Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Για διγλωσσία, αυταρχισμό και ολέθρια σφάλματα κατηγορεί η Ν.Δ. τον Παπακωνσταντίνου»


«Κακοστημένη παράσταση» χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς τις κραυγές της κυβέρνησης κατά της τρόικας και τις ανακοινώσεις που αφορούν στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στο «επικοινωνιακό σόου εσωτερικής κατανάλωσης», ζητώντας εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον οποίο καταγγέλλει για απόφαση που λήφθηκε «κρυφά από τη Βουλή και το λαό». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν. Δ. Γιάννης Μιχελάκης, επικαλέστηκε την ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, στο Economist Club στη Νέα Υόρκη, όπου ανακοίνωνε ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως, Μεταφορές, Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ΔΕΚΟ και Τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, ιδιωτικοποιήσεων». «Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου και ο υπουργός του των Οικονομικών, συμφωνούν με την τρόικα για εκποιήσεις 50 δις ευρώ»,τόνισε ο κ. Μιχελάκης και εξαπέλυσε πυρά κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Ματαιοπονεί εάν επιχειρεί, με προφάσεις και φαρισαϊσμούς, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είτε μοίρασε το non paper πριν από τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας είτε το μοίρασε μετά, οι ευθύνες του, για όσα συμφώνησε με την τρόικα, είναι τεράστιες. Σε κάθε περίπτωση, ομολογεί μια απόφαση που λήφθηκε κρυφά από τη Βουλή και το λαό»… (το άρθρο συνεχίζεται )


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Η πρόταση Σαμαρά που κάνει πως δεν ακούει η κυβέρνηση»


Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κυβερνών κόμμα μιλά για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση για αξιοποίηση χωρίς να χάνεται η κυριότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε παρουσιάσει στις 21 Ιουλίου 2010 την πρότασή του για έξοδο από την κρίση και είχε κάνει ειδική αναφορά σ τις θέσεις του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι «αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση. Δεν σημαίνει να πουλήσουμε τα ασημικά. Σημαίνει να μετατρέψουμε ένα μέρος του δυνητικού μας πλούτου σε ενεργητικό». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πριν από έξι περίπου μήνες, τόνιζε: - Με την αξιοποίηση της ανενεργής περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να μειωθεί απευθείας το χρέος σε πολύ συντομότερο χρόνο


-Η γνωστή και πλήρως χωροθετημένη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου υπολογίζεται σήμερα σε 360 δισεκατομμύρια, τουλάχιστον. Το ένα τρίτο της είναι άμεσα αξιοποιήσιμο. Και σε αυτό πλέον συγκλίνουν οι υπολογισμοί πολλών και διαφορετικών αναλυτών.


-Αν δώσουμε για απλή εκμετάλλευση ένα μέρος όλων αυτών των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing ή ΣΔΙΤ, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ετησίως.


-Κι ένα πολύ μικρότερο ακόμα ποσοστό , πραγματικά ελάχιστο, ακινήτων μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους συστηματικής ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας και να αποφέρει ένα σημαντικό μέρος από τη ρευστότητα που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε το δημόσια χρέος, με ταχύτερο ρυθμό


-Ιδιαίτερη σημασία και υψηλές αποδόσεις μπορεί να έχει η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων που, εκτός από πηγή δημοσίων εσόδων, θα αποτελέσουν και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης


-Το ίδιο ισχύει και για τις μαρίνες, χωρίς τις οποίες είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ο αρχιπελαγικός τουρισμός


-Όλα αυτά είναι έργα συμβάσεων παραχώρησης και ΣΔΙΤ και αποτελούν μορφές επικερδούς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να χάνεται η κυριότητα.


-Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να βρεθεί μέσα σε δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 6 -7 με τίτλο :


«Σαμαράς- Ραχόι ξηλώνουν το «πουλόβερ» της Μέρκελ»
Το «πουλόβερ Μέρκελ» θα ξηλώσουν από κοινού σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων μηνών είναι φαβορί για την πρωθυπουργία, απέναντι στον σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου προχωρούν με τις θέσεις τους στη δημιουργία «μετώπου» κόντρα στις πολιτικές των Μνημονίων, αλλά και των γραμμών που επιχείρησε να περάσει η Γερμανίδα καγκελάριος φράου Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Στόχος του κ. Σαμαρά και του κ. Ραχόι είναι οι απόψεις τους να περάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να γίνουν κυρίαρχη άποψη εντός της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. Κοινό σημείο των δύο ανδρών είναι η ταύτισή τους στην αναγκαία θέσπιση του ευρωομολόγου, όσο και στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους με ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού, που σημαίνει μείωση των επιτοκίων. Σε ιδεολογικό επίπεδο, οι κ. Σαμαράς και Ραχόι συμφωνούν ότι πρέπει τα κόμματά τους να αναδεικνύουν τις πολιτικές τους διαφορές από τα σοσιαλιστικά κόμματα και υπεραμύνονται των «καθαρών απόψεων και λύσεων» χωρίς στρογγυλεμένα λόγια, με φιλολαϊκές απόψεις και με περίβλημα τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» (Το άρθρο συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: