Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Καμιά συναίνεση στην κυβέρνηση, δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές»


Δεν δίνει συναίνεση, δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζουν υποκριτική και προσχηματική την «ξαφνική» πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική κρίση προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και κάνουν λόγο για επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια στον απόηχο των κυβερνητικών διαρροών για πρόωρες εκλογές. Κορυφαία στελέχη της Ν. Δ. υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση εδώ και ένα χρόνο, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο δεν έχουν επιδείξει καμία διάθεση για διάλογο, αλλά αντίθετα έχουν επιδοθεί σε μπαράζ αφοριστικών δηλώσεων. Επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, ότι μόλις προ ημερών ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Γιάννης Μιχελάκης είχε αναδείξει ένα προς ένα τα σημεία που η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά με τη μέθοδο της…αντιγραφής (έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ»), και παράλληλα προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να δώσουν συναίνεση σε μια πολιτική που στραγγαλίζει την οικονομία, καθώς δεν υπάρχει καμία προοπτική και κανένα μέτρο για ανάσα ρευστότητας στην αγορά και κατ επέκταση για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τα ίδια στελέχη θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, με πρόφαση τη συναίνεση των πολιτικών στο «Μνημόνιο 2». «Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη κι αν οι κάλπες στηθούν αύριο το πρωί. Το ζήτημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο επισημαίνουν ότι «ο πρόεδρος της Ν. Δ. δεν αιφνιδιάζεται, αφού γνωρίζει τις πρακτικές της κυβέρνησης»… (Το άρθρο συνεχίζεται..)


Από τη στήλη «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :


«Μειώσεις μισθών»


Επιτέλους! Βγήκε η υπουργός Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη και παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα! Επομένως, είναι πλέον δεδομένο ότι έρχονται μειώσεις μισθών, χωρίς όμως, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός! Στόχος των μειώσεων, όπως εξήγησε, είναι η ανταγωνιστικότητα, η οποία δεν πρόκειται να ενισχυθεί με 1 εκατ. ανέργους να περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα ανεργίας…. Η ανεργία καλπάζει και παρόλα αυτά το υπουργείο Εργασίας ακόμη σχεδιάζει προγράμματα για να την καταπολεμήσει… Η αισιοδοξία της υπουργού ότι θα διαψευστούν οι εκτιμήσεις των συνδικάτων για 1,65 εκατ. ανέργους μέχρι το τέλος του 2011, δεν αρκεί για να ενισχυθεί η απασχόληση!


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 13 με τίτλο :


«Η Ν. Δ. κλείνει την πόρτα του δήθεν διαλόγου »


«Στην πρόθυμη συμμαχία των απανωτών Μνημονίων δεν πρόκειται να συνταχθούμε. Τελεία και παύλα». Με αυτά τα λόγια στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά επέστρεψε ως ουδέποτε παραληφθείσα την πρόσκληση της κυβέρνησης για στήριξη του νέου δημοσιονομικού «πακέτου μέτρων» που σχεδιάζει. Σήμερα η θέση αυτή θα γίνει και επισήμως γνωστή δια στόματος του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δεν πρόκειται να μπούμε σε κανέναν διάλογο, όσο η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει πού έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό και την Οικονομία τα μέτρα που παίρνει, τονίζουν στη Ν. Δ. και επισημαίνουν: «Τους έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη. Ας ξεκινήσουν επιτέλους να τα εφαρμόζουν. Δεν είναι δυνατόν να ακούνε τις προτάσεις μας καλόπιστα και με διάθεση συνεννόησης οι Ευρωπαίοι όπως οι κύριοι Γιούνκερ (πρόεδρος του Eurogroup) και Τρισέ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και η κυβέρνηση να επιμένει να θέλει να δεσμεύσει με την πολιτική της και την επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν. Δ. ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον ,κ. Τρισέ, κυρίως για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά και τις προθέσεις για στήριξη της Ελλάδας από την ΕΚΤ (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη 2η σελίδα των


«ΝΕΩΝ» με τίτλο :


«Αγκάθι οι συμβάσεις»


Νέες πιέσεις στην Αθήνα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, ασκεί η τρόικα, ζητώντας απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Οι τροϊκανοί, οι οποίοι είχαν συνάντηση πολλών ωρών με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δίνουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να αλλάξουν τα πράγματα σ την αγορά εργασίας, με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, διαφορετικά θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία. Η τρόικα πάντως έδωσε ήδη το πράσινο φως για την εκταμίευση των 15 δις ευρώ της τέταρτης δόσης, ενώ θα κάνει γνωστά τα ευρήματά της από την επίσκεψη στην Αθήνα, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: