Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση στη βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλης για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.


Για την πορεία των διαπραγματεύσεων κρίσιμων συμβάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «επί τη βάσει δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2007-2009, προκειμένου να διαφυλαχθεί η συνέχεια της Πολιτείας και η αξιοπιστία της χώρας», ενημέρωσε σήμερα την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται με γνώμονα τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την εθνική αμυντική σχεδίαση, λαμβανομένου υπόψη και του δημοσιονομικού πλαισίου μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν όλοι οι συντελεστές της εθνικής ισχύος, ένας εκ των οποίων είναι η οικονομική της κατάσταση και η κοινωνική της συνοχή.


Παρατήρησε δε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, ασκούνται άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ενίοτε «μεταμφιεσμένες» ως δήθεν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Οι φύλακες, όμως, έχουν γνώση και το μήνυμα αυτό έχει σταλεί προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο».


Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα των υποβρυχίων επαναλαμβάνοντας τις ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγγειλε ότι επίκειται η σύναψη νέας διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών, προς αμοιβαίο όφελος και με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων που έχουν τεθεί ως προς τις προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, παράλληλα με την εφαρμογή χρηματο-οικονομικών σχημάτων που δεν εντείνουν την δημοσιονομική πίεση για τα επόμενα χρόνια σε βάρος της χώρας μας.


Ήδη, όπως τόνισε, έχουν ανταλλαγεί τα κείμενα του σχεδίου της διακρατικής αυτής σύμβασης, που θα καλύπτει τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις εν ισχύ συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.


Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης την επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γαλλική Δημοκρατία για το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2008 και κοινή δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.


Η διαπραγμάτευση γίνεται, όπως τόνισε, στο πλαίσιο των αρχών που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τις προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος, με βάση τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και με στόχο πάντα να διαφυλαχθεί η εθνική βιομηχανική αμυντική υποδομή, να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και να καλλιεργηθούν οι ελληνογαλλικές σχέσεις προς αμοιβαίο όφελος, όχι μόνον αμυντικό, αλλά και πολιτικό και οικονομικό. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και διακρατική συμφωνία-πλαίσιο για τους εξοπλισμούς.


Τέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σε σχέση με ξένους υποκατασκευαστές και προμηθευτές. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να διαφυλαχθεί, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η ελληνική ναυτική υποδομή, μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής έννομης τάξης και με θεμελιώδη κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού που, όπως είναι γνωστό, ναυπηγεί σειρά πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: