Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» των



«ΝΕΩΝ» σελ. 3 με τίτλο :


«Η Σταύρωση….έρχεται την Τετάρτη»


Τ ι ήθελε να πει ο πρωθυπουργός όταν στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου επικαλέστηκε ανθρώπους του μόχθου που – όπως ανέφερε- τον σταματούν στον δρόμο για να του πουν ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και τον μισθό τους για την πατρίδα; Πολλοί στην κυβέρνηση ερμήνευσαν τη δήλωση ως προετοιμασία του κλίματος για ροκάνισμα του 14ου μισθού. Το Μαξίμου μάλλον θα περίμενε χθες μία πιο σαφή δήλωση στήριξης της κυβέρνησης από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να ενημερωθεί για τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρει η χώρα μας ώστε στο τέλος του 2010 το έλλειμμα να περιοριστεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Πάντως, μετά τις συναντήσεις του κ. Ρεν με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση θεωρεί ότι «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο». Κι ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων – αύριο Τετάρτη- η συνάντηση με την κ. Μέρκελ την Παρασκευή θα έρθει να επιβεβαιώσει μία συμφωνία για τη στήριξη της Αθήνας….

Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης»


Όλα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη. Ύστερα από μακρά περίοδο δισταγμών, υπαναχωρήσεων, αλλά και διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Δυστυχώς, η κυβέρνηση άργησε πολύ να καταλάβει την κρισιμότητα των περιστάσεων και δημιούργησε αβεβαιότητα κα πανικό στην αγορά με τις καθυστερήσεις και τη μετρολογία. Ελπίζουμε ότι τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αρκούντως τολμηρά, ώστε να καμφθούν όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι εταίροι να βοηθήσουν την Ελλάδα να δανειστεί με λογικούς όρους. Μόλις ο κ. Παπανδρέου ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα, καλό είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι να ανακοινώσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης. Κάθε καθυστέρηση θα δημιουργήσει αφόρητες πιέσεις στην αγορά και τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να κάνει το χρέος της αλλά και οι εταίροι της να τη βοηθήσουν να εξέλθει από την πολύ δύσκολη θέση στην οποία την έφεραν τα λάθη των πολιτικών της.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 9 με τίτλο :


«Οι Σταχονοβίτες του Γιώργου…»


ΔΕν μπορούμε να ξέρουμε πόσους Σταχανοβίτες βρίσκει στον δρόμο ο πρωθυπουργός, όμως μάλλον ήταν ατυχής η φράση του, ότι πολίτες στον δρόμο του λένε πως είναι διατεθειμένοι να δώσουν τον μισθό τους για να σωθεί η Ελλάδα. Αν ήθελε να προϊδεάσει για περικοπή του 14ου μισθού, θα μπορούσε να το πει κάπως αλλιώς, γιατί χθες τηλεφώνησαν πολλοί στα γραφεία μας και ρωτούσαν πού κυκλοφορεί ο πρωθυπουργός και βρίσκει τόσο πρόθυμους μισθωτούς. Θέλησε να συγκινήσει ο πρωθυπουργός να χτυπήσει τον Έλληνα στο φιλότιμο, αλλά μάλλον το αντίθετο κατάφερε… «.


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Αποφάσεις της…κυβέρνησης Βρυξελλών»


Ακούσαμε χθες τον Πάνο Μπεγλίτη και αρκετούς άλλους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαβεβαιώνουν ότι «για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού». Για την κυβέρνηση της Αθήνας μπορεί να μην τίθεται. Για την…κυβέρνηση των Βρυξελλών όμως το θέμα τίθεται και με το παραπάνω. Και, απ όσο καταλαβαίνουμε, στα θέματα αυτά, η άποψη των Βρυξελλών μετράει πολύ περισσότερο από εκείνη της Αθήνας. Οπότε… καλό κουράγιο, όπως λέει και ο Όλι…

Από την 1η σελίδα του


«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :


«ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ»


Η κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα σωτηρίας και έναντι αυτών οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν συστηματικά τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι αυτή δυστυχώς, η μόνη επιλογή στις παρούσες συνθήκες. Και ίσως να επιτρέψει την άρση του πολύμηνου καθεστώτος ανασφάλειας που καταδιώκει τη χώρα. Ωστόσο, χωρίς προσθήκη αναπτυξιακών αντίμετρων η έξοδος από την κρίση δεν είναι εξασφαλισμένη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: