Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχει-ρήσεων ζητεί η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρω-παϊκού Κοινοβουλίου η γνωμοδότηση που αφορά τη στενότερη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων (48 ψήφοι υπέρ, 3 αποχές). Η γνωμοδότηση, με τίτλο «Διάλογος Πανεπιστημίων-Επιχειρήσεων: μια νέα εταιρική σχέση για τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων στην Ευρώπη», περι-λαμβάνει σημαντικές προτάσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, τη διευκόλυνση απορ-ρόφησης της γνώσης που παράγεται στα πανεπιστήμια από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον εμπλουτισμό των ακαδημαϊκών προγραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές και επιχειρηματι-κές ανάγκες.



Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ι.Α. Τσουκαλάς, συνέβαλε στη διαμόρφωση της γνωμοδότη-σης ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με μια σειρά από υπερψηφι-σθείσες τροπολογίες του, υπογράμμισε τη σημασία της παροχής κινήτρων για την προσέλκυση των νέων στην έρευνα, την απορρόφηση ερευνητικού δυναμικού (διδακτόρων και μεταδιδακτόρων) από τις επιχει-ρήσεις και την ενίσχυση της κινητικότητας των ερευνητών.


Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ έκανε, επίσης, δεκτές τις προτάσεις του κ. Τσου-καλά για τη διεύρυνση των προγραμμάτων διεθνούς κινητικότητας, όπως το «Erasmus για νέους επιχειρη-ματίες» και το «Erasmus για μαθητευόμενους», υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες εξυπηρετούν τους στόχους της κινητικότητας, της εκμάθησης ξένων γλωσσών και της απόκτησης πολυπολιτισμικής και επιχειρηματικής εμπειρίας. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση των ευρωπαίων νέων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας και θα δοθεί ώθηση στην φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ευ-ρωπαϊκής οικονομίας.


Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στα ερευνητικά ιδρύματα προσωπικού εξειδικευμένου στην αναγνώριση και διαχείριση της επιστημονικής γνώσης που μπορεί να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, προάγοντας έτσι αποδοτικές και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ ερευνητικού και ιδιωτικού τομέ-α. Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά γνώσης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.


«Η Ευρώπη δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις εκτός κι αν αντιμετωπίσει μια σειρά από διαρθρωτικές αδυναμίες που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Είναι μονόδρομος για την Ευρώπη - πόσο μάλλον για την Ελλάδα - η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία, η κατάρτιση και υποστήριξη νέων επιστημόνων που θα παράγουν και θα αξι-οποιούν επιστημονική γνώση προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Η συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων αποτελεί δυστυχώς ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια τέτοια συνεργασία είναι όχι απλώς δυνατή αλλά και απαραίτητη, πάντα με όρους διαφάνειας, εμπιστοσύ-νης και αμοιβαίου σεβασμού των διαφορετικών ρόλων. Οι νέοι μας θα πρέπει να υποστηρίζονται όχι μόνο στην παραγωγή γνώσης αλλά και στην αξιοποίησή της στο πλαίσιο υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότη-τας», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: