Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΕ στον αγώνα για την πρόληψη στην υγεία

Πάνω από 130 εκ. ευρώ για την περίοδο 2007-2010 συνεισέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον αγώνα για την πρόληψη των εγκεφαλικών, μέσω της στήριξής της σε 25 ερευνητικά σχέδια, αναφέρει ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, κ. Ντάλι, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δη-μοκρατίας, κ. Ιωάννη Τσουκαλά. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, τα ερευνητικά αυτά σχέδια συμβάλλουν στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και αλγορίθμων, σε νέες θεραπείες, καθώς και σε καλύτερες στρα-τηγικές για την περίθαλψη και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούν πάνω από 4,3 εκ. θανάτους στην Ευρώπη (48% του συνολικού αριθμού θανάτων) και πάνω από 2 εκ. στην ΕΕ των 27 Κρατών Μελών (42%), ο κ. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλί-ου, με την ερώτησή του, θέλησε να πληροφορηθεί την ευρωπαϊκή δράση για την αποτελεσματικότερη α-ντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και κυρίως του εγκεφαλικού, που αποτελεί τη συχνότερη καρδιαγγειακή διαταραχή μετά την καρδιακή προσβολή.


Σε ερώτημα του κ. Τσουκαλά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, μέσα από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα, ο αρμόδιος Επίτροπος ανέφερε ότι από τα προβλεπόμενα κονδύλια, 21 εκ. προορίζονται ειδικά για την έρευνα σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια και την πρόληψή τους μέσω του European Stroke Network («Ευρωπαϊκό δίκτυο για τα εγκεφαλικά επεισόδια»), μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει θέματα όπως η ανάπτυξη προληπτικών προσεγγίσεων για τα εγκεφαλικά επεισόδια, η βελτίωση των υφι-στάμενων θεραπευτικών αγωγών και η ανάπτυξη νέων, καθώς και η μελέτη των νευροπροστατευτικών μηχανισμών.


Σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρ. Επιτροπής ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τον Πα-γκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 9,6 εκ. άνθρωποι στην Ευρώπη υφίστανται εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επιβαρύνουν σημαντικά όχι μόνο την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και των οικογενειών και των ατόμων που τους φροντίζουν. Δυστυχώς τα ποσά που διαθέτει η ΕΕ για επι-στημονική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο είναι τρομακτικά ανεπαρκή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η οικο-νομική επιβάρυνση από τα εγκεφαλικά επεισόδια εκτιμάται στα 38 δις ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο 2-3% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ.


Η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά θανάτων που οφείλονται σε εγκεφαλικά, με 78 άνδρες και 83 γυναίκες ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού. Φυσικά αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι η Ελλάδα εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ: το 39,7% των ενηλίκων Ελλήνων είναι καπνιστές (46% για τους άντρες και 34% για τις γυναίκες), έναντι 24,2% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εξακολουθεί να εμφανίζει αυξητικές τάσεις στο κάπνισμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: