Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αντώνης Σαμαράς: «Η Κυβερνητική πολιτική συρρικνώνει το αγρο-τικό εισόδημα»

Ξεκάθαρο «όχι» στο αυστηρό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015, που επί της ου-σίας συνιστά ένα νέο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, παρεμ-βαίνοντας σε επερώτηση του κόμματός του για τα αγροτικά ζητήματα.


Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι, πυροδοτεί την κοινωνική ένταση με τη στάση της και πως καταφεύγει σε πρωτοφανείς μεθόδους τρομοκράτησης και καταστολής που, όπως είπε, παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Χαρακτήρισε δε ως δικτατορικές τις απαγορεύσεις συναθροίσε-ων.«Φτάσατε στο σημείο να απαγορεύετε τη συνάθροιση. Και να συλλαμβάνετε ανθρώπους- στις Σέρρες – επειδή… «συναθροίστηκαν». Το κακό δεν είναι μόνο ότι έτσι μας φέρνετε πίσω σε άλλες εποχές. Το πολύ χειρότερο είναι ότι έτσι επισπεύδετε και διευκολύνετε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε: Την κοινωνική έκρηξη» τόνισε ο κ. Σαμαράς που χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανάλγητη, λαϊκιστική, αλλά και επικίνδυνη.


Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τα δίκαια των απεργών και εγκάλεσε την κυβέρνηση, ότι ενεργοποιεί ουσιαστικά τον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθώντας να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. «Διαλύετε την κοινωνική συνοχή. Αποσαθρώνετε τον κοινωνικό ιστό. Και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα, πυροδοτείτε το χάος! Διότι σκληρά μέτρα δεν περνάνε με δικτατορικού χαρακτήρα απαγορεύ-σεις συναθροίσεων!


Με σκληρή γλώσσα εμφανίστηκε και για την οικονομική πολιτική και αφού επανέλαβε ότι το μνημόνιο ήταν ένα ολέθριο σφάλμα και σημείωσε πως δικαιώνεται η στάση της Ν.Δ. ανέφερε με έντονο ύφος, ότι θα αρνηθεί να συμφωνήσει και να συναινέσει στο αυστηρό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015. «Τώρα, μάλιστα, συζητιέται, όχι απλώς νέα «επικαιροποίηση» του Μνημονίου που υπογράψατε. Συζητιέται Μνη-μόνιο-ΙΙ που θα κρατήσει πολύ περισσότερο και που θα έχει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις πολιτικής. Εμείς, σας το λέμε ευθέως, ότι όπως απορρίψαμε το Μνημόνιο-Ι, έτσι απορρίπτουμε κι αυτά που προεξοφλούνται πλέον για το, πολύ χειρότερο, Μνημόνιο-ΙΙ» τόνισε.


Αν και είπε ότι η Ν.Δ. δεν είναι αντίθετοι με μέτρα περιστολής της δημόσιας σπατάλης, με μέτρα αύξησης των ανταγωνιστικότητας και με διαρθρωτικές αλλαγές, διευκρίνισε: «Αλλά το Μνημόνιο δεν είναι αυτά. Το Μνημόνιο είναι η Πολιτική δέσμευση επ’ άπειρον σε μόνιμη ασφυξία της Ελληνικής Οικονομίας. Κάτι τέτοιο ούτε το στηρίξα-με, ούτε το στηρίζουμε, ούτε και πρόκειται να το στηρίξουμε». Παράλληλα υπογράμμισε ότι εάν θέλει η κυβέρνη-ση συναίνεση στην ασφυξία, να την αναζητήσει αλλού.


«Πέρσι βρήκατε να σας στηρίξουν. Σήμερα είναι δύσκολο. Αύριο θα είναι δυσκολότερο. Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, οι πάντες σας εγκαταλείπουν, όπως φαίνεται» και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε άλλο μείγμα πολιτικής, που σημαίνει ότι, μαζί με τα αναπόφευκτα οδυνηρά μέτρα, πρέπει να υπάρχει Ανάκαμψη άμεσα. Να προκύψει Ανά-πτυξη σύντομα. Κι αυτό να είναι ορατό από τώρα».


Ο κ. Σαμαράς ανέφερε, ότι η κυβέρνηση σέρνεται από το ατελέσφορο Μνημόνιο-Ι στο ακόμα πιο αναποτελε-σματικό Μνημόνιο-ΙΙ και γι' αυτό όπως είπε, διολισθαίνει σε «πρακτικές όλο και πιο αυταρχικές», όπως στις Σέρρες.


«Καταγγέλλετε πια όλη την κοινωνία ως «άθροισμα συντεχνιών». Τελικά η πιο επικίνδυνη συντεχνία είστε εσείς οι ίδιοι... Περάσατε από το ένα άκρο στο άλλο: Από τον πιο άκρατο λαϊκισμό του «λεφτά υπάρχουν», στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό της ισοπέδωσης των πάντων» υποστήριξε και συμπλήρωσε με έντονο ύφος: «Σας καταγγέλλω ότι με την πολιτική σας πυροδοτείτε κοινωνικές εκρήξεις. Δυναμιτίζετε την ελληνική Κοινωνία, αφού παραλύσατε την ελληνική Οικονομία. Μέχρι τώρα προκαλέσατε στον ελληνικό λαό «σοκ και δέος». Τώρα δημιουργείτε όλο και περισσότερη οργή. Και επειδή αυτό σας τρομάζει, αντιδράτε σπασμωδικά και προκαλείτε μεγαλύτερη οργή... Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την Ελλάδα».


Και ο Πρόεδρος της ΝΔ συνόψισε:


«Για να έλθετε στην εξουσία, τάξατε στους αγρότες τα πάντα:


Αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση των εισφορών στον ΕΛΓΑ και αύξη-ση συντάξεων του ΟΓΑ. Πάρτε και το σχετικό απόσπασμα από Ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Λάρισα, το Μάιο του 2009.


Κι όταν ήλθατε στην κυβέρνηση τι κάνατε; Τα ακριβώς αντίθετα:


Αυξήσατε το κόστος παραγωγής, αυξήσατε τις τιμές στο αγροτικό ρεύμα, αυξήσατε το ΦΠΑ, αυξήσατε τις τιμές των καυσίμων και αυξήσατε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ.


Κι όταν ήλθε η ώρα να αποζημιώσετε αγρότες για ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές βροχοπτώσεις και το «πράσινο σκουλήκι» στο βαμβάκι, αρνείστε να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις και ανακατεύετε τα ΠΣΕΑ, όχι τον ΕΛΓΑ. Δηλαδή αυξήσατε τις εισφορές και μειώνετε τις αποζημιώσεις. Και οι συντάξεις του ΟΓΑ έμειναν παγωμέ-νες.


Έτσι το αγροτικό εισόδημα σημειώνει φέτος μείωση κατά 4,3%!.. ....


… … Όσο για τα φωτοβολταϊκά; Εμπαίξατε τους αγρότες: Τους καλέσατε να υποβάλουν αιτήσεις. Κάθε αίτηση στοίχισε 3 ως 5 χιλιάδες ευρώ, συν 630 το παράβολο. Κι αφού 6000 και πλέον αγρότες υπέβαλαν αιτήσεις, ανακοι-νώσατε, ότι 16 νομοί είναι εκτός, γιατί το δίκτυο της ΔΕΗ είναι –λέτε- «κορεσμένο». Κι από τους υπόλοιπους νο-μούς, σε αρκετούς υπάρχει δυσκολία να προχωρήσει το πρόγραμμα, σε κάποιους υπάρχει μέτρια και μόνο σε λίγους σχετικά νομούς το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί...!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: