Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΤΙΣ +2,5 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η «ΜΑΧΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Σε σκληρή κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και γενικότερα την κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ αναμένεται να εξελιχθεί η υπόθεση «αύξηση ωραρίου» στο δημόσιο τομέα, εφόσον αυτή επιχειρηθεί να είναι γενικευμένη.


Όπως τονίζουν συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Σπύρος Παπασπύρος στην aftodioikisi.gr (http://www.aftodioikisi.gr/sunenteuxeis-arfra/10115) o υπουργός στη συνάντησή τους μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο ανάμεσα στους συνδικαλιστές υπάρχει ανησυχία για τις τελικές γραπτές προτάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η γενικευμένη αύξηση ωραρίου στο δημόσιο θεωρείται casus belli από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι σε ένα τέτοιο αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποίησεις όπως έχουν κάνει πολλές φορές στην "εποχή του μνημονίου".


«Είναι καθαρό σε εμάς ότι δεν συζητείται θέμα διευθέτησης χρόνου εργασίας και γεινικευμένης αύξησης των ωρών εργασίας στις 40 ώρες....δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία ρύθμιση σε λογικές Μνημονίου όπου δεν θα αναπληρώνονται τα κενά αλλά θα επιβαρύνοντια οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι με πρόσθετες ώρες εργασίας», λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο Σπύρος Παπασπύρος.


Ραγκούσης: Οι προτάσεις αφορούν μόνο ΥΠΕΣ, αυτοδιοίκηση


Παράλληλα αν και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε και μάλιστα από την αρχή και χωρίς να ερωτηθεί, ότι οι προτάσεις αυτές θα αφορούν τους δικούς του τομείς αρμοδιότητες (υπουργείο Εσωτερικών, αυτοδιοίκηση) οι συνδικαλιστές δεν καθησυχάζουν, καθώς θεωρούν ότι θα επιχειρηθεί να γίνει εφαρμογή και στους άλλους εργαζομένους τους δημοσίου τομέα, όπως οι εκπαιδευτικοί κλπ


Ένα ακόμη θέμα που επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ο Γ. Ραγκούσης ήταν και αυτό της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος στο δημόσιο τη μία μέρα να εργάζεται 12 ώρες και την άλλη τέσσερις. Κάτι τέτοιο, διαβεβαίωσε ο κ. Ραγκούσης, δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η εργασία του δημοσίου υπαλλήλου δεν πρόκειται να υπερβαίνει το οκτάωρο ημερησίως, ανεξάρτητα αν μία δημόσια υπηρεσία παραμείνει ανοιχτή για περισσότερες ώρες. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, η οποία επίσης αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους, η ΑΔΕΔΥ αναμένει τις γραπτές προτάσεις του υπουργείου, προκειμένου να κλείσει τα όποια «παράθυρα».


Τέλος, οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι δεν αποδεχονται σε καμία περίπτωση τη γενικευμένη σύνδεση του ωραρίου με το μισθολόγιο. Τονίζουν δε ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψη για παράδειγμα στην περίπτωση των γενικών διευθυντών που ανέφερε ο κ. Ραγκούσης στη συνάντηση, καθώς έχουν ελέυθερο ωράριο, αλλά δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευθεί.


Πάντως, αναφορικά με το εναίο μισθολόγιο, υπάρχει γενικά ικανοποίηση από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντια μείωση μισθών. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση όλα θα κριθούν από τις γραπτές προτάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: