Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015 ζητά η τρόικα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:30


Του Νεκτάριου Νώτη


Προόδους αλλά και καθυστερήσεις εντόπισαν οι ελεγκτές της τρόικας κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας πάντως πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012.


Στη συνέντευξη Τύπου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής οι κ.κ. Servaas Deroose (Ε.Ε.), Poul Thomsen (ΔΝΤ) και Klaus Masuch (ΕΚΤ) εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τους στόχους του. Τόνισαν παράλληλα ότι ενώ καταγράφονται καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς, εφαρμόζονται οι δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να εκπληρώσουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος.


Συμπλήρωσαν ωστόσο ότι απαιτείται ακόμα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, αναγκαία να διασφαλίσει τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.


Όπως τόνισαν η ύφεση κινείται μέχρι σήμερα κοντά σε αυτό που αναμενόταν. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός μπροστά στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Η καθοδική κίνηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα υποστηρίξει οφέλη στην ανταγωνιστικότητα. Εκτιμούν πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εξαγωγές πήγαν καλά πρόσφατα, τονίζοντας «συνεχίζουμε να περιμένουμε την οικονομία να σταθεροποιείται στο τέλος του 2011».


Έκαναν λόγο για εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος, συμπληρώνοντας ωστόσο πως παραμένουν ακόμα θέματα, που αφορούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού, και ειδικότερα στην υστέρηση των εσόδων και στα προβλήματα στον έλεγχο των δαπανών.


Δήλωσαν ταυτόχρονα πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης στη δαιδαλώδη διαδικασία των θεσμικών αλλαγών, όχι μόνο η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε κεκτημένα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.


Όπως τόνισαν είναι εξίσου σημαντικό να κλιμακωθεί ανοδικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ευρύτερα να αντληθούν μεγαλύτερα οφέλη από το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του κράτους.


Εξάλλου, προχωρά ήδη η διαδικασία για τα ακίνητα της κυβέρνησης και τη χάραξη συγκεκριμένου πλάνου, ενώ όπως σημειώθηκε θα υπάρξει πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.


Σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικα η κυβέρνηση θα προσλάβει συμβούλους και θα προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν μιλάμε για μνημεία, αλλά για εταιρίες και ακίνητα» δήλωσαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας «προφανώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο μνημεία. Πολλές επιχειρήσεις είναι βασική πηγή σπατάλης».


Την ίδια στιγμή πάντως εκτίμησαν πως «Η μείωση σπατάλης είναι καλό για τους Έλληνες πολίτες».


Από τις μεταρρυθμίσεις θα επηρεαστούν όλοι οι κλάδοι του δημοσίου και οι αλλαγές θα αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο, τις ΔΕΚΟ, τις αμυντικές δαπάνες, την φορολογική πολιτική, τις κοινωνικές παροχές και βέβαια τις αποκρατικοποιήσεις.


Επεσήμαναν πάντως ότι δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις φόρων γιατί φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.


Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είπαν ότι θα παρακολουθούν στενά το θέμα για το επόμενο 6μηνο, ενώ δήλωσαν ότι δεν πρέπει να επεκτείνεται το κλαδικό αλλά το επιχειρησιακό κομμάτι, κάνοντας αναφορά παράλληλα και στο ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών.


Σχετικά με τις τράπεζες τονίστηκε ότι η σφιχτή ρευστότητα και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θέτουν περιορισμούς στο τραπεζικό σύστημα, με την πιστωτική επέκταση να συρρικνώνεται. Χαρακτηρίστηκε πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν επιτυχία στην άντληση κεφαλαίων.


"Είναι βασικό η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει πρόοδο στη σταθεροποίηση και αποτελεσματικότητα των τραπεζών που ελέγχει. Το Ευρωσύστημα παίζει ρόλο-κλειδί στην υποστήριξη της ρευστότητας για το σύστημα και αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να κινούνται σταδιακά στην κατεύθυνση ενός διατηρήσιμου μεσοπρόθεσμου μοντέλου χρηματοδότησης. Το FSF είναι διαθέσιμο να παράσχει υποστήριξη στις τράπεζες, αν χρειαστεί" όπως τόνισαν.


Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε η νέα δόση του δανείου των 15 δισ. ευρώ, με ποσό 10,9 δισ. ευρώ να προέρχεται από την Ε.Ε. και ποσό 4,1 δισ. ευρώ να προέρχεται από το ΔΝΤ.


Τι περιλαμβάνει το αναθεωρημένο μνημόνιο


Επιπλέον μέτρα αξίας 0,75% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ περίπου θα θεσπίσει έως το καλοκαίρι για κυβέρνηση και θα εφαρμοσθούν φέτος ενώ παρεμβάσεις αξίας 8% του ΑΕΠ θα τεθούν σε εφαρμογή έως το 2014.


Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα κατά την τρίτη επικαιροποίηση Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Επιβεβαιώνει ότι το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% (ή το μέγιστο 17 δισ. ευρώ) Προσθέτει ότι από ελληνικής πλευράς θα εξεταστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου, και οι οποίοι εκτιμώνται σήμερα σε περίπου ¾ της μονάδας του ΑΕΠ.


Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου που θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του δημοσίου έως το 2014, καθώς και τις παρεμβάσεις για την επίτευξή του.


Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την περίοδο 2012-2014 είναι 8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα και πρόσθετες εναλλακτικές παρεμβάσεις για την διασφάλιση του απαιτούμενου ύψους προσαρμογής.


Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν κυρίως τα εξής:


- δημόσιες επιχειρήσεις,
- άλλους δημόσιους οργανισμούς,
- φορολογική μεταρρύθμιση,
- μισθολόγιο του δημοσίου τομέα,
- δημόσια διοίκηση,
- κοινωνική πολιτική,
- υγεία,
- δημόσιες επενδύσεις.


Σημειώνεται ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση η οποία θα παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου. Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν συσταθεί διυπουργικές ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των τομεακών σχεδίων δράσης, ενώ το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μαζί με τα τομεακά σχέδια δράσης θα είναι έτοιμα (σε μια πρώτη εκδοχή τους) έως το τέλος Μαρτίου, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο έως τα μέσα Απριλίου για να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.


Μεταρρυθμίσεις


Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με το Μνημόνιο στην εκπόνηση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου. Στα ταμεία με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους, θεωρηθεί η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Στην υγεία, για την επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρξει ένας διαγωνισμός έως τα τέλη Απριλίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου συστήματος. Επίσης θα δημοσιοποιηθεί η μελέτη από την Ομάδα Εργασίας για την Υγεία, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του συστήματος υγείας συνολικά.


Στο δημοσιονομικό πεδίο προωθείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από το Υπουργείο Οικονομικών, η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης έως το καλοκαίρι, η αξιολόγηση της φορολογικής πολιτικής και απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΚΒΣ.


Επίσης προωθείται η συνέχιση της υλοποίησης των μηχανισμών ελέγχου των δημοσίων δαπανών και τα αναλήψεων υποχρεώσεων, ο ορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και στους μεγαλύτερους οργανισμούς.


Αποκρατικοποιήσεις


Προωθείται η καταγραφή και η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012.


Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να παράσχει 30 δισ. επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.


Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τους από άλλες πηγές πέραν του Ευρωσυστήματος Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους.


Στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, αποφασίστηκε η παρακολούθηση εφαρμογής του νέου εργασιακού νόμου, θέσπιση διορθωτικών διατάξεων εφόσον κριθεί αναγκαίο (Ιούλιος 2011).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: