Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκαν όλοι εκτός από τον Μουμπάρακ!


Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραιτηθεί το σύνολο της ηγεσίας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), αλλά όχι o ίδιος ο Χόσνι Μουμπάρακ.


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αρνείται πεισματικά να δώσει τη σκυτάλη από το ανώτατο αξίωμα που κατέχει εδώ και 30 χρόνια.


Νωρίτερα η αιγυπτιακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αίγυπτο, μετά του υιού Χόσνι Μουμπάρακ Γκαμάλ, όπως και ο ίδιος ο Μουμπάρακ. Το ρεπορτάζ παρόλο που λίγη ώρα αργότερα διαψεύθηκε, πρόλαβε να ανοίξει τους "ασκούς"... των εξελίξεων.


Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ.


Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου σε μια προσπάθειά του να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα δήλωσε σχετικά:


"Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας", τους είπε ο Χάσαν αλ Ροουένι.


Από την Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του προέδρου Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Ειρηνική λύση ζητούν Μέρκελ και Μπαν Κι Μουν


«Ειρηνική και μεθοδική αλλαγή στην Αίγυπτο» ζήτησε η Γερμανή καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.


Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο οφείλεται στην ανασφάλεια, την φτώχεια, τη διαφθορά και την έλλειψη δημοκρατίας.


Πρώτος θάνατος δημοσιογράφου


Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μουμπάρακ, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα την Παρασκευή.


Είναι ο πρώτος θάνατος δημοσιογράφου κατά τις 12 ημέρες των επεισοδίων την ώρα που δεκάδες είναι τα περιστατικά προπηλακισμών και βίαιων επιθέσεων κυρίως κατά ξένων δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: