Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Καθορίστηκε για τις 11 Μαρτίου η έκτακτη σύνοδος των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 24 Μαρτίου...


Όπως ανέφερε μέσω twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι την Τετάρτη, η συνάντηση για γίνει στις Βρυξέλλες τη δεύτερη Παρασκευή του Μαρτίου.


Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται οι βασικές προτάσεις για το ευρωπαϊκό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι ως μέρος της «λύσης-πακέτο» για την κρίση χρέους. Οι δύο χώρες επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στέρεες αποφάσεις, αλλά φαίνεται πως βασικότερες προτάσεις είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, η αποσύνδεση μισθών και πληθωρισμού και η εισαγωγή συνταγματικών προβλέψεων για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.


Τα τρία αυτά στοιχεία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συγκεντρώνουν τα πυρά των κάποιων εταίρων. Κοινοτικοί παρατηρητές έλεγαν πως, προκειμένου να αποφύγει μία απευθείας σύγκρουση με τους εταίρους της ή την παραδοχή μίας ήττας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα δεχθεί συμβιβασμό επί το ηπιότερο του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας».


Την ίδια στιγμή όμως, η Ά.Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και τη γερμανική πολιτική σκηνή που ενδέχεται να της δημιουργήσει προβλήματα στη στήριξη των αποφάσεων για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης.

Συνεπώς, υποστηρίζουν κάποιες φωνές στις Βρυξέλλες, ίσως η ΕΕ έφτανε σε πιο «δειλή» ενίσχυση του EFSF χωρίς σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, όπως θα ήταν η αγορά ομολόγων ή ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια. Κάτι τέτοιο, θα επανέφερε την ανησυχία στις αγορές, μετά την «εκεχειρία» των τελευταίων εβδομάδων στα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων.


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις δυνατότητες του EFSF στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μετά την «εμβόλιμη» συνάντηση της 11ης Μαρτίου, στη σύνοδο των «27», στις 24 και 25 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: