Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

''ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ...''

Αμετακίνητος στην απόφαση του να μην παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο έως τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ ο Χόσνι Μούμπαρακ σε διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια.


Ο Μουμπάρακ επανέλαβε πως θα αποχωρήσει μέχρι...


την εκλογή του διαδόχου του τον Σεπτέμβριο εγγυώμενος έτσι την ομαλή μετάβαση εξουσίας με δίκαιες εκλογές, όπως ανέφερε, εκλογές.


Ο αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι θα καταργηθούν ορισμένα άρθρα του αιγυπτιακού Συντάγματος που εμποδίζουν τις πολιτικές ελευθερίες, ότι θα μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ομαρ Σουλέιμαν ενώ υποσχέθηκε σχέδιο εξόδου από την κρίση.


Υποσχέθηκε αυστηρή τιμωρία στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων.


«Όσοι τραυματίστηκαν και θυσιάστηκαν δεν θα πάει το αίμα τους χαμένο. Θα τιμωρήσω με τις πιο αυστηρές ποινές σύμφωνα με το νόμο» σημείωσε.


«Είμαι αποφασισμένος να εκπληρώσω όλες τις υποσχέσεις έντιμα και σοβαρά. Αυτή η δέσμευση έρχεται από την πεποίθησή μου για την αλήθεια των αιτημάτων σας» υποστήριξε.


Ο Μουμπάρακ άφησε αιχμές για τη στάση των Δυτικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ που πίεζαν για την παραίτησή του. «Δεν είμαστε δορυφόροι κανενός. Ποτέ δεν υπέκυψα στις ξένες πιέσεις, πάντα εργαζόμουν για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, η πλειονότητα των Αιγύπτιων ξέρουν ποιος είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δήλωνε ότι «ελπίζει» πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα μεταφέρει όλες τις εξουσίες του στον Ομαρ Σουλειμάν.


Αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμεντ Σαφίκ επιβεβαίωνε στο BBC Arabic ότι συζητείται το σενάριο παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου.


«Και μόνο το γεγονός ότι συζητείται η αποχώρηση του Μουμπάρακ από την προεδρία συνιστά σημαντική εξέλιξη» δήλωναν αναλυτές του BBC.


«Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν στην Αίγυπτο την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Λεύκος Οίκος έκανε λόγο για "ρευστή κατάσταση" στη χώρα.


Τα περί παραίτησης διέψευσε εκ νέου ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: