Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγο-γράφηση

Μόλις λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον τρόπο της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση και για αυτό το έργο κινείται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.


Χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση από τα συναρμόδια υπουργεία, στον Τύπο γίνεται εκτενής αναφορά σε σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό, όπου -σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφι-κές πληροφορίες- δεν υπήρξε οριστική απόφαση για το πώς θα υλοποιηθεί το έργο. Από τις «διαρροές» που πλημμύρισαν τον Τύπο προκύπτει πλήρης σύγχυση. Η κυβέρνηση, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση, φαίνεται να μην έχει καταλήξει πώς θα υλοποιή-σει το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ένα έργο μάλιστα από το οποίο αναμένει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ το χρόνο.


Στις «διαρροές» αναφέρεται ότι το έργο θα γίνει είτε με ΣΔΙΤ, είτε με σύμβαση παραχώρησης, είτε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Προ ολίγων ημερών, η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφά-λισης ανακοίνωσε ότι την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανέλαβε η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε., δημόσια εταιρεία υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με δωρεά 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.


Ισχύει η ανακοίνωση αυτή; Αναφερόταν στο σύνολο ή σε μέρος του έργου μόνο;


Αν αναφερόταν σε μέρος, με τι είδους μελέτη μοιράστηκε το έργο σε «μέρη» και στη βάση ποιάς αρχής;


Ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος της Η.ΔΙ.ΚΑ. A.E. στο έργο αυτό;


Mέσα στη γενική σύγχυση που η κυβέρνηση έχει προκαλέσει για το θέμα, αποκτά πρόσθετη βαρύτητα το –αναπάντητο ως σήμερα - ερώτημα που η Νέα Δημοκρατία έθεσε από τις 27 Ιανουαρίου: Με ποια διαδικα-σία θα δαπανήσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. το 1,5 εκατομμύριο ευρώ της δωρεάς, και για την αγορά ποιών ακριβώς υπηρεσιών ;


Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό έργο με αδιαφάνεια, προχειρότη-τα, αναποφασιστικότητα και «διαρροές» στον Τύπο. Οφείλει υπεύθυνα και επίσημα να δώσει απάντηση στο πώς επιτέλους σχεδιάζει να το υλοποιήσει και να το χρηματοδοτήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: