"Η Επιτροπή λαμβάνει μέριμνα για την δημιουργία ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης με πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία ευαίσθητων ομάδων". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες, μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευ-τής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Παπανικολάου σχετικά με την οργανωμένη επαιτεία και τα κυ-κλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων.
Η Επιτροπή δείχνει ευαισθησία σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προσπαθεί με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά μέσα να εντοπίσει το μέγεθος του προβλήματος μέσω αξιόπιστων στοιχείων, ώστε να διαγνωσθεί ποιός είναι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων.
Κεντρικός άξονας της δράσης της Επιτροπής αποτελεί η πρόταση που κατατέθηκε το Μάρτιο του 2009 για την θέσπιση απόφασης- πλαισίου σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης αυτής, οι πραγματικοί υπαίτιοι θα βρεθούν πλέον υπόλογοι στη δικαιοσύνη καθώς η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να παγιδεύουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος εμπορίας. Επιπλέον, τα θύματα δεν θα παραμένουν αβοήθητα αλλά αντιθέτως θα λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια, συμπεριλαμβα-νομένης της στέγης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της αστυνομικής προστασίας. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Europol, η οποία σε συνεργασία με τη Eurojust και με τη χρηματοδότηση της Ευρω-παϊκής Επιτροπής, συμμετέχει σε έρευνα σχετικά με την εμπορία παιδιών σε χώρες όπως η Ρουμανία.
Η Επιτροπή, παρά τη θετική της αξιολόγηση το 2007 ως προς την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ του 2005 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες ως προς την υποστήριξη των θυμάτων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως με ενίσχυση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε σχετικά: "Η εξεύρεση λύσεων για τη ριζική εξάρθρωση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που τυγχάνουν αντικείμενα οικονο-μικής και σωματικής εκμετάλλευσης. Η Ευρώπη οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα μιας μόνο χώρας. Μια διακρατική αντιμετώπιση, με την ορθή καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί αναμφίβολα ένα πρόσφορο μέσο μετρίασης του προβλήματος".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου