Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Έφυγαν από τη κόλαση

Τέλος στην αγωνία για τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας που είχαν ζητήσει να επαναπατριστούν. Προσγειώθηκαν στο "Ελ. Βενιζέλος" τα τρία C-130, που τους μετέφεραν. Συγκίνηση στο αεροδρόμιο. Έζησαν τον φόβο στο έπαρκο. Τρεις παρέμειναν στην Αίγυπτο την τελευταία στιγμή


"Νάστε καλά που ήρθατε να μας πάρετε" ήταν τα πρώτα λόγια των Ελλήνων της Αιγύπτου που έφτασαν στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους το κολαστήριο της Αιγύπτου.


"Νιώσαμε ότι κινδυνεύουμε, ακούγαμε πυροβολισμούς κάτω από τα σπίτια μας. Οι άνδρες μας κατέβαιναν τη νύχτα με ξύλα και μαχαίρια για να προστατεύσουν την περιουσία μας", δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Ιωάννα Τζανάκου, η οποία έπεισε και τον άνδρα της να την ακολουθήσει μαζί με τα δύο τους παιδιά στην Αθήνα.


Φόβος και τρόμος για όλους δεν ήταν οι εξεγερθέντες, αλλά οι κλέφτες και οι εγκληματίες που επωφελούμενοι από την έκρυθμη κατάσταση έσπειραν τον πανικό. Μέσα σε λίγες μέρες άλλωστε, όπως είπαν, άρχισαν να λείπουν πολλά πράγματα ζωτικής ανάγκης, τρόφιμα, νερό, αλλά και χρήματα, μετρητά από τις τράπεζες. Ετσι η φυγή - έστω και προσωρινή- έγινε μια λύση. "Μέχρι να δούμε το μετά", λένε όλοι. Ενα "μετά" που φοβούνται όμως λόγω της αβεβαιότητας των στιγμών.


Από το χάος στην ασφάλεια


Η είδηση του επαναπατρισμού έφθασε στα σπίτια τους χθες το βράδυ όταν άρχισε μια "αλυσίδα" τηλεφωνημάτων. Πολλά από το προξενείο, άλλα από την κοινότητα, τους συγγενείς, τους φίλους. Το μήνυμα είναι ένα. "Φεύγουμε αύριο το πρωί, στις 9 όλοι στο αεροδρόμιο", είπαν μη μπορώντας άλλο τη χαοτική κατάσταση.


Έτσι, σήμερα στις 5 το απόγευμα η καρδιά τους επέστρεψε στη θέση τους καθώς με ανακούφιση είδαν να προσγειώνονται στην Ελλάδα σώοι και ασφαλείς.


Τα τρία C-130, που μετέφεραν τους 182 Έλληνες της Αλεξάνδρειας έφτασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου και εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, καθώς τους περίμεναν συγγενείς τους, οι οποίοι δήλωσαν ανακουφισμένοι.


Οι συμπατριώτες μας είχαν ζητήσει να επαναπατριστούν λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί επί μέρες στην Αίγυπτο, με τον λαό να έχει επαναστατήσει κατά του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.


Οι Έλληνες αναχώρησαν από την Αίγυπτο Από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι. Παρών και στις τρεις επιβιβάσεις ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αιγύπτου.


Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς δεν επετράπη σε κανέναν από την ελληνική αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών να μεταβεί στις αίθουσες του αεροδρομίου.


Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όσους επαναπατρίζονταν και όπως έλεγαν οι ίδιοι, "το σώμα μας θα είναι πλέον στην Αθήνα, αλλά η ψυχή μας και η καρδιά μας θα παραμείνει στην Αλεξάνδρεια".


Μάλιστα, υπήρξαν και τρεις πάροικοι που αποφάσισαν τελικά να μην ταξιδέψουν και να μην αποχωριστούν την Αλεξάνδρεια, την πόλη όπου γεννήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: