολμηρές αποφάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, αξιοποίηση του πλούτου του Δημοσίου, άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, ενίσχυση της παραγωγικότητας, κατάργηση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για κάθε επένδυση. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, προκειμένου η οικονομία να αρχίσει να κινείται και να παραχθεί πλούτος. Αν μείνουμε μόνο στα χθεσινά μέτρα, θα είμαστε όλοι φτωχότεροι, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και θα ξαναπέσουμε στον σκόπελο του χρέους σε λίγο καιρό…






Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :


«!»


Πότε θα ξαναπάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα κομμένα επιδόματά τους; Μη βιαστεί κανείς να πει «ποτέ». Όταν θα πλησιάσουν οι εκλογές, μπορεί να ξαναπάρουν το επίδομα Χριστουγέννων, αν γίνουν Οκτώβριο – Νοέμβριο ή το επίδομα Πάσχα και διακοπών, αν γίνουν την άνοιξη…


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«…χωρίς αντίκρισμα.. »


Πως , όμως, θα αποφευχθούν τα νέα μέτρα; (μετά τις διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου πως θα παρθούν νέα μέτρα ως το τέλος του χρόνου). Με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει 1,2 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή και 1,2 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή; Πώς θα καταφέρει να ενισχύσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, από τη στιγμή που η κατανάλωση θα μειωθεί δραστικά; Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανακόψει την οριστική κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας από τη στιγμή που δεν είναι ικανή να εφαρμόσει δυο – τρία στοιχειώδη έστω αναπτυξιακά μέτρα; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν. Και επειδή δεν υπάρχουν απαντήσεις, το πιθανότερο είναι ότι, θα υπάρξουν νέα μέτρα.


Από την 1η σελίδα του


«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :


«ΑΥΛΑΙΑ»


Η αυλαία της Μεταπολίτευσης έπεσε χθες ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των μέτρων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Η επόμενη περίοδος δεν μπορεί παρά να είναι εποχή αξιοπιστίας και ανταγωνιστικότητας. Η εποχή του ανέξοδου πολιτικαντισμού και του υπερκαταναλωτικού μοντέλου τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: